Vzpomínky na juniorský zlatý double. Jak to bylo? A na koho se zapomnělo?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Bez jakékoliv nadsázky šlo o zlaté časy českého hokeje. Národní tým dospělých sbíral medaile jako na běžícím páse, fanoušci se ale nemuseli strachovat ani o budoucnost. Čeští junioři totiž na přelomu milénia vyhráli dva světové šampionáty za sebou!

Jak k tomu došlo?

V roce 2000 slavili čeští junioři poprvé. Hrálo se ve Švédsku a Čechům nebyla nalosována lehká skupina. Slovensko, Kanada, USA a Finsko? To byla pořádná prověrka! Češi ale obstáli, a dokonce celou skupinu, ve které se hrálo i na remízy, vyhráli. Klíčem byly výhry nad Slováky a Finy.

Ve čtvrtfinále byl los přívětivý, Češi šesti góly smázli Kazachstán. V semifinále výhra nad Spojenými státy a finále přineslo památný zápas, který proti Rusům rozhodly až samostatné nájezdy. První zlato bylo doma!

O rok později se opakoval podobný scénář. Češi ovládli skupinu impozantním stylem. Čtyři zápasy, čtyři výhry, skóre 20:4.

Radim Vrbata o zlatě v roce 2001: „Na mistrovství do Ruska jsme si jeli pro zlato. Nic jiného jsme si nepřipouštěli.“

V play off se následně ukázala odolnost týmu a jeho vnitřní síla. Ve čtvrtfinále se ve třetí třetině musel otáčet duel se Švýcary, semifinále přineslo fotbalový výsledek 1:0 proti Švédům a ve finále čeští borci přetlačili finské souputníky 2:1. Double byl dokonán!

Kdo zářil a kde jsou teď?

Zářnou hvězdou prvního z turnajů byl bez debat Milan Kraft. Český útočník byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje, v produktivitě byl přesně mezi bratry Sedinovými. V té době už byl draftován Penguins. Za Pittsburgh odehrál slušné sezony, ale po výluce se do NHL už nikdy nevrátil. Jedna štace v Omsku, jinak zvolil českou cestu.

Milan Kraft o očekáváních před MS v roce 2000: „Tehdejší předseda pan Karel Gut při odjezdu přál štěstí a říkal, abychom hlavně nespadli.“

Skvělými výkony se prezentoval i gólman Zdeněk Šmíd. Tomu NHL také nevyšla, ale vyzkoušel si finskou i švédskou ligu, u nás chytal za obě pražská S.

Nejlepším útočníkem druhého turnaje byl zvolen Pavel Brendl. Paralela s Kraftem je poměrně velká, ani Brendl se totiž nedokázal v zámoří naplno prosadit a hvězdil až na domácím kontinentu. Vynikající střelecké výkony předváděl v KHL i švédské lize.

Václav Nedorost o rozdílech v tréninku: „Teď je všechno profesionální už od útlého věku, kluci mají ohromné dávky tréninku, hlídají si stravu. My jsme to tenkrát neřešili, dal jsem si před zápasem knedlíky a šel jsem hrát.“

Obří budoucnost byla předpovídána i gólmanovi Tomáši Dubovi. Ten na MSJ 2001 předváděl nadlidské výkony, úspěšnost zákroků 94,7 % v osmi zápasech hovoří za vše. Stal se z něj velký hokejový cestovatel, má za sebou štace u nás, ve Finsku, Švédsku, KHL, Itálii, Německu či Jižní Koreji.

Kdo naopak udělal velkou kariéru? Jména jako Zbyněk Irgl, Martin Havlát, Josef Vašíček, Radim Vrbata, Tomáš Plekanec, Martin Erat nebo Rostislav Klesla.

Co ještě řekli?

Tomáš Plekanec o triumfu v roce 2001: „Měli jsme dobrý mančaft, navíc jsme byli na vlně z minulého mistrovství, kdy to kluci vyhráli. Měli jsme dobrý tým, kluci měli velký talent a byli draftovaní vysoko. Nedorost, Klesla, Brendl, Vrbata, já… Dobrý manšaft a povedlo se nám to. Super úspěch.“

Masér Libor Kuchyňa o zlatém týmu: „Jeli jsme tam jako outsideři, nikdo jim nevěřil. Nesčetněkrát slýchávali: Hlavně ať se mezi elitou udržíte! A my jsme to nakonec vyhráli.“

Trenér Pavel Hynek o debatě s legendárním trenérem Holíkem: „Dávali jsme si panáka a říkal jsem: Pane Holíku, dvacet pět let tady nikdo zlato nevyhrál, teď se to dvakrát podařilo, takže zase budeme dvacet pět let na zlato čekat? Ne, Pavle, budeme čekat padesát let.“

Další mistrovství světa juniorů už je za dveřmi. Naši mladí reprezentanti sice nejsou favority, ale mohli by o sobě dát vědět tak, aby si v budoucnu pootevřeli dveře mezi nejlepší hráče světa. Ve skupině mají Kanadu (27. 12.), Rakousko (28. 12.), Švédsko (29. 12.) a Německo (31. 12.).

Chceš ty největší hokejové hvězdy vidět naživo už teď? Vyraz s námi v lednu nebo v únoru na trip do Spojených států!

Z naší nabídky doporučujeme: