Hertl září a ocitá se na rozcestí. Kam zamíří?

V zámoří i v Česku to začíná být velice ožehavé téma. Tomáš Hertl letos patří k nejlepším hráčům ligy a táhne San José. Ale jak dlouho ještě?

Otázka je jednoznačně na místě. Hertlovi totiž po probíhající sezoně končí smlouva a novou ještě nepodepsal. Do úvahy tak přidají dvě varianty: Zůstane u Sharks, nebo je opustí?

Do stejné situace, v jaké je nyní Hertl, se rok co rok dostává v NHL spousta hráčů. Není to tedy nic neobvyklého.

Jedním z důvodů, proč by měl ze San José odejít, jsou peníze. Hertl totiž bude chtít dlouhodobý a štědrý kontrakt. Takový mu ovšem Žraloci nemohou zaručit. Napjaté situaci pod platovým stropem nepomáhá ani plánovaná přestavba s mladými hráči.

Hertl je pro většinu týmů, které míří na Stanley Cup, lákavým zbožím. Zodpovědný druhý centr, jenž okamžitě pozdvihne tým na jinou úroveň. V obraně nic nevypustí, v útoku zase produktivní.

Důkazem budiž dva výjimečné lednové večery. V tom jednom otočil sám svými třemi góly utkání na ledě Philadelphie, v tom druhém asistoval Timovi Meierovi během historického večera. Švýcarský střelec skóroval hned pětkrát, Hertl si zapsal čtyři asistence.

I proto se ho Sharks zdráhají pustit. Na jihu Kalifornie cítí, že tahle sezona by nemusela být úplně marná, a že dostat se do play off není utopie. A tam, jak říká staré klišé, se může stát vše.

Háčkem při případné výměně by mohla být klauzule, kterou Hertl ve své smlouvě má. Podle ní může Sharks sepsat seznam tří týmů, kam by chtěl být vyměněn. Nikam jinam ne.

Do druhé půlky března, kdy se uzavře okno přestupů, uvidíme ještě mraky spekulací. Hertl má osud ve svých rukách.

Z nabídky na NHL doporučujeme