Helsinky a Tampere: Krásná města i rodiště světových hokejistů

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Letošní MS v hokeji se odehraje ve dvou ze tří největších finských měst. Helsinky, hlavní město, je největší, zato Tampere patří třetí příčka. Velikost měst se odrazuje nejenom na pěkných památkách a místech, která navštívit, ale také na množství vynikajících hokejistů, kteří v těchto dvou městech vyrostli.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Nutno říct, že Helsinky nejsou obyčejným hlavním městem rozprostírajícím se na velkém prostoru. Rozprostírá se totiž také na spoustě malých ostrůvků. Na několika z nich se nachází i Finský hrad. Ostrůvky jsou spojeny mosty. Dříve šlo o pevnost, dnes se jedná o památku zapsanou na seznam UNESCO.

Za návštěvu určitě stojí i Trhové náměstí. Jak název napovídá, nacházejí se zde trhy, na kterých si můžete koupit kromě ryb i spoustu ovoce či zeleniny. Co se památek týče, nezapomeňte nakouknout na Prezidentský palác, radnici, katedrálu Uspenski či Senátní náměstí.

Foto: visitfinland.com

Tampere se stalo místem, ve kterém hnízdí nové firmy zaměřující se na IT či telekomunikace. V minulém století vznikly ve městě nové moderní čtvrtě, které z Tampere dělají atraktivní místo pro spoustu mladých lidí. Důkazem budiž hned čtyři univerzity.

Minout byste určitě neměli vyhlídkovou věž Pyynikki (a to nejen proto, že v tamní kavárně dělají skvělé koblihy), místní katedrálu, kostel Kaleva či Finskou hokejovou síň slávy.

Foto: visitfinland.com

Když jsme u hokeje, pojďme se podívat, které světové hokejisty tato dvě města vychovala.

V hlavním městě se narodila například legenda legend Teemu Selänne či Jari Kurri, fanouškům jsou známá i jména jako Esa Tikkanen či Jori Lehterä. To všechno jsou ale hráči, kteří mají působení v NHL za sebou.

Foto: sport.cz

V současné době válí v NHL kupříkladu Teuvo Teräväinen, důležitý útočník Caroliny, nebo Esa Lindell, bek Dallasu. Nezapomínejme také na gólmany. V St. Louis spolehlivě chytá Ville Husso, posilou San Jose se stal Kaapo Kähkönen.

V Tampere se narodila dlouholetá stálice finského hokeje Teppo Numminen, držitel hned tří olympijských medailí a více než třinácti stovek zápasů v NHL. Ville Nieminen zase získal Stanley Cup s Coloradem, Jarmo Kekäläinen se prosadil jako hráč, nyní jako generální manažer vede Columbus.

Dvě ze současných největších finských jmen pochází z Tampere. Aleksander Barkov, jeden z nejlepších centrů NHL, patří k tahounům favoritů z Floridy, Patrik Laine zase v dresu Blue Jackets zažil konečně trochu povedenější sezonu. Slavné rodáky doplňuje Roope Hintz, jenž plní důležitou roli v mužstvu Dallasu.

Dějiště mistrovství světa si díky našemu zájezdu můžete zažít na vlastní kůži! Neváhejte a jeďte s námi! Češi bažící po úspěchu, krásná země, plné tribuny a prvotřídní hokejová kvalita!

Co doporučujeme my? Díky leteckému speciálu se naskýtá exkluzivní možnost vidět českou hokejovou reprezentaci ve dvojzápase proti Velké Británii a Švédsku!