Čínští hokejisté ukázali, jak se tvoří světový mír

3 minuty čtení

Potká se Američan, Rus a Číňan…

Zní to jako začátek vtipu, nebo zárodek potenciálního konfliktu, ale opak je pravdou. Nominace Číny na ZOH v Pekingu vyvolala vlnu různých názorů. Jméno Chelios se znovu objeví pod olympijskými kruhy, tentokrát pod vlajkou čínského draka. Jake Chelios, syn legendárního amerického obránce Chrise Cheliose, od sezony 2019/20 působící v týmu KHL Kunlun Red Star, se stal jedním ze tří Američanů, kteří budou reprezentovat tuto asijskou zemi.

Zdroj: Twitter/KRSchina

Čína, která je na 32. příčce světového hokejového žebříčku, získala místo na olympijském turnaji v Pekingu jako hostitelská země bez toho, aniž by se musela kvalifikovat. Neúčast hráčů NHL je pro Čínu paradoxně přínosem, domácí tým už totiž nebude muset čelit nejlepším světovým hráčům ze Severní Ameriky.

Ve prospěch výběru Číny nahrává fakt, že celý tým je dostatečně sehraný, navíc všichni hráči mají stejnou klubovou příslušnost. Problémem je, že se Kunlun momentálně krčí na posledním místě v tabulky KHL s nelichotivou bilancí jen 9 vítězství a 39 proher. Astronomicky vyznívá i počet 198 inkasovaných gólů. Překvapením není ani fakt, že italský trenér Kunlunu Ivan Zanatta, je zároveň i reprezentačním koučem čínského výběru.

V nominaci si svůj flek vybojoval i ruský hokejista Denis Osipov. Ten dostal od svazu seznam čínských slov, která se musí před olympiádou naučit. Svoji spokojenost s nominací neskrýval ani v kruhu nejbližších:

„Všichni moji přátelé a příbuzní jsou na mě hrdí. Hrát na olympiádě je obrovská čest.”

Termín hokejového turnaje na ZOH v Pekingu:  9. až 20. února 2022

Kanadská zpravodajská televize v roce 2017 přiblížila přípravu čínských hokejistů na blížící se ZOH – posuďte sami:

  • Chcete za reprezentací vyrazit příště i vy? Doporučujeme vstupenky na blížící se MS ve Finsku.
  • Během olympijského turnaje si s námi také můžete zahrát SAZKA FANTASY. Pobavíte se, a ještě můžete vyhrát zajímavé ceny do HokejTour.cz.