Češi v NHL: David Krejčí, bostonská stálice se tlačí do historických žebříčků Bruins

píše Adam Weidenthaler

 Jeho jméno figuruje vysoko hned ve dvou historických tabulkách týmu s písmenem “B” ve znaku, v počtu asistencí i bodů celkem se podíval mezi nejlepší desítku organizace a brzy bude atakovat i prvních deset s nejvyšším počtem utkání v černožlutém dresu. Řeč je o středním útočníkovi Bostonu Davidu Krejčím.

Ten se narodil 28. dubna 1986 ve Šternberku. Jeho otec, hokejista a taktéž rozhodčí vedl malého Davida již od útlého věku ke kotouči a bruslím, ten prý stanul na ledě již ve čtyřech letech života. Mládežnickou kariéru odstartoval v místním oddíle HC TJ Šternberk, ve čtvrté třídě přešel do nedaleké Olomouce, odkud pak putoval přes Třinec do kladenské juniorky. V draftu NHL si ho na 63. místě vybral Boston, odkud tehdy osmnáctiletý centr putoval na dva roky do juniorské QMJHL.

Po etudě ve farmářském týmu Providence Bruins začal pravidelně naskakovat na kluzištích NHL během sezóny 2007/2008, pevným článkem sestavy Bostonu se stal v následujícím ročníku, kdy odehrál všech 82 utkání v základní části. Právě kolem Krejčího a Patrice Bergerona, druhého elitního centra na soupisce týmu ze státu Massachusetts, se v té době začala formovat vítězná skupina hráčů, která dosáhla na Stanley Cup v roce 2011 (společně s nimi v týmu figurovali i Čech Tomáš Kaberle a Slovák Zdeno Chára). Ten měl Krejčí možnost obhájit ještě o dva roky později, jako nejproduktivnější hráč play-off však Boston nezvládl finálovou sérii s Chicagem Blackhawks a skončil těsně pod vrcholem.

Do následující sezóny vstoupil jako asistent kapitána, čímž definitivně potvrdil svou vůdčí pozici v nabitém týmu, který rok co rok útočí na ty nejvyšší příčky. Krejčí se stal mentorem, postupně vedle něj vyrůstají prvotřídní křídelníci (zmiňme například Brada Marchanda nebo Davida Pastrňáka, kterému jmenovec Krejčí pomohl s aklimatizací v Americe). V prosinci 2018 dosáhl hranice 592 bodů v NHL, čímž vstoupil do první bostonské desítky v počtu bodů a nesmazatelně se tak zapsal do jeho historie. Je téměř jisté, že se šikovný centr, jištěný smlouvou do roku 2021, bude v žebříčcích posouvat ještě výše. Tuzemský fanoušek tak může být potěšen, že po odchodu Tomáše Plekance z Montrealu má další českou ikonu týmu z Original Six, kterou může pravidelně sledovat při pokořování těch nejvyšších klubových met.