Filip Pešán ukázal, že jen jména nerozhodují! Jak se vám líbí jeho nominace?

8 minut čtení

Už v pátek vstoupí hokejová reprezentace do mistrovství světa v Lotyšsku. Hlavní trenér Filip Pešán vyřkl konečnou nominaci, v níž možná trochu nečekaně nezbylo místo třeba na Hynka Zohornu. Počet míst je ale omezen a konkurence obrovská. Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Trenér Filip Pešán hned při své první nominaci na vrcholnou akci ukázal, že se nebojí vzít zodpovědnost do vlastních rukou. Rozhodl se čistě na základě výkonnosti. Roli nehraje jméno, zásluhy ani aktuální angažmá. Rozhodují jen výkony na ledě. Také proto se dostalo třeba i na extraligové forvardy Jakuba Fleka či Matěje Blümela, jejichž nominaci by možná tipoval na startu kempu jen málokdo. Nicméně za předvedené výkony nejen během přípravy, ale celé reprezentační sezony si ji jednoznačně zaslouží.

NEJVĚTŠÍ ZASTOUPENÍ MÁ EXTRALIGA

Celkem v nominaci figuruje 28 hráčů – tři brankáři, devět obránců a 16 útočníků. Z elitní tuzemské soutěže ukázal Pešán hned na deset hráčů, dalších sedm působilo naposledy v KHL, čtyři krajánky pozval z Finska a ze Švýcarska čerstvého mistra Jana Kováře. Šest hráčů dodala nejlepší liga světa NHL.

Na první pohled nakombinoval realizační tým velmi vhodný mix talentovaného a dravého mládí, zkušenější generace a vynikajícího gólmana. Ten nás zdobil při každém větším úspěchu. Přestože nám budou chybět největší hvězdy jako Pastrňák, Voráček nebo nejlepší střelec KHL Jaškin, tento výběr může pomýšlet na cennou placku. Dosáhne tedy právě letošní manšaft na medaili po dlouhých devíti letech?

MEZI TYČEMI ČERSTVÝ MISTR KHL

Do brankoviště povolal Filip Pešán se svými kolegy dva krajánky, kteří prožili vynikající sezonu v Rusku – Šimona Hrubce a Romana Willa. Jihočeský rodák Šimon Hrubec během play off KHL podával tak fantastické výkony, že s ním postupně všichni začali automaticky počítat jako s jedničkou pro národní tým. Pozici si pojistil i výbornými výkony v přípravě a do šampionátu minimálně vstoupí mezi tyčemi právě čerstvý vítěz Kontinentální hokejové ligy s Omskem.

Pravděpodobně v pozici třetího gólmana „na zkušené“ do šampionátu půjde Bílý Tygr z Liberce Petr Kváča. Nejlepší brankář letošní extraligy chytal ještě v sezoně 2018–19 druhou nejvyšší soutěž za České Budějovice, ale mezi elitu se vrhl po hlavě a zaslouženě si vybojoval místo v nominaci. Uchvátil výkonem v přípravě proti Slovensku (2:1).

Brankáři
Šimon Hrubec (Omsk, KHL), Petr Kváča (Liberec), Roman Will (Čeljabinsk, KHL).

MIX CHUTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBRANĚ

V obraně budeme spoléhat zejména na Filipa Hronka, který prožil osobně velmi povedenou sezonu v Detroitu. Také na mezinárodní scéně už dokázal zazářit. Na mistrovství světa 2019 posbíral v deseti zápasech celkem jedenáct bodů (3+8). Kromě toho ale dokáže i hájit svou vlastní branku, což ukázal shozením rukavic na Českých hokejových hrách proti Rusku.

O podporu ofenzívy by se z dalších obránců měli starat také Libor Šulák, Libor Hájek nebo David Sklenička, ale všichni se do sestavy určitě nevejdou.

Naopak centimetry, respekt a čistě defenzivní složku by naší obraně měli dodat čerstvý extraligový mistr David Musil, Andrej Šustr nebo Michal Moravčík. Pestrý výběr obránců dává Pešánovi možnost namixovat zajímavou souhru chutí a hokejových dovedností.

Obránci
David Musil (Třinec), David Sklenička (Jokerit Helsinky, KHL), Libor Šulák (Oulu, Finsko), Andrej Šustr (Kunlun, KHL), Ondřej Vitásek (Liberec), Michal Moravčík (Tappara, Finsko), Filip Hronek (Detroit, NHL), Libor Hájek (NY Rangers, NHL), Lukáš Klok (Rauma, Finsko).

