Češi v NHL: Svědomitý blonďák součástí týmu šampionů

píše Adam Weidenthaler

Napevno se zabydlel po boku Ovechkina či Backstrӧma v sestavě Washingtonu Capitals, se kterými získal jejich první Stanley Cup v historii franšízy. Svou průbojností a výpady po křídle trápí mladý Jakub Vrána, jeden z největších talentů nastupující české generace, nejednoho obránce.

Vrána se narodil 28. února 1996 v Praze, kde také začal v dresu Slavie svou hokejovou kariéru. Byl to ale klub HC Letci Letňany, kde od 1. třídy začal mladý Jakub rychle rozvíjet svůj talent: “Rozený střelec, toho jsem si všimnul už v počátcích jeho kariéry,“ vyprávěl pro iDnes.cz jeho mládežnický kouč Zbyněk Zavadil. V severovýchodní čtvrti hlavního města však vydržel pouze do svých patnácti let, a přestože již v tu dobu oblékal dres místního U18 týmu, rozhodl se přesun do švédského Linkӧpingu.

Za nejúspěšnější juniorské období ve Skandinávii můžeme označit sezónu 2013/2014, kdy Vrána pravidelně nastupoval jak za juniorku svého týmu, tak za “áčko” v nejvyšší soutěži. Na jaře pak křídelník, který je schopný zahrát jak na levé, tak pravé straně kluziště, získal s českou reprezentací do 18 let stříbrnou medaili na mistrovství světa.

V dresu Linkӧpingu zažil i draft v létě 2014, kdy po něm v prvním kole sáhli jako po celkově 13. hráči v pořadí Capitals. Na severu Evropy následně vydržel na hostování ještě rok, pak se už ale natrvalo stěhoval za oceán, aby si ho tým z hlavního města USA mohl k obrazu svému vychovávat na farmě v Hershey Bears. Tam strávil celý ročník 2015/2016, než si ho v dalším roce začal kouč A-týmu Barry Trotz vybírat i do NHL. V debutové sezóně nakonec stihl zasáhnout do 21 utkání.

V sezóně 2017/2018 se už Vrána naplno zabydlel v sestavě Washingtonu a zaznamenal také svůj zatím největší úspěch – zisk Stanley Cupu, když odehrál bez jednoho utkání celé play-off. V týmu plném hvězd si svými výkony řekl o trvalé místo v sestavě, a my ho tak budeme moci sledovat v kádru jednoho z nejsilnějších týmů současné NHL pravděpodobně ještě dlouho.