Češi v NHL: Kometa české brankářské školy tichým lídrem defenzivy Calgary

Ještě před pěti lety, kdy hájil branku druholigové Jihlavy, o něm věděli jen ti zainteresovanější fanoušci českého hokeje. V sezóně 2018/2019 ale „Big Save Dave“, jak Davidu Rittichovi přezdívají, naplno prokázal, jaký v něm třímá potenciál. Stává se tak nejvýraznějším zástupcem českých brankářů v současné NHL.

Rittich se narodil 19. srpna 1992 ve vysočinské metropoli Jihlavě, kde nastartoval svou hokejovou kariéru v dresu dvanáctinásobného mistra Československa Dukly. Tradiční kombinaci bordó a žluté, kterou se bývalý armádní tým vyznačuje do dnešních dní, oblékal až na jednu výjimku (hostování v Havířovské osmnáctce) do sezóny 2013/2014, po níž se přesunul do extraligové Mladé Boleslavi.

Tam se v prvním roce pral o pozici jedničky s Martinem Růžičkou, na sedm zápasů odjel hostovat zpátky do Jihlavy: „Měl to na párku, tak jsem ho párkrát seřval. Dostával góly v posledních minutách, nechytal moc dobře, nebyl stabilní,“ popsal situaci pro iDnes.cz David Výborný, tehdejší kapitán mužstva. Lekce od pětinásobného vítěze MS na Ritticha platila, v následujícím ročníku svá čísla vylepšil, ustálil výkony a zachytal i velmi solidní porci minut. Toho si na jaře 2016 všimli skauti z Calgary Flames, k jejichž organizaci se jako nedraftovaný hráč ještě to léto připojil.

„Plameny“ však měli v té době podepsané dva brankáře pro první tým, Rittichovi tedy připadla role jedničky na farmě a třetího brankáře v pořadí. Po kvalitních výkonech v AHL se i tak dočkal debutu v NHL, když v závěrečném duelu sezóny naskočil do třetí třetiny v utkání se San Jose Sharks. Ročník 2017/2018 už byl pro českého brankáře přelomovým, v týmu Flames se představil jako kvalitní dvojka Mikea Smithe, když stihl zasáhnout do jednadvaceti utkání, ve kterých měl paradoxně lepší úspešnost zákroků, než ve farmářském Stocktonu.

S kanadským veteránem vstoupil bok po boku i do příštího ročníku, ve němž se již vyprofiloval jako možný brankář číslo jedna do dalších let. Jeho klid a jistota je terčem časté chvály z úst jak spoluhráčů, tak trenérů. Jelikož ale oboum gólmanům končí po sezóně smlouva, zatím není zřejmé, v jaké pozici naskočí Rittich v příštích letech do kolotoče NHL, pokud to bude v dresu Flames. O práci určitě nebude mít nouzi, neboť vizitku svou, ale i tu českých brankářů, nepřestává pravidelně vylepšovat.