Brankář Hrachovina doporučuje: Kde v Tampere posedět, co si dát k jídlu, nebo co vidět ve městě

3 minuty čtení

Jen málokterý Čech zná finské Tampere, dějiště naší skupiny MS v ledním hokeji, tak dobře jako on. Brankář Dominik Hrachovina (27), který aktuálně hájí barvy Českých Budějovic v tuzemské extralize, odešel do Tampere už v patnácti letech a dodnes ho považuje za svůj druhý domov, kam se každý rok vrací. Fanouškům, kteří se chystají podpořit náš národní tým, tak v rozhovoru může směle doporučit, co je v Tampere čeká, co by určitě měli vidět, do jaké hospody zajít, nebo třeba prozradí, jaké mají ve Finsku pivo.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

V Tampere jste strávil skoro půl života. Můžete zavzpomínat na své začátky ve Finsku?

Odlétal jsem tam pár týdnů před šestnáctými narozeninami, ještě jako patnáctiletý. Strávil jsem tam spoustu času, člověk tam v podstatě vyrostl, dospěl a zvykl si, jak se tam žije, jak se tam lidé k sobě chovají. Je to trochu jiné, každá zem má své věci. Finové v určitých momentech na různé věci reagují jinak než my. Chování lidí je značně odlišné. Ale to je úplně normální, na to si člověk zvykne. Největší problém byla na začátku samozřejmě jazyková bariéra, ale tím, že jsem tam žil fakt dlouho, se domluvím úplně v pohodě. Brno je Brno, ale Tampere je pro mě druhý domov. Byl jsem tam hodně dlouho a mám to tam moc rád.

Když se řekne Tampere, co vás napadne jako první?

Že to není žádné velké město, je to spíš taková větší vesnička, ale moc pěkná a strašně útulná. To město pro můj život znamená strašně moc. Je tam krásná příroda a všude kolem je tam voda, i přímo ve městě. Řekl bych, že po Helsinkách je to nejhezčí město ve Finsku, takže za návštěvu rozhodně stojí, to lidem musím doporučit.

Co by případným návštěvníkům nemělo uniknout?

Určitě obrovská rozhledna Näsinneula Tower, to je něco jako CN Tower v Torontu. Odtud vidíte strašně daleko, to je moc pěkné. Dál je v Tampere obrovský a nádherný lunapark. Pro fanoušky hokeje určitě stojí za návštěvu také starý zimák, kde jsem já hrál, protože z něj na vás úplně dýchne historie, je takový skoro až prehistorický, řekl bych. Moc pěkné na procházku je i samotné centrum města, ten „down town“, jak je to staré. V Tampere dříve byly papírovny, takže jsou tam všude obrovské komíny, staré haly se dochovaly. I to je taková hezká zajímavost, častá turistická atrakce.

Foto: Musement.com

A co restaurace, máte tam nějaká oblíbená místa, kam zajdete?

Samozřejmě. My jsme měli jednu takovou oblíbenou restauraci, kam jsme se chodili zašívat se spoluhráči, protože je kousek od starého zimáku – Aikalisä. V překladu to znamená oddechový čas nebo time-out, takže je to takový sportovní bar. Myslím, že je to jedna z nejzajímavějších restaurací ve městě, taková hodně hokejová. Ale na výběr z restaurací je tam dost. Co se týče jídla, Finové mají jako specialitu taková specifická, hodně ostrá kuřecí křidélka. To si můžete dát de facto všude.

Foto: Aikalisä.

Co se ve Finsku nejvíce pije, mají tam dobré pivo?

Pivo je šílený, to se fakt nedá (smích). Oni mají spíš taková ta sladká piva jako cidery nebo long drinky, na to já úplně nejsem. Takže my jsme si tam většinou kupovali klasicky Plzeň.

Mistrovství světa se bude hrát v nové hale Nokia Aréně. Otevřena byla teprve v prosince 2021, takže předpokládám, že jste v ní ještě nebyl?

Nebyl, jezdil jsem okolo ní, když se stavěla, protože jsem kousek od ní bydlel. Ale viděl jsem nějaké fotky a vypadá i vevnitř nádherně. Píše se o ní ve Finsku, že to je momentálně nejmodernější aréna v Evropě, takže bude určitě krásná a stojí za to ji vidět.

Chystáte se vy vyrazit na samotné mistrovství, když to máte de facto „doma“?

Ještě nevím, dnešní doba je složitější. Jestli na ten šampionát, to spíš ne, ale určitě bych chtěl ve Finsku v létě zase chvilku žít, byl jsem tam i před touhle sezonou, měl jsem tam celou letní přípravu. Ale uvidíme, jak to půjde, protože tam nemám práci, takže to není tak jednoduché.

Z NAŠÍ NABÍDKY DOPORUČUJEME: