50 let, 50 zajímavostí. Co jste o Jaromíru Jágrovi (ne)věděli

4 minuty čtení

Nejslavnější český hokejista a jeden z nejlepších hráčů všech dob v úterý 15. února 2022 oslavil 50. narozeniny. I když oslavil… Jak se dozvíte níže, žádné juchání příliš nevyhledává. Raději si dá pořádně do těla, aby svou magickou dlouhověkost dál prodlužoval. Zde je 50 zajímavostí, které jste o Jaromíru Jágrovi (ne)věděli. 

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

1) Říká se, že od svých sedmi let dělal tisíc dřepů denně. Pokud je to pravda, do dnešního dne jich udělal víc jako 15 a půl milionu.

2) O vyrůstání v socialistické zemi řekl: „Nikdy bych v takových podmínkách neměl lehký život, pokud bych nebyl sportovec nebo zpěvák. Zpívat neumím ani omylem, tak mi zůstala ta druhá možnost. Můj otec se rozhodl, že toto je jediná cesta, jak mít jednodušší život.“

3) Když začal za Kladno hrát v česko-slovenské lize hráčů do 18 let, měl teprve 12 let. Ve své první sezoně nasbíral 41 bodů během 34 zápasů a byl druhým nejproduktivnějším hráčem mužstva.

4) První gól v profesionální soutěži vstřelil 4. října 1988 v zápase Kladno vs. Pardubice… A víte komu? Dominiku Haškovi.

5) Na konci sezony 1988/89, první profesionální v kariéře Jaromíra Jágra, vypadala tabulka produktivity v československé nejvyšší soutěže následovně: první byl Vladimír Růžička, po něm Jiří Lála, František Černý, Jiří Šejba a Vladimír Jeřábek.

6) Na draftu 1990 vybrali dřív než Jágra čtyři hráče – Owena Nolana, Petra Nedvěda, Keitha Primeaua a Mikea Ricciho. Nikdo z nich nedosáhl hranice tisíc bodů. Jágr jich má 1921.

7) Ve stejném draftu vybrali i Keitha Tkachuka. Jágr si později v Calgary zahrál s jeho synem Matthewem.

8) Zajímavostí je fakt, že Jaromír a Keith proti sobě hráli zápas den po tom, co se Matt narodil.

9) Jen dva hráči současné sestavy New Jersey Devils byli na světě, když Jágra draftovali – brankář Jonathan Bernier a obránce P. K. Subban.

10) Mezi „pětkami draftu“ nasbíral Jágr suverénně nejvíce bodů. Druhý Scott Stevens má 908, teda o víc než tisícovku méně.

11) Jágr se před draftem údajně netajil touhou hrát s Mariem Lemieuxem a udělal hodně proto, aby se mu to splnilo. Ostatním klubům měl naznačovat, že do NHL moc odejít nechce, čímž je odrazoval.

12) Když Jágr debutoval v NHL, v lize hrálo 21 klubů, mezi nimi i Quebec Nordiques, Hartford Whalers, Minnesota North Stars a původní Winnipeg Jets.

13) Sláva české legendy od začátku jeho kariéry rostla. Brzy měl vlastní arašídového másla. Během jeho propagace žertoval, že když si ho mazal do oblasti slabin, pomohlo mu to k rychlejšímu vyléčení ze zranění.

14) Sedět s Jágrem v autě je prý zážitek. Jeho bývalý spoluhráč z Pittsburghu Phil Bourque na něj pro Boston Globe vzpomínal takto: „Jeho řidičské návyky znalo celé město. Dostal kopec pokut a lístky z nich si dával do šuplíku. Nevím, jestli je vůbec někdy zaplatil.“

15) Jaromír Jágr vyhrál Stanley Cup v letech 1991 a 1992. Na další finálovou účast potom čekal až do roku 2013, tedy neuvěřitelných 21 let.

16) Během výluky v sezoně 1994/95 odehrál Jágr jeden zápas za Schalker Haie v druhé nejvyšší německé soutěži. Dal gól a přidal deset asistencí.

17) Během výluky v sezoně 1994/95 odehrál v Česku, Itálii a Německu dohromady 17 zápasů. Získal v nich 49 bodů.

18) Drží rekord v počtu brankářů, kterým dal v NHL gól. Je jich až 178.

19) V NHL hrál pod vedením 22 trenérů.

20) Drží rekord v počtu vítězných gólů v NHL (135).

Foto: NHL.com

21) Jaromír Jágr má momentálně nejvíc bodů, gólů i asistencí mezi všemi v Evropě narozených hráčů, kteří kdy hráli v NHL.

22) V roce 2005 – po zavedení platových stropů – bol nejlépe vydělávajícím hráčem NHL.

23) Jaromír Jágr vyhrál Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL v sezoně 1998/99. Víte ale, že obrovskou šanci měl na její zisk i rok poté? O jediný hlas ho v ročníku 1999/00 překonal obránce Chris Pronger.

24) Nejlépe se mu hrálo proti New Yorku Islanders. „Ostrovanům“ nastřílel v kariéře 61 gólů.

25) Nejlepší Jágrův spoluhráč? Podle bodů Ron Francis. Přihrál mu na 110 gólů.

26) Nejstarším spoluhráčem Jágra v NHL byl Bryan Trottier narozený 17. července 1956. Nejmladší byl Matthew Tkachuk narozený 11. prosince 1997, což znamená rozdíl víc než 41 let.

