10 posledních vítězů produktivity MS. Kdy v minulosti zářili Češi?

4 minuty čtení
Autoři: Dávid Lech, David Jahoda

Kteří hráči ovládli produktivitu na MS v hokeji na posledních deseti šampionátech? Zajímavé je, že navzdory šesti zlatým medailím, které naši hokejisté od roku 1993 z MS přivezli, bylo české jméno na úplné špici produktivity jen jednou. O koho šlo?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Finsko-ruská dominance

MS 2011: Jarkko Immonen (🇫🇮): 9 zápasů, 9 gólů, 3 asistencí, 12 bodů
Na MS v hokeji 2011 na Slovensku nejvíc zářil finský útočník Jarkko Immonen. Celkem posbíral 12 kanadských bodů a s průměrem gólu na zápas dovedl Finy k titulu mistrů světa. Výborné výkony mu vynesly místo v All Stars týmu.

MS 2012: Jevgenij Malkin (🇷🇺): 10 zápasů, 11 gólů, 8 asistencí, 19 bodů
Pro Slovensko nezapomenutelný stříbrný šampionát v roce 2012 ovládla ruská sborná. Výraznou měrou se na tom podílel hvězdný útočník Pittsburghu Penguins. Vstřelil 11 gólů v 10 duelech, stal se nejužitečnějším hráčem a nejlepším útočníkem turnaje.

MS 2013: Petri Kontiola (🇫🇮): 10 zápasů, 8 gólů, 8 asistencí, 16 bodů
Petri Kontiola na MS 2013 zazářil 16 body v 10 duelech. Finům ve čtvrtfinále proti Slovensku (4:3) zajistil postup bilancí 2+1, ale v nejdůležitějších soubojích mu zvlhl střelný prach a střelecky se už neprosadil. V semifinále a v souboji o bronz zaznamenal jen jednu asistenci a Finové tak obsadili čtvrtou příčku.

MS 2014: Viktor Tichonov (🇷🇺): 10 zápasů, 8 gólů, 8 asistencí, 16 bodů
Velmi podobnou vyřazovací část na MS v hokeji zažil o rok později Viktor Tichonov. Zatímco v základní části zářil, v závěrečných třech utkáních na turnaji zaznamenal bilanci 1+1. Tichonova ale v ofenzivě zastoupili spoluhráči a s ruskou sbornou se radoval z titulu mistrů světa.

Fantastický Kane s 20 body

Foto: denik.cz

MS 2015: Jason Spezza (🇨🇦): 10 zápasů, 6 gólů, 8 asistencí, 14 bodů
Mistrovská světa v hokeji 2015 se uskutečnilo v Česku, kde turnaj ovládli kanadští hokejisté. Ve hvězdami nabitém kádru vyčníval Jason Spezza, kterému zisk 14 bodů v 10 duelech stačil na status nejproduktivnějšího hráče.

MS 2016: Vadim Šipačov (🇷🇺): 10 zápasů, 6 gólů, 12 asistencí, 18 bodů
O rok později se ocenění pro nejproduktivnějšího hráče turnaje vrátilo do Ruska. Vadim Šipačov posbíral 18 kanadských bodů, ale v nejdůležitějším souboji turnaje bodově mlčel. I proto Rusové nezvládli semifinále proti Finsku (1:3) a museli se spokojit s bronzovými medailemi, které získali po výhře 7:2 nad USA. Šipačov se na výhře podílel gólem a asistencí.

MS 2017: Artemi Panarin (🇷🇺): 9 zápasů, 4 gólů, 13 asistencí, 17 bodů
V roce 2017 zářil krajan Šipačova, Artemi Panarin. Agilní křídelník získal v devíti duelech 17 bodů. Metou Rusů byla nejvyšší příčka, což potvrzovali i v semifinále proti Kanadě. Po dvou třetinách díky dvěma gólovým přihrávkám Panarina vedli 2:0. Po výbuchu ve třetím dějství a prohře 2:4 se museli spokojit s bronzovými medailemi, když porazili Finsko 5:3.

MS 2018: Patrick Kane (🇺🇸): 10 zápasů, 8 gólů, 12 asistencí, 20 bodů
Bronzová medaile patřila i nejproduktivnějšímu hráči MS 2018. Držitel tří Stanley Cupů se Chicagem Blackhawks si na šampionátu držel fantastický průměr dvou bodů na zápas. Ani jeho skvělá forma Američany k titulu ale nepřivedla. Kane se svým výkonem postaral o bodově 25. nejlepší výkon v historii MS v hokeji.

Nylanderova one-man show nestačila

MS 2019: William Nylander (🇸🇪): 8 zápasů 5 gólů, 13 asistencí, 18 bodů
Jediným hokejistou v našem seznamu, který se se svou reprezentací neprobojoval ani do semifinále, ale přesto ovládl produktivitu, je Švéd William Nylander. Tři korunky ve čtvrtfinále podlehly pozdějšímu vítězi z Finska 4:5 po prodloužení a s turnajem se předčasně rozloučily. Nylanderových 18 bodů v 8 duelech ale nedokázal překonat žádný hráč.

X (MS 2020 se neuskutečnilo) z důvodu pandemie

MS 2021: Connor Brown (🇨🇦): 10 zápasů, 2 góly, 14 asistencí, 16 bodů
Vlani sa z honoru najproduktívnejšieho hráča MS radoval Connor Brown, ktorý Kanade vo finále proti Fínsku dopomohol k zisku zlatých medailí tromi asistenciami. Kanada zdolala Fínsko 3:2 po predĺžení a po nevýraznej základnej časti napokon oslavovala zisk titulu.

Historie pamatuje jen jednoho českého vítěze bodování

Česko má ve své historické hokejové vitríně zlaté úspěchy z let 1996, zlatý hattrick z let 1999, 2000 a 2001, a pak také z let 2005 a 2010. Člověk by bez hlubších znalostí nebo přesné paměti očekával, že český hráč figuroval na vrcholu produktivity mistrovství světa několikrát.

Ale není to tak. Jediným českým hokejistou, který dokázal ovládnout produktivitu světového šampionátu byl v roce 1997 Vladimír Vůjtek mladší. I tehdy se hrálo ve Finsku a rovněž v městech Helsinky a Tampere.

Vůjtek tehdy posbíral 14 bodů za 7 gólů a stejný počet asistencí. Zajímavé je, že naprosto stejný počin se povedl i Martinu Procházkovi, jen Vůjtek to stihl v osmi duelech, Procházka na to potřeboval o utkání víc. Týmu svým příspěvkem pomohli k bronzové placce.

Foto: NHL.com

Před dvěma lety zářil Voráček

Nechybělo mnoho a Vůjtka mohl napodobit před dvěma lety Jakub Voráček. Kapitán tehdejšího českého výběru nasbíral v Bratislavě během 10 zápasů 16 bodů (4+12), měl stejně jako Nikitové Gusev a Kučerov, o dva body víc měl jen již výše zmíněný William Nylander.

👉 Brankář Hrachovina doporučuje: Kde v Tampere posedět, co si dát k jídlu, nebo co vidět ve městě

Kdo bude zářit v českém dresu na letošním MS v hokeji je otázkou, ale vše nasvědčuje tomu, že se ze strany svěřenců nového reprezentačního kouče Kariho Jalonena rozhodně máme na co těšit.

Doporučujeme:
NHL v Praze: Nashville Predators – San Jose Sharks (pátek nebo sobota)
Dárková poukázka
Zájezdy do Kalifornie a Nevady
Zájezdy do Miami
Zájezdy do New Yorku