Brankářská jednička českého týmu na MS? Nejspíš překvapivě dobrý nováček z NHL

3 minuty čtení

Slýcháme to každý rok. „Pokud chcete uspět, potřebujete vynikajícího gólmana.“ Vousaté klišé, které ale prostě a jednoduše je pravdivé. A pokud má český hokejový nároďák na mistrovství světa zahnat medailový hlad, bude spolehlivého maskovaného muže potřebovat.

Dominik Hašek, Tomáš Vokoun… tahle jména vytanou na mysl hned, když se vzpomenou velké úspěchy českého hokeje. Ale třeba taky Ondřej Pavelec a jeho skvělý turnaj v Bratislavě v roce 2011, který skončil bronzem.

V klíčových momentech prostě tým potřebuje rozdílový zásah. A toho všichni výše zmínění při medailových taženích byli schopni. Ale třeba na olympijských hrách v Pekingu, které skončily pro český výběr historickým fiaskem (vypadnutí už v osmifinále), se forma jedničky Šimona Hrubce poněkud zpochybňovala. Jsou za ním klubové úspěchy, v repre mu to ale nečape tak, jak by si přál.

» Helsinky a Tampere: Krásná města i rodiště světových hokejistů

Možná i proto se o něm v souvislosti s blížícím se světovým šampionátem ve Finsku nemluví. Aktuálně jsou v reprezentačním kádru liberecký Petr Kváča, karlovarský Štěpán Lukeš a Marek Langhammer, který tuto sezonu odchytal ve finském Ilves Tampere. Dějiště mistrovství tedy velmi dobře zná.

Je ale víc než pravděpodobné, že se složení brankářské trojice ještě změní. Na druhou stranu, okruh možných kandidátů, kteří by připadali v úvahu, není zase tak široký, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Foto: irozhlas.cz

Možná by reprezentační kouče v čele s Karim Jalonenem mohl zajímat Ondřej Kacetl, který podruhé za sebou vychytal titul Třinci. O triumf naopak ještě bojuje ve Švédsku Dominik Furch, finálová série jeho Färjestadu proti Luleå se může natáhnout až do 5. května. A vzhledem k tomu, že turnaj startuje pro český tým už 14. května…

Jak to vypadá v NHL? Pavel Francouz z Colorada měl v sezoně zdravotní potíže, navíc se čeká, že Avalanche půjdou v play-off daleko. To stejné se dá říct o Petru Mrázkovi z Toronta. Dan Vladař z Calgary sice asi bude ve vyřazovací části znovu spíše pozorujícím divákem, ale i v případě Flames se nečeká brzké vypadnutí. Vítek Vaněček s Washingtonem rovněž míří do play-off a platí to i o Davidu Rittichovi a jeho Nashvillu. Po zranění jedničky Juuse Sarose navíc nejspíš půjdou Preds do play-off právě s Rittichem jako gólmanem číslo jedna.

» Po NHL se dívají nejen Češi. Kdo pomůže soupeřům na mistroství světa?

A tak se nakonec dostáváme ke jménu, které se rýsuje pro post brankářské jedničky českého týmu na mistrovství světa – Karel Vejmelka. Muž, který se až nečekaně rychle chytl v NHL v dresu Arizony Coyotes.

Přitom kdo by to byl vloni v létě řekl. Třebíčský odchovanec si sice v brněnské Kometě vydobyl roli jedničky, byl spolehlivý, ale že by českou extraligu přerostl tak, že byste si řekli „ten z fleku může do NHL“, to nejspíš ne.

O několik měsíců později je ale Vejmelka jedním z mála světlých bodů utrápeného týmu Yotes. Zápas co zápas na něj míří halda střel, 40 ran za zápas už pro něj nejspíš není nic výjimečného. I tak si drží 90% úspěšnost zákroků. Věřte však tomu, že chytat za lepší obranou, jeho čísla budou úplně jinde.

Na startu sezony mu pomohlo, že se zranila předpokládaná jednička Carter Hutton. Český gólman pak vzal osud do svých rukou, jeho zákroky jste ráno co ráno mohli vídat v sestřizích z nočních zápasů. Na chvíli mu přibyla konkurence v podobě Scotta Wedgewooda, toho ale pak vedení klubu před koncem přestupového období poslalo do Dallasu. A Vejmelku si naopak pojistilo na další tři roky.

Foto: IIHF.com

Smlouva v kapse, z individuálního hlediska úspěšná sezona a v hledí chystaná premiéra v seniorském národním týmu. Pokud se nestane nic neočekávaného, právě on by měl být zdí, která pomůže českému nároďáku konečně vybojovat kýženou medaili.

Dějiště mistrovství světa si díky našim zájezdům můžete zažít na vlastní kůži! Neváhejte a jeďte s námi! Češi bažící po úspěchu, krásná země, plné tribuny a prvotřídní hokejová kvalita!

Co doporučujeme? Díky leteckému speciálu se naskýtá exkluzivní možnost vidět českou hokejovou reprezentaci ve dvojzápase proti Velké Británii a Švédsku!