27) Jágr nedostal během působení v NHL nikdy vyšší trest za bitku.

28) Je nejstarším hráčem, který v NHL vstřelil hattrick, a to ve věku 42 let a 322 dní. Překonal Gordieho Howa. „Rád střílím hattricky, ale nemám rád, když mi říkáte, že jsem nejstarší,“ uvedl tehdy s úsměvem.

29) Jaromír Jágr odehrál v KHL za ruský Omsk v letech 2008 až 2011 155 duelů. Kdyby neodešel a odehrál je v NHL, dnes by držel rekord v počtu odehraných zápasů v NHL.

30) Se spoluhráčem z Kladna Tomášem Plekancem jsou jedinými aktuálně hrajícími spoluhráči na světě s víc než 2 500 body v NHL. Kdo je druhý? Duo Crosby – Malkin.

31) NHL před lety očarovala skupinka s názvem „The Travelling Jagrs“. Ti navštěvovali Jágrovy zápasy v NHL v rozličných dresech (i reprezentačním) s jeho jménem a na hlavě nosili paruky připomínající jeho „mullet“.

32) Když spočítáme všechny jeho góly v seniorských ligách i na mužské mezinárodní úrovni včetně play off, dostaneme číslo 1 175.

33) Už více než deset let je majitelem klubu Rytíři Kladno, za který hraje.

34) Obává se, že kdyby odešel, Kladno by ztratilo sponzory a klub by zanikl. „Dokud žije můj otec, nemůžu něco takového udělat. Co bych to byl za syna,“ řekl.

35) Když vstřelil Eduard Šalé jako první hráč narozený v roce 2005 gól v české extralize, na ledě byl i Jaromír Jágr. Je o 33 let starší.

36) Z vrcholové mezinárodní scény nemá ani jednu stříbrnou medaili – všechny finále, ve kterých nastoupil, vyhrál. Vlastní zlatou medaili ze ZOH 1998 v Naganu, je dvojnásobným mistrem světa, má bronz z olyápiády, dva z mistrovství světa a jeden z juniorského mistrovství světa.

37) Jeden bronz ze seniorského mistrovství světa získal ještě jako reprezentant Česko-Slovenska.

38) Jednou byl nejlepším útočníkem a jednou nejužitečnějším hráčem mistrovství světa.

39) Dvanáctkrát ho v anketě Zlatá hokejka zvolili za českého hokejistu roku.

40) Jeho rodina vlastnila nejpopulárnější sport bar v Česku, sídlil v Praze.

41) Když byl brankář Henrik Lundqvist v začátcích kariéry, hrál s Jágrem za New York Rangers. „Jezdci“ vedli 3:1 a soupeř hrál bez brankáře, tak se Lundqvist pokusil vstřelit gól. Minul branku a za několik vteřin inkasoval. V šatně za ním přišel Jágr a řekl mu: „Dokud v této lize nebudeš nejužitečnějším hráčem, tak to už, doprdele, nikdy nezkoušej.“ Zabralo to, Lundqvist od podobných experimentů upustil.

42) V roce 2001 byl pokřtěný, rozhodl se pro pravoslavné vyznání. Ikony zdobily i jeho místo v šatnách NHL. Tvrdil, že mu to pomůže hrát až do padesátky, což se nakonec i splnilo.

43) V roce 2011 Jágr poprvé řekl, že bude hrát do padesáti let. V rozhovoru pro Sports Illustrated uvedl: „Budu hrát do padesáti. Půjdu klidně i do druhé nebo třetí české ligy. Prostě, dokud budu moct být na ledě, bud šťastný.“

44) Jen 15 hráčů nosilo v celé historii NHL číslo 68, přitom Jágr byl první.

45) Toto číslo si zvolil proto, aby připomínal vpád vojsk Varšavské smluvy do Československa. V tom stejném roce mu zemřel dědeček. Oba jeho dědečkové byly za komunistů pronásledováni.

46) Je jedním ze dvou Čechů v Triple Gold Clube (jsou v něm vítězové Stanley Cupu, mistrovství světa a olympiády). Druhým je Jiří Šlégr.

47) Díky jeho hokejové dlouhověkosti se do Síně slávy NHL dostal dřív než Jágr i Marián Hossa, který v éře, kdy Jágr získal první Stanley Cup, stále chodil na základní školu.

48) V čem je recept Jágrovy hokejové dlouhověkosti? Podle Wayna Gretzkyho ve vůli trénovat. Jak tvrdí ve své autobiografii, hrát by zvládl i déle, ale příprava na kemp by mu ubrala z psychických i z fyzických sil. „A to je důvod, proč stále Jágr hraje a proč hrál Gordie Howe do 52 let,“ konstatuje.

49) Byl při ostudné prohře Slovenska na MS 2009. Česi vyhráli 8:0 a Jágr vstřelil dva góly.

50) Má padesát let, ale narozeniny – jak sám přiznal pro český portál iDnes – neslaví. „Není to věc, která by mi dělala radost. Nikdy jsem nic neslavil. Neměl jsem ani důvod. Jediné, co se snažím slavit, jsou narozeniny Ježíše, tedy Vánoce. Jinak jsou to věci, které moc nevyhledávám.“

Z NAŠÍ NABÍDKY DOPORUČUJEME:

ZDROJ: sportnet.sme.sk