ÚTOK NA BEDRECH NASTUPUJÍCÍ GENERACE

Hned tři ryzí střelce nabízí český útok pro mistrovství světa v Rize. Nastupující generace z NHL Dominik Kubalík, Jakub Vrána a Filip Zadina má potvrdit, že už dorostla do role tahounů národního týmu. Do Českých her stihl naskočit jen Zadina a hned potvrdil střelecký apetit třemi góly ve dvou zápasech. Navrch pak máme ještě nejlepšího střelce extraligy Matěje Stránského nebo nejproduktivnějšího hráče švýcarské ligy Jana Kováře. Rodák z Písku je ve výběru nejzkušenějším reprezentantem a zhostil se role kapitána.

A že se podívají na šampionát Adam Musil, Matěj Blümel nebo Jakub Flek, na to by si asi před pár měsíci nikdo nevsadil. Zejména Flek, který hrál ještě v sezoně 2017–18 pouze druhou nejvyšší soutěž, si ale svou nominaci vysloužil na všech frontách.

MLADÍCI I ZA SLOVÁKY

V extralize Jakub Flek táhl karlovarskou Energii a za reprezentaci se dokázal bodově prosadit na každé akci, kam byl povolán: Švédské hry 3 zápasy (1+0), České hry 2 zápasy (1+0), příprava 6 zápasů (1+2). Odměna na sebe nenechala dlouho čekat. Dnes už je karlovarský forvard v dějišti šampionátu. Třeba právě na Flekově případě trenér Pešán jasně demonstroval, že na předsudky nedá. Mimochodem, podobnou sílu v kramflecích ukázal i kanadský trenér slovenské reprezentace Craig Ramsay. Ten nominoval dva sedmnáctileté (!) šikuly Šimona Nemce a Juraje Slafkovského.

Jen málokdo asi také očekával, že by se do nominace naopak nevešel Hynek Zohorna a trenér tak roztrhne už druhou ze tří bratrských dvojic v národním týmu. Ze Zohornových osiřel nakonec jen Tomáš, který by se měl představit na druhém centru. Jako zkušený hráč by měl hrát mezi dvěma talentovanými letci z NHL Chytilem a Zadinou.

Již dříve byla roztržena také bratrská dvojice Šimona a Matěje Stránských. Z ní na šampionát jede pouze druhý jmenovaný – čerstvý mistr extraligy s Třincem, který bude hrát příští sezonu ve Švýcarsku za Davos. Jedinou bratrskou dvojicí, která zůstala i pro konečnou nominaci, jsou tak David a Adam Musilovi.

Útočníci
Adam Musil, Radan Lenc (oba Liberec), Matěj Stránský, Michal Špaček (oba Třinec), Matěj Blümel, Tomáš Zohorna (oba Pardubice), Jakub Flek (Karlovy Vary), Robin Hanzl, Lukáš Radil (oba Spartak Moskva, KHL), Jiří Sekáč (Omsk, KHL), Jiří Smejkal (Tappara, Finsko), Filip Zadina, Jakub Vrána (oba Detroit, NHL), Filip Chytil (NY Rangers, NHL), Jan Kovář (Zug, Švýcarsko), Dominik Kubalík (Chicago, NHL).

A CO NA TO FANOUŠCI?

V naší anketě vyjádřilo spokojenost s konečnou nominací celkem 87 % hlasujících, pouze zbylých 13 % by si výběr nároďáku představovalo jinak. U nich převládalo zklamání zejména z možná trochu nečekaného a už zmíněného vyškrtnutí Hynka Zohorny. Dále také ze zranění Dmitrije Jaškina nebo z absence našich největších hvězd z NHL jako Davida Pastrňáka, Jakuba Voráčka nebo Radka Gudase.

Obecně se ale dá říct, že trenér Filip Pešán svou první nominací na vrcholnou akci udělal i široké hokejové veřejnosti radost.

Tip HokejTour.cz na zahajovací sestavu

Hrubec (Will) – Hronek, Musil – Hájek, Šulák – Šustr, Moravčík (Sklenička) – Vrána, Kovář, Kubalík – Chytil, Zohorna, Zadina – Stránský, Špaček, Sekáč – Smejkal, Hanzl, Flek (Blümel).

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu