2. díl: Co stojí za názvy týmů NHL? Když název předstihne dobu

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Jaký je původ názvů jednotlivých klubů NHL? V tomto článku se podíváme na to, jak své přezdívky získaly týmy Atlantické divize. Který název klubu předběhl svou dobu a který tým už ve 20. století upozorňoval na ekologické problémy? V jednom klubu se majitelé v hlasování fanoušků rozhodli pro názor 4 z 13 000 příznivců.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Boston Bruins: Žádný velký důvod

Vlastníkem klubu se stal Charles Adams, majitel řetězce supermarketů. Zvolil černo-zlatou kombinaci podle barev svých obchodů. Tehdejšího generálního manažera Arta Rosse pověřil úkolem vymyslet pro tým přezdívku.

Legendární Art Ross, po němž je pojmenována trofej pro nejproduktivnějšího hráče NHL, se rozhodl pojmenovat Bruins. 

Buffalo Sabres: Rozhodly 4 hlasy oproti 13 tisícům!

Majitelé Seymour Knox III a Northrup Knox získali licenci na NHL v roce 1970. Uspořádali soutěž, ve které mohli fanoušci navrhnout vlastní přezdívku týmu. Z 13 000 návrhů se jen čtyřikrát objevilo pojmenovaní Sabres. „Šavle je známá jako čistá, ostrá a průrazná zbraň, která je zároveň silná v obraně,“ uvedli Knoxovi ke své volbě.

Zdroj: buffalonews.com – Bratři a zároveň první majitelé Buffala Sabres na fotografii společně s jejich otcem (uprostřed) Seymourom Horace Knox II.

Detroit Red Wings: Do třetice vše dobré

Před názvem Red Wings se detroitský tým jmenoval také Falcons a Cougars. Ani jedno z těchto jmen si však nenašlo místo v srdci fanoušků a nepřineslo žádný zisk.

V roce 1932 převzal tým Jack Adams, který jej pojmenoval „Red Wings„. Název odkazoval na bývalý amatérský tým, v němž Adams hrál v 90. letech 19. století. 

Florida Panthers: Ukazováček zamířený na problém

Po vstupu Floridy Panthers do NHL v roce 1993 zvolil majitel Wayne Huizenga přezdívku týmu „Panthers“ s altruistickým záměrem.

Chtěl poukázat na ohrožení tohoto zvířete na Floridě, kde měla jeho populace dramaticky klesnout pod sto jedinců. Stejně jako panter na Floridě byla i samotná organizace několik let v ohrožení a uvažovalo se o jejím přesunu do „hokejovějšího“ prostředí.

Montreal Canadiens: Nejstarší název v lize

Zatímco NHL byla založena v roce 1917, Montreal používá svůj název Canadiens od roku 1909. Montreal měl ve své době několik hokejových týmů, které se od sebe lišily právě přezdívkami.

Název Canadiens byl vytvořen s důrazem na francouzský pravopis, odtud je i přezdívka týmu „Habs“ odkazující na francouzské osadníky.

Ottawa Senators: Odkaz na úspěšnou minulost 

Ottawa Senators se v NHL poprvé objevila v letech 1917-1934. V počátcích NHL vyhrál kanadský tým Stanley Cup jedenáctkrát.

Když se nejlepší hokejová liga světa vrátila do kanadského hlavního města, bylo rozhodnutí o názvu týmu velmi jednoduché. Kanadský tým chtěl navázat na dávnou a úspěšnou minulost a vrátil se ke značce Senators.

Zdroj: facebook.com/ottawasenators – Lídři aktuální sezóny, zleva: Claude Giroux, Brady Tkachuk a Nikita Zajcev

Tampa Bay Lightning: Bouřka? Bouřka!

Oblast Tampy Bay je také označována jako „hlavní město blesků Severní Ameriky„. Během bouře v roce 1990 tak bývalý předseda klubu zvolil pro nově vznikající klub název „Lightning“.

Toronto Maple Leafs: Vizionářský javorový list 

Předchůdci Toronto Maple Leafs v NHL byly Toronto Arenas a Toronto St.Patricks. Klubová franšíza měla být následně prodána Philadelphii, ale Conn Smythe se ujal klubu a rozhodl se změnit bílozelené barvy na modrobílé a pojmenovat tým po Maple Leafs.

V té době nebyl javorový list součástí kanadské vlajky a název odkazoval na jméno pluku z první světové války, ve kterém nový majitel klubu bojoval. Toronto tak svým názvem doslova předběhlo dobu, vzhledem k pozdějšímu spojení javorového listu s kanadským hokejem.

👉ZÁJEZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL najdete na naší stránce