Faktor Frankie. Francouz se stal hvězdou Avs. Co ho spojuje s Haškem?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Tuhle větu jste museli slyšet stokrát. NHL píše nebývalé příběhy. A letos se to znovu naplňuje. K radosti všech Čechů se další krásný příběh týká jejich krajana. Pavel Francouz totiž dovedl svůj tým do finále Stanley Cupu. A cesta to nebyla lehká.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Ostatně, poslední roky Francouz nemá lehké vůbec. O jeho kvalitách všichni ví, nicméně zranění a bolístky ho značně přibrzdily. Vždyť celou minulou sezonu musel kvůli problémům s kyčlemi vynechat, kromě toho ho trápil covid či kotník.

Joe Sakic, generální manažer Colorada, kde český gólman od roku 2019 působí, však i přes všechny zdravotní peripetie Francouze podržel a letos s ním podškrábl novou smlouvu na dva roky. Tomu se říká důvěra!

Dřív, než se očekávalo, se ukázalo, jak je důležité míti Francouze. Darcyho Kuempera, jedničku Avalanche, totiž v play off provází smůla. V prvním kole ve třetím ho špičkou hole trefil do oka jeden z protihráčů, sérii tak musel dochytat Francouz. Byl jistý a spolehlivý, nicméně do druhého kola se kouč Bednar rozhodl vsadit opět na Kuempera.

👉 VIDEO: Nejlepší momenty prvního kola! Ofenziva na prvním místě
👉 VIDEO: Famózní Chytil aneb NEJ momenty druhého kola play-off NHL!

Osud jako by chtěl, aby Francouz uspěl. V půlce prvního zápasu finále konference se totiž Kuemper opět zranil, do hry šel český gólman. Výhoda pro Oilers, že hrají proti dvojce? Ani omylem!

Francouz ovládl celou sérii, kterou Colorado i díky němu zvládlo v nejkratším možném čase. Zaskvěl se hlavně ve druhém zápase, kdy vychytal nulu. Videa atmosféry, která v aréně panovala ke konci tohoto utkání, obletěla svět. „Frankie, Frankie!“ řvala celá hala Francouzovu přezdívku.

A superlativy se nesly i z kabiny: „Frankie je ohromně silný gólman,“ řekl například útončík Mikko Rantanen. „Jedno slovo k němu? Skvělý!“ vyhrkl trenér Jared Bednar.

Bude zajímavé sledovat, zda hlavní kouč Avalanche vsadí ve finále Stanley Cupu znovu na českého gólmana, se kterým Colorado zatím neprohrálo, nebo sáhne po Kumperovi.

VĚDĚLI JSTE, ŽE

  • Francouz nebyl nikdy draftován, NHL chytal poprvé až v 28 letech
  • Francouz je prvním brankářem v historii Avalanche, který ve svém premiérovém startu v play off bitev vychytal nulu (proti Dallasu, 2020)
  • Je prvním českým gólmanem, kterému se od dob Dominika Haška podařilo postoupit do finále
  • Má na dresu 39 na počest Haška
Foto: sport.cz

Francouz pomohl vyřadit v prvním kole Nashville, jenž díky nám máte šanci vidět naživo! Na podzim se totiž v Praze dvakrát střetne se San Jose, které povede Tomáš Hertl (více informací ZDE)! Vidět největší hvězdy NHL typu Hertl, Josi, Couture či Saros kousek od domu, to je splněný sen!

🎫 Vstupenky na PÁTEČNÍ zápas San Jose – Nashville
🎫 Vstupenky na SOBOTNÍ zápas Nashville – San Jose

DOPORUČUJEME:
Dárková poukázka
Zájezdy do Kalifornie a Nevady
Zájezdy do Miami
Zájezdy do New Yorku