Hloupý vtip? Ne! Fanoušek chodí třicet let na Toronto, aby fandil soupeři

4 minuty čtení
Autor: Dávid Lech

Erv Di Giusto je dlouholetým držitelem permanentky na Toronto Maple Leafs. Zápasy kanadského týmu navštěvuje již desítky let. Na tom není nic zvláštního, zarytých fanoušků je po celém světě mnoho. Ale pan Di Giusto je výjimečný – každý rok si kupuje permanentku na zápas Toronto Maple Leafs, aby mohl fandit hostujícímu týmu.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Dalo by se říci, že je prvním skutečným a nesmírně vášnivým „antifanouškem“. Do Toronta jezdí fandit soupeřovu týmu už více než 30 let. Doma má kompletní sbírku dresů všech týmů NHL. Samozřejmě s výjimkou dresu úhlavního nepřítele z Toronta.

Média si ho všimla až po 30 letech

Přestože ho fanoušci vídali na zápasech Toronta v dresu soupeřova týmu už 30 let, do povědomí širší hokejové veřejnosti se dostal až v roce 2023, přesněji v období vyřazovacích bojů.

Na internetu začala kolovat fotografie z prvního kola play-off, na níž vášnivě oslavuje gól Tampy Bay Lightning. Toronto pak vyřadilo Lightning 4:2. O několik dní později už ve 2. kole skandoval ve stoje při zápase s Floridou Panthers. Samozřejmě oblečený v dresu Floridy. Jeho fotky ze zápasů v různých dresech soupeřů Toronta začaly zaplavovat a bavit hokejový internet.

Jeho trend se šíří dál!

Jako správný otec-fanoušek nelenil a do svého „antifanouškovského“ týmu přidal i svou dceru Dani. Před několika lety ji postavil před hotovou věc. „Řekl jsem jí to: Celé generace fanoušků Leafs nikdy neviděly vítězství ve Stanley Cupