Češi ve čtvrtfinále vyzvou papírového outsidera. Pojeďte s námi na závěrečné boje mistrovství světa!

píše Pavel Pubal

 Šestapadesát zápasů základních skupin mistrovství světa je za námi, ale teprve teď jde do tuhého! Je tu zápas, ve kterém se rozhodne o úspěchu, či neúspěchu – čtvrtfinále. O osmičce postupujících bylo jasno už v pondělí, kdy ztratili teoretickou naději i domácí Slováci, ale na pavouka se čekalo až do posledního zápasu závěrečného hracího dne.

Nakonec se Čechům postaví do cesty papírově nejslabší tým ve čtvrtfinále – Německo. Naposledy se hrálo mistrovství světa v Bratislavě roku 2011 a pro náš národní tým z toho byla bronzová medaile, pojeďme českou reprezentaci opět dotáhnout až k cennému kovu! Čtvrtfinále proti Německu se hraje ve čtvrtek 23. května od 20.15 hodin na bratislavském Zimním stadionu Ondreje Nepely.

Suverénní jízda do čtvrtfinále

Jízdě českého národního týmu základní skupinou asi není moc co vytknout. Už dlouho nepůsobila naše reprezentace tak silně, jako letos pod vedením kouče Miloše Říhy. V základní skupině jeho svěřenci šestkrát vyhráli a nestačili jen na suverénní Rusko, které proplulo úvodní fází jako jediné na celém šampionátu bez ztráty kytičky. Češi zakončili skupinu úterní výhrou nad Švýcarskem (5:4), a protože se rozhodně nehrálo v rukavičkách – ba naopak, měli by být naši reprezentanti na tvrdé boje o postup do medailových duelů řádně přichystáni. Němci se navíc prezentují podobně neúprosným „kanadským“ stylem hokeje jako Švýcaři. Nicméně Češi se zatím na turnaji prezentují spolehlivými brankáři, dobře hrajícími obránci i smrtící ofenzívou. Naše reprezentace se navíc může spolehnout po celé mistrovství také na tradičně velkou fanouškovskou podporu a dá se očekávat, že právě český národní tým bude mít na bratislavském Zimním stadionu Ondreje Nepely převahu i ve čtvrtfinále. Buďte u toho také!

Hronek, Voráček a Frolík mezi nejlepšími na turnaji

Realizační tým českého národního týmu může být nad míru spokojen, doposud fungují všechny řady. Ať se do branky postavil Patrik Bartošák, Pavel Francouz nebo Šimon Hrubec, bylo na naše muže s maskou spolehnutí. Ať tedy trenér Říha ukáže pro čtvrtfinále na kohokoliv, chybu neudělá – rozhodovat se bude mezi Bartošákem, který odchytal ve skupině čtyři zápasy s úspěšností zákroků 91,10%, a Francouzem, který doplnil tým po příjezdu ze zámoří až v průběhu šampionátu. Odchytal dvě utkání proti papírově slabším soupeřům a doposud neinkasoval.

Jestliže měla být podle problémů v přípravných zápasech slabinou národního týmu hra obránců, na šampionátu je to přesně naopak. Po doplnění o kvalitním borce ze zámoří se defenzivní výkony našich výrazně zlepšily – čeští beci skvěle drží modrou čáru, aktivně dostupují soupeře, vyhrávají osobní souboje a navíc jsou i produktivní. Filip Hronek je dokonce s deseti kanadskými body nejproduktivnějším obráncem celého šampionátu.

Není to ale jeden Hronek, kdo je na vrcholu individuálních statistik. Národní tým se prezentuje v porovnání s minulými šampionáty až udivující ofenzivní silou a zejména kvalitou, ve které si Češi nic nezadají třeba s ruským nároďákem plným superhvězd z NHL. Naši nasázeli druhý nejvyšší počet gólů ze všech týmů základních skupin, konkrétně 39 branek v sedmi zápasech, vícekrát se prosadili jen Švédové (41). A přestože se Češi opírají převážně o dobrý týmový výkon, tak v něm logicky vyniknou i individuality. Hned dva naši útočníci jsou v nejlepší čtyřce kanadského bodování turnaje – třetí je s patnácti body kapitán Jakub Voráček a čtvrtý Michael Frolík, jenž nasbíral jen o bod méně. Před nimi jsou v bodování šampionátu pouze Rus Kucherov a Švéd Nylander.

Leon Draisaitl, syn trenéra českého původu. A co na to Uwe Krupp?

Německo je při pohledu na soupisku papírově nejhratelnějším soupeřem ze všech čtvrtfinalistů. Snadná cesta do bojů o medaile, dalo by se říct. Češi se ale musejí mít na pozoru. Naši západní sousedé skončili druzí na poslední olympiádě a také na tomto turnaji hrají skvělý hokej, ve čtvrtfinále nejsou náhodou – připsali si i skalpy Finska nebo Slovenska a nestačili pouze na dva zámořské soupeře. Až za sebou nechali v konečném zúčtování základní skupiny hvězdami nabité Spojené státy americké nebo domácí Slovensko. Největší hvězdou, kterou se určitě vyplatí vidět na vlastní oči, je v německém nároďáku lídr Edmontonu Leon Draisaitl, který v Košicích posbíral osm kanadských bodů za pět gólů a tři asistence. Je tedy nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Podívat se na něho byl přímo v dějišti mistrovství i jeho otec a nám dobře známý německý kouč českého původu Peter Draisaitl, který během své kariéry trénoval mimo jiné i České Budějovice, Hradec Králové a Pardubice. Další perličkou, která nyní spojuje český a německý hokej, je pak osoba legendárního obránce Uwe Kruppa. Zkušený kouč, který v minulosti vedl i německý národní tým, se momentálně připravuje na svou druhou sezonu v pražské Spartě.

Stále pro vás máme plno vstupenek a zájezdů na čtvrtfinálové utkání proti Německu, abyste mohli i na vlastní oči sledovat hokejové mistrovství světa u našich bratrů Slováků. Teď už hrajeme o medaile, tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!