Češi v NHL: Tomáš Hertl! Žralok, jehož hravost oslnila Kalifornii

píše Adam Weidenthaler

 Když Tomáš Hertl vlétl jako devatenáctiletý do své premiérové sezóny v NHL šesti góly a jednou asistencí v prvních třech utkáních, vypadalo to na zářnou kariéru plnou kanadských bodů. Pak sice přišlo zranění, které notně zbrzdilo vývin mladého centra, ten je ale zpátky na dobré cestě stát se v San Jose jednou z vůdčích osobností týmu.

Hertl se narodil 12. listopadu 1993 v Praze. S bruslemi začal na popud svého staršího bratra již ve třech letech na kluzišti v Edenu, od kterého taktéž převzal lásku k sešívanému dresu Slavie Praha. Navzdory častým zdravotním problémům, které ho v dospívání limitovaly, byl Tomáš schopen rozvíjet svůj talent natolik, že již od raných let figuroval i v mládežnických výběrech České republiky. Vliv na to měla jak ctižádostivá povaha hráče, tak přísná hokejová výchova jeho otce, který oba své syny doprovázel na nejrůznějších hokejových akcích. “Vždycky jsme dělali něco navíc,” řekl jeho otec Jaroslav pro iSport, “Tomášovi nestačila na zápase hodina předem, musel tam být nejmíň hodinu a půl dřív.”

Do mužské ELH nakoukl ve slávistickém dresu Hertl v ročníku 2010/2011, primárně však stále sbíral zkušenosti v juniorské nejvyšší soutěži, kterou zakončil s průměrem více než jednoho bodu na zápas, což mu otevřelo extraligové dveře do dalších dvou sezón natrvalo. V těch nakonec odehrál 82 utkání s bilancí 55 bodů, přičemž ve svém posledním roce ve Slavii figuroval již jako kmenový hráč NHL týmu San Jose Sharks, který ho ze 17. místa v létě 2012 draftoval do svých řad.

Vstup do NHL byl pro českého centra přímo snový. Bodová smršť a hlavně povedený večer proti New York Rangers (kde předvedl onu technickou finesu, kdy si prohodil kotouč mezi nohama a uklidil ho do šibenice bezmocného brankáře soupeře) však přiřkl k Hertlovu jménu možná až příliš vysoká očekávání, které i díky zákeřnému faulu Dustina Browna z prosince 2013 nebyl schopen ihned plnit. “Do kupy” se dal až na samotném konci ročníku 2013/2014, bylo však jasné, že hračička Hertl, kterého si v San Jose zamilovali, již nebude tím neohroženým zelenáčem jako na začátku. Tomáš ale postupem let stabilizoval své výkony a i díky pomalému odchodu starší generace začal získávat vůdčí pozici v týmu Sharks. Tu potvrdila i lukrativní smlouva z roku 2018, která zaručuje, že kalifornský tým se žralokem na hrudi s Čechem počítá do budoucna. Sledujme tedy, zda opravdu naplní potenciál, který mu byl v začátcích v NHL prorokován.