Do Stanley Cupu se i močilo. Co všechno už zažil slavný pohár…

5 minut čtení

Už z dávné hokejové historie platí, že každý vítěz NHL má právo mít nejslavnější hokejovou trofej světa Stanley Cup na 24 hodin jen pro sebe. Kdo s ní jak naloží, to už je každého věc a originalitě se meze nekladou. Kdyby tak mohl Stanley Cup mluvit, co všechno už zažil, možná by to bylo na několik celovečerních filmů. Pojďme si ale připomenout pár známých historek.

Soutěže o ceny nebo další podobné zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

V České republice byl pohár naposledy v roce 2018, kdy ho získali obránce Michal Kempný a útočník Jakub Vrána v dresu Washingtonu. Od té doby jej až letos přivezli Ondřej Palát do Frýdku-Místku a Jan Rutta do Písku a Prahy. Ten si pochutnával ze Stanley Cupu na hovězím guláši s knedlíkem.

Třeba pivo či šampaňské patří k tradičním nápojům, které hokejové šampiony při oslavách provází, ale synové Dustina Browna, tehdejšího kapitána Los Angeles, byli v roce 2012 originálnější. Mísu na mohutném podstavci měli naplněnou čokoládovým mlékem. O rok dříve slovenský obr Zdeno Chára po titulu s Bruins posnídal z poháru rýžový nákyp.

TĚSTOVINY S MASOVÝMI KOULEMI. NEJEN PRO LIDI…

Ruští hokejisté z Detroitu v čele s Igorem Larionovem se fotili se slavnou trofejí v roce 1997 na moskevském Rudém náměstí před Chrámem Vasila Blaženého a jiní vítězové NHL se vydali se Stanley Cupem třeba rybařit. Ikonická trofej vrhala stříbřité odlesky také před eskymáckým iglú.

Jak lépe ale oslavit vítězství ve Stanley Cupu, než s nejlepším přítelem člověka? Stejně uvažoval Clark Gillies, když naplnil pohár psím krmivem a nechal z něj svého psa posvačit. Nedávno na něho navázal třeba útočník St. Louis Robby Fabbri, který v něm podával nejen svým psům těstoviny s masovými koulemi.

LEDACOS UŽ SE MUSELO OPRAVIT

V roce 1962 byli hokejisté Toronta Maple Leafs na vrcholu hokejového světa. Během slavnostního ohně ale hráči omylem použili Stanley Cup jako palivové dříví. Leafs museli za výrazné poškození platit. Roku 1987 vzal zase Mark Messier, tehdy největší hvězda Oilers, pohár na párty s fanoušky. I tam byla trofej poničena a musela být následně opravena.

Stejně tak v roce 1999, kdy vyhráli pohár Stars. Tehdy proběhla v domě Craiga Ludwiga obrovská párty u bazénu. Guy Carbonneau se očividně rozhodl, že vyhodit Stanley Cup z paluby domu do bazénu bude dobrá zábava. Místo toho ale pohár narazil na okraj bazénu a utrpěl vážné poškození.

V roce 2002 si prožil strasti v bazénu také legendární gólman Dominik Hašek, který se následně dokonce omlouval za to, jak s pohárem po vítězství u Red Wings naložil. Neúspěšně (stejně jako několik jeho předchůdců včetně Patricka Roye) se s ním pokusil plavat, ale pohár šel hned ke dnu. Dominátorův den se Stanley Cupem byl následně dokonce zkrácen.

DCERKA V MÍSE A HAŠENÍ POŽÁRU

Stanley Cup si prošel spoustou ošklivých věcí. To vůbec nejhorší ale asi předvedl Kris Draper po vítězství Detroitu v roce 1998. Svou dceru posadil do Stanley Cupu, což je roztomilý nápad, dokud ji samozřejmě dítě nepoužilo jako toaletu.

New York Rangers prožili fantastickou sezonu 1940–41, kdy nejprve splatili Madison Square Garden a následně vyhráli NHL. Stanley Cup byl ale údajně během bouřlivých oslav zapálen a hráči ho uhasili přirozeně také močí. Žádný zdroj tento incident nepotvrdil, ale jak se říká, na každém šprochu, pravdy trochu. Někteří pověrčiví navíc říkají, že právě tato událost byla důvodem, proč tým musel čekat až do roku 1994, aby vyhrál Stanley Cup znovu. Asi Rudá křídla urazila hokejového Boha

Kdo myslíte, že vyhraje Stanley Cup v příští sezoně? A podívá se nejcennější trofej zase i k nám do České republiky? Od podzimu chceme začít opět vypravovat naše klienty za zážitky do zámoří, kde si můžeme společně užít nejen NHL, ale i další tradiční severoamerické sporty. Už nyní nabízíme zájezdy do New Yorku, Kalifornie a Nevady nebo do Miami.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu. Potěšte svou hokejovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu