Češi a draft NHL: Šalé mezi elitou, Hrabal jedním z nejlepších gólmanů

4 minuty čtení

Byla z toho zase velká sláva. Na začátku května NHL losovala pořadí draftu. Jackpot vyhráli v Chicagu, kde budou s jistotou brát generační talent Connora Bedarda. Zajímavé ale bude podívat se na české zástupce. Například Eduard Šalé by se mohl vejít do elitní desítky. Pozornost je upřena také na Michaela Hrabala.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

KOMETA BERE DALŠÍ ÚSPĚCH

V bráně Arizony válí Karel Vejmelka, v Carolině zase hraje prim Martin Nečas. Jinak řečeno, Kometa si v poslední době může mnout ruce. Koho vpustí do NHL, ten se prosadí. A je jedno, jestli více, či méně. Úspěch to prostě je.

Dalším v řadě by měl být Eduard Šalé. Ten se v poslední době fanouškům zapsal do paměti například výborným vystoupením na mistrovství světa do osmnácti i dvaceti let. Kromě toho odehrál kompletní sezonu za A-tým Komety. Po většinu ročníku mu přitom bylo pouhých sedmnáct let.

Jak moc ho cení skauti? Velmi vysoko! Výběry jednotlivých expertů a znalců se sice liší, nicméně obecně jde usoudit, že Šalé bude vybraný někde kolem desátého místa. Mohl by z toho být Vancouver, St. Louis nebo třeba Detroit.

Zajímavé je, že kdyby se mělo jednat jen o evropské hráče, pak by patřil do elitní čtveřice. Ne-li výše. Leo Carlsson a Dalibor Dvorský jsou jasnými jmény, otázkou je, jak na tom bude Matvej Mičkov, jehož budoucnost je nejistá. Hned za něj ale skauti řadí právě Šalého. Bravo!

KDO DÁL?

Mezi elitními evropskými bruslaři najdeme i Jakuba Dvořáka. Obránce Bílých Tygrů Liberec zaujal mimo jiné i na šampionu osmnáctek, vidět byl i v extraligovém dění, kde čtyřiadvacetkrát oblékl dres svého domovského klubu a zapsal si dvě asistence. Když se opět vezmou věci kolem a kolem, bude někde kolem 60. a 70. místa, tedy na přelomu druhého a třetího kola.

O něco hůře je hodnocený Jakub Štancl. Ten zvolil švédskou cestu. Od roku 2021 hraje za juniorské výběru Vaxjö. V této sezoně se objevil i osmkrát v prvním týmu a vstřelil i premiérovou branku. Mimochodem, stal se prvním hráčem ve Švédsku od Jakuba Vrány, který naskočil v SHL ve věku 18 a méně let.

Další na řadu by mohl jít Domink Petr, Matyáš Melovský nebo třeba Gabriel Szturc, jedna z významných postav bronzového týmu juniorů – stejně jako Marcel Marcel či Aleš Čech.

GÓLMANI VÁLÍ

Z juniorského týmu se můžeme lehce přesunout k pozici, na které to Češi prostě umí. Do NHL chrlí jednoho gólmana za druhým. Budoucí jedničkou kteréhokoliv týmu by mohl být Michael Hrabal, který je hodnocen jako druhý či třetí nejlepší brankář na celém draftu!

Odchovanec Sparty před touto sezonou zamířil do zámoří, kde hájí v americké lize barvy Omahy. O tom, jak velké předpoklady má, svědčí i to, že už teď má domluvené angažmá v University of Massachusetts. Z této školy vystřelil do NHL například již legendární Jonathan Quick či jeden z nejlepších beků současnosti Cale Makar.

Pokud byla řeč o MS juniorů, nelze nezmínit Tomáše Suchánka, jednoho z hrdinů. Na šampionátu měl exkluzivní čísla a zaujal snad všechny. Ne nadarmo je v elitní desítce gólmanů u kteréhokoliv libovolného skauta.

VYRAŽTE S NÁMI NA HOKEJ!

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd 
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023
👉 Čtyřzápas NHL ve Stockholmu