Blíží se hokejové MS: Přeruší Češi dlouhé čekání na medaili? Jednu z posledních získali právě na Slovensku

píše Pavel Pubal

 Domácí prostředí, výborná atmosféra, hvězdný útočník Jakub Voráček na čele naší reprezentace a touha vrátit se na medailové příčky. To jsou největší lákadla pro návštěvu blížícího se mistrovství světa v ledních hokeji na Slovensku. Poslední české medaile ze světových šampionátů už jsou z let 2011 a 2012 pořádně zaprášené, a právě v roce 2011 jsme končili turnaj s cenným kovem na krku zrovna u našich východních sousedů.

 

Shodou okolností to byly jediné dva šampionáty, na kterých startoval gólman Jakub Kovář, který je v nominaci i letos. Bude do třetice českým štístkem? „Mistrovství světa je velké lákadlo a říkal jsem si, že kdy jindy to ještě zkusit, než po takhle povedené sezoně, kdy se dařilo jak mně osobně, tak celému týmu. Ty zážitky a pocity radosti po medaili jsou vždycky úžasné. Český hokej by nějaký takový impulz zase potřeboval a rád bych byl u toho. Radost z medaile bych ještě jednou rád zažil, tak doufám, že se během přípravy zase dostanu do formy, kterou jsem měl před měsícem v lize,“ přiznal se Jakub Kovář.

Domácí prostředí na stadionu Ondreje Nepely

 Češi se mohou spolehnout na velkou fanouškovskou podporu na každém mistrovství a u našich bratrů Slováků to samozřejmě nebude jiné. Ba co víc, dá se očekávat, že právě český národní tým bude mít na bratislavském Zimním stadionu Ondreje Nepely vůbec nejvýraznější support, protože Slováci odehrají svou základní skupinu v Košicích. Pro širokou slovenskou veřejnost trochu šokující řešení, logicky chtěla domácí reprezentaci v hlavním městě, ale z organizátorského pohledu se to zdá být logické – do Bratislavy si najdou snadnější cestu čeští fanoušci a na domácí reprezentaci bude vyprodáno kdekoliv, tímto krokem mají tak organizátoři takřka jistotu, že bude žít hokejem de facto celé Slovensko. O zábavu na tribunách tak bude jistě postaráno.

Na úvod v tradiční bitvě se Švédy

 Náš národní tým zahájí šampionát 10. května zápasem proti Švédsku od 20.15 hodin. Poté v osmičlenné skupině vyzve postupně Norsko, Rusko, Lotyšsko, Itálii, Rakousko a Švýcarsko. Kromě posledního zápasu základní skupiny proti Švýcarům, který začne už v poledne od 12.15 hodin, budou hrát Češi celou skupinu v divácky příhodné časy – buď odpoledne od 16.15, nebo večer od 20.15 hodin. Nejlepší čtveřice postupuje do čtvrtfinále – dvě se budou hrát v Košicích a dvě v Bratislavě. Od semifinálových bojů už se bude hrát pouze v Bratislavě na Zimním stadionu Ondreje Nepely. Finále je na programu 26. května od 20.15 hodin.

McDavid nepřijede, českou hvězdou Voráček

 Když jeden z nejlepších hokejistů současnosti Connor McDavid nedotáhl Edmonton do play off NHL, měl být logicky nejzářivější hvězdou a lídrem javorových listů na světovém šampionátu v Bratislavě a Košicích. Druhý nejproduktivnější hráč základní části NHL, který posbíral celkem 116 bodů za 41 branek a 75 asistencí, se ale nešťastně zranil v posledním (!) utkání dlouhodobé části a na Slovensko nepřijede. I tak se ale můžeme těšit na velmi zajímavá jména. Českou ofenzívu povede jako největší eso ze zámoří Jakub Voráček, který už potvrdil svou účast, další jména mohou přibývat.

 Díky výhodnějším termínům letos bez potíží stihnou začátek mistrovství i hokejisté, kteří vypadnou v prvním kolem play off NHL. To může znamenat další zajímavá jména pro Říhův národní tým, protože mnozí čeští hokejisté na sebe momentálně právě ve vyřazovací části narážejí – tak třeba Mrázek (Carolina) čelí Vránovi s Jaškinem (Washington), Sedlák (Columbus) zase Ruttovi s Palátem (Tampa Bay) a Hertl s Radilem (San Jose) pak Hykovi s Noskem (Las Vegas). Příliš pravděpodobný letos není příjezd největší české hvězdy současnosti Davida Pastrňáka, který dotáhl společně s Davidem Krejčím svůj Boston až na druhé místo v konferenci, pro play off mají velké plány a v prvním kole s Torontem jsou „medvědi“ favority.

 Silný tým chtějí složit pro domácí mistrovství pochopitelně i Slováci, ale těch hraje aktuálně v zámoří rok od roku méně. Přesto už účast přislíbili útočníci Tomáš Tatar s Richardem Pánikem nebo zkušený bek Andrej Sekera. Zajímavostí je, že svou velkou hvězdu z NHL letos uvidí i nižší úroveň mistrovství světa divize IA. Slovinskému národnímu týmu totiž přijede pomoci s návratem do elitní skupiny Anže Kopitar. „Béčkový“ šampionát proběhne už na přelomu dubna a května v Kazachstánu.

 Už nyní pro Vás chystáme mnoho zajímavých zájezdů, abyste mohli i na vlastní oči sledovat hokejové mistrovství světa u naši bratrů Slováků. Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku a stačí si jen vybrat!