Draft NHL ovládl Hughes. Češi zažili slabší rok.

píše David Zlomek

Draft NHL je každoroční událost, ve které si týmy vybírají ty nejlepší mladíky. Mnohdy se tak rozhoduje o chodu celé organizace. Letošní draft byl označován jako velmi bohatý. K výběru bylo několik prvotřídních hráčů, nicméně dva vyčnívali.

Americká hvězdička Jack Hughes a finská kometa Kaapo Kakko. Závod o post jedničky nakonec vyhrál prvně jmenovaný, Hughes tak bude oblékat dres New Jersey. Kakko, jenž zazářil na letošním světovém šampionátu, se stal hráčem New York Rangers.

První kolo draftu přichystalo také dvě překvapení. Tím prvním byl propad ruského útočníka Vasilije Podkolzina až na desáté místo, odkud si ho vybral Vancouver. Tou dobou musel být Podkolzin už značně nervózní, jelikož pár týdnů před draftem mu bylo predikováno dokonce třetí místo. Dost si tedy počkal, než na něj přišla řada.

O druhé překvapení se postaral generální manažer Detroitu Steve Yzerman. Legenda tohoto klubu nastoupila do vedení Red Wings v dubnu tohoto roku poté, co se rozhodla ukončit svou funkcionářskou štaci v Tampě Bay. Jeho první možností, jak se výrazněji zapsat do chodu organizace, byl draft, ve kterém Detroit vybíral z šestého místa.

Svůj prst pomyslně ukázal na německého mladíka Moritze Seidera. To opravdu mnoho fanoušků nečekalo, zvlášť když byl k dispozici například Trevor Zegras nebo již zmiňovaný Podkolzin.

Žádné překvapení se bohužel netýkalo Čechů. Obecně se vědělo, že letošní ročník je chudší, nicméně i tak u mnoha českých hokejových nadšenců zavládlo zklamání. První Čech přišel na řadu až jako 87. v pořadí, svůj životní moment zažil brankář Lukáš Pařík, jenž se o NHL bude ucházet v organizaci Los Angeles.

Celkově bylo nakonec vybráno sedm Čechů. Kromě Paříka to byl Matěj Blümel (Edmonton Oilers), Michal Teplý (Chicago Blackhawks), Martin Hugo Haš (Washington Capitals), Lukáš Rousek (Buffalo Sabres), Tomáš Mazura (Edmonton Oilers) a nakonec Karel Plášek mladší (Vancouver Canucks).

Sedm draftovaných hráčů není tak špatné číslo, zvlášť když vezmeme v potaz, že Slováci nebo Švýcaři se mohli radovat z jednoho jediného hráče, jenž na draftu uspěl.