Absolutně jedinečný brankářský styl, vzpomíná na setkání s Lundqvistem trenér gólmanů Komety Brno

8 minut čtení

Ve věku 39 let ukončil fenomenální švédský brankář Henrik Lundqvist profesionální kariéru. Se Švédskem vyhrál Zimní olympijské hry 2006 i mistrovství světa 2017, za Rangers odchytal v NHL 1017 zápasů, udržel 74 čistých kont a pomohl k 520 výhrám! Kvůli problémům se srdcem ale řekl dost. Svůj poslední zápas odchytal Henrik Lundqvist v kvalifikačním kole play off 2020.

Nejen zájezdy na NHL, ale také soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Hokejoví příznivci po celém světě se s těžkým srdcem loučí se svým hrdinou, sympaťákem, nejlepším brankářem poslední dekády. Jak na setkání s fenomenálním Švédem vzpomíná Václav Pipek, trenér brankářů extraligové Komety Brno a osobní trenér reprezentanta Jakuba Kováře, který se s ním sešel roku 2019 před mistrovstvím světa v Bratislavě? „Já jsem byl s Kubou Kovářem na Českých hrách v Brně, kde se chystal na MS. A tam byl i Henrik se švédskou reprezentací. Zašel jsem za ním po tréninku, když šel z ledu. Musím říct, že jsem k tomu dva dny sbíral odvahu,“ vzpomíná Václav Pipek s úsměvem.

„O Henrikovi jsem se několikrát předtím bavil už s Ondrou Pavelcem, který s ním působil rok v Rangers. Vždycky mi říkal, že to je skvělý gólman i člověk. Na mě hned zapůsobil jako fantasticky usměvavý a kladný kluk. Člověk by neřekl, že to je taková osobnost, jakou se on během své kariéry stal. A na tréninku neuvěřitelný stroj. Když jsem viděl jeho tréninky, to bylo neuvěřitelné. Obrovský profík,“ nachází Pipek jen slova uznání.

A jak ho vidí očima trenéra brankářů? Dá se k jeho gólmanskému stylu přirovnat některý ze současných mužů s maskou? „Podle mě nedá, on byl absolutně jedinečný gólman. Nenapadá mě nikdo, kdo by se mu podobal. Byl trošku níž v bráně, chytal hodně ze široka. Měl obrovsky silné nohy a fakt hodně široký pohyb. Takoví gólmani už dneska moc nejsou. Každý gólman je trošičku svůj, ale on měl každý pohyb naprosto vydrilovaný.“

Sám Václav Pipek přiznává, že když se dozvěděl o konci kariéry Krále Henrika, vehnalo mu to slzu do očí. „Doufal jsem, že ještě ten Stanley Cup udělá, protože teď už mu bude do konce života chybět. Je obrovská škoda, že nakonec musí Henrik skončit. Ale když se na to podíváme z českého pohledu, alespoň se uvolnila jedna pozice pro Víta Vaněčka. Takový je holt hokejový život. Když šel Henrik do Washingtonu, byl to pro každého šok. Asi chtěl mít větší šanci na pohár. Ale to by stejně asi musel do Tampy,“ naráží Pipek s úsměvem na poslední dva ročníky NHL.

Jsou pro něho Lightning největším favoritem i pro nadcházející sezonu? „Těch týmů, které si mohou dělat naděje, je tam víc. Tampa letos měla výhodu, že dokázala obejít pravidla platového stropu a play off hrála s týmem, který byl snad 18 milionů nad stropem. Mají ale v současnosti možná nejlepšího gólmana na světě, takže mohou určitě pomýšlet na pohár i letos,“ vzpomenul ruského gólmana Andreje Vasilevského.

Kromě něj ze současných brankářů vyzdvihl ještě Kanaďana Careyho Price (Canadiens). „Ten měl letos asi nejlepší sezonu v kariéře, pomohl týmu, co to šlo, ale pak už toho na ně bylo moc. Třetí brankář mě nenapadá, další už jsou dost vyrovnaní. Řekl bych tedy, že Vasilevskij a Price jsou momentálně obrovsky odskočení od zbytku světa,“ dodává Václav Pipek.

DRAFTOVÁN AŽ JAKO POSLEDNÍ ŠVÉD NA 204. MÍSTĚ!

Začátek Lundqvistovy fenomenální kariéry přitom nebyl tak růžový, jak se může zdát. Psal se červen roku 2000, když se skupina nadaných švédských hokejistů vydala za oceán do kanadského Calgary splnit si svůj sen. V té době tam totiž probíhal vstupní draft do NHL. Do téhle skupinky patřili i bratři Lundqvistové. A ne jen tak ledajací, Joel a Henrik jsou totiž dvojčata.

Zatímco Joela, jenž hraje v útoku, si ze 68. pozice vybral Dallas (dnes hráč Frölundy), jeho bratr na výběr pořád netrpělivě čekal. A byl jediný. Všechny zbylé Švédy ze zmiňované skupinky už si týmy rozebraly. Nakonec šel na řadu až jako 205. hráč v daném roce! A teď si porovnejme třeba gólmanské kariéry Ricka DiPietra (jednička draftu 2000) a Henrika Lundqvista – rozdíl mezi nimi na draftu byl 204 míst. Úsměvné, že?

PASTA NA KONCI PRVNÍHO KOLA. GRETZKY NA DRAFTU NEBYL

Omyly na draftu k hokeji zkrátka patří. Vždyť to znáte, hokej někdy píše neuvěřitelné příběhy a odhadnout potenciál hokejisty v raném věku často nedokáží ani skauti předních světových organizací z NHL. Jak se říká, po bitvě je každý generál. Ale nemusíme chodit daleko, takový David Pastrňák byl v roce 2014 vybrán „až“ jako 25. hráč v pořadí, dnes patří k největším esům světového hokeje.

Za obrovský omyl draftu, jeden z největších v historii, je dodnes považován také český útočník Patrik Štefan, kterého si v roce 1999 vybrala Atlanta Trashers jako úplně prvního. Od Štefana se toho očekávalo opravdu hodně. Vedení tehdy nového celku NHL si brousilo zuby, že do úvodní sezony mezi elitou získají produktivního centra, jenž povede tým k úspěchu. Opak byl pravdou a Štefan se i díky častým zraněním nikdy nevymanil z průměru nejlepší ligy světa.

A takový Wayne Gretzky ve skutečnosti nikdy draftován do NHL nebyl. Když se Oilers připojili k NHL, Gretzky podepsal smlouvu „o osobních službách“, která Oilers umožnila zachovat si svá práva a nejlepší hokejista všech dob nikdy do draftu nevstoupil.

BACK-TO-BACK ŠAMPIONI SI JDOU PRO HATTRICK?

Od podzimu opět začneme vypravovat naše klienty za zážitky do zámoří, kde si můžeme společně užít nejen NHL, ale i další tradiční severoamerické sporty. Už nyní nabízíme zájezdy do New Yorku, Kalifornie a Nevady nebo do Miami. Zaútočí Tampa Bay Lightning na zlatý hattrick, nebo se dočká někdo jiný? Buďte u toho s námi!

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou hokejovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu