A teď vážně: Měl by být Kacetl jedničkou na MS? Tady jsou důvody, proč ANO

V základní části se o něm moc nemluví. Ani v ní toho kolikrát moc neodchytá. Jakmile ale začne play-off, přepne do módu „pan Neprůstřelný“ a soupeři mají po srandě. O kom je řeč? Ano, hádáte správně – brankář  Třince Ondřej Kacetl. Muž, který táhne Oceláře za čtvrtým titulem v řadě.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

K detailům se dostaneme postupně, takže zásadní a možná trochu troufalá otázka hned na úvod: Neměl by tenhle fantom prostě a jednoduše dostat šanci i mezi tyčemi české hokejové reprezentace?

Mistrovství světa je turnaj. Play-off je taky jeden takový turnaj. A Kacetlovi tenhle turnaj očividně svědčí. Jak jde do tuhého, zavře klec a překonat ho dá proklatě zabrat.

A děje se to opakovaně. Kacetl není úkaz jednoho play-off, jedné sezony. Muž, který byl pár let zpět takřka na odpis a byl rád, že vůbec chytá první ligu v Přerově, může už za pár dnů znovu zvednout ke stropu Masarykův pohár.

V letošním play-off má úspěšnost zákroků neskutečných 95,2 %. Ano, někdo může namítat, že za až bezhlavě obětavou obranou Ocelářů se mu to chytá. Ale pozor, i když jeho spoluhráči mraky střel zblokují, i on musí v každém přerušení sakramentsky oddechovat.

Vždyť ve třech ze sedmi semifinálových duelů proti Pardubicím čelil téměř dvojnásobnému počtu střel než jeho protějšek Roman Will.

I přesto, že má Kacetl dva tituly z posledních dvou sezon, nikdo z reprezentace o něj zatím ani nezavadil.

Možná proto, že v základní části, během níž se hrají turnaje Euro Hockey Tour, příliš nezáří. Možná proto, že už má dnes 32 let. I když, co je to u gólmana za věk…

Nestálo by ale za to dát mu teď po finále pár dní oddech a pak šup – letadlo směr Riga? I s kufrem, ve kterým bude mít „zabalenou“ svoji TOP formu? Za nás jednoznačně ANO.

Kdo další připadá v úvahu?

Variant je několik. Ačkoliv na brankářské pozici většinou česká reprezentace nemá na velkých turnajích problém, vždycky jde o palčivou otázku, která fanoušky zajímá  možná ze všeho nejvíc.

Karel VEJMELKA (Arizona Coyotes, 26 Let)

V NHL chytá v jednom z nejhorších týmů. Přesto na něj jde ze zámoří chvála. Před koncem přestupové uzávěrky se jeho jméno skloňovalo v souvislosti s posílením některého z favoritů na Stanley Cup. Nakonec zůstal v dresu Kojotů, což znamená, že by měl být znovu k dispozici pro MS. Už vloni velkým dílem pomohl k bronzu.

Dan VLADAŘ (Calgary Flames, 25 let)

Za Švédem Jacobem Markströmem to má v Calgary těžké, letos si ale z porce zápasů ukrojil hned 27krát a nebylo to marné. Dostane povolání i do národního týmu?

Lukáš DOSTÁL (Anaheim Ducks, 22 let)

Stejně jako Vejmelka byl vloni členem bronzového týmu, ačkoliv pro něj turnaj kvůli zranění po prvním utkání skončil. V (pro Anaheim) skončené sezoně dostal u Kačerů prostor v 19 zápasech. Bylo vidět, že si na nejlepší soutěž světa musí trochu zvykat, ale pokud nepoleví, dřív nebo později přebere v Anaheimu pozici jedničky.

Petr MRÁZEK (Chicago Blackhawks, 31 let)

Ve slabém Chicagu letos odchytal 39 zápasů, často (ostatně jako po většinu kariéry) ho trápila zranění. Smlouvu ale řešit nemusí, má ji ještě na příští sezonu. Možná by ho lákalo zlepšit si náladu na MS.

Aleš STEZKA (Vítkovice, 26 let)

Zažívá průlomový ročník. Jakmile sezona skončí (ať už pro jeho celek dopadne jakkoliv), zřejmě bude pro něj v české extralize na čas poslední. Dost na hlas se totiž mluví o tom, že by ho měl podepsat některý z týmů NHL.

Další možnosti? Marek Langhamer (Ilves Tampere), Šimon Hrubec (Curych), Roman Will (Pardubice), Patrik Bartošák (Lahti), Štěpán Lukáš (Karlovy Vary).

Ať už bude v české brance stát kdokoliv, jedno je jisté. My u toho budeme! A vy můžete taky. Využijte exkluzivní možnosti a chyťte si místo v LETECKÉM SPECIÁLU ✈️

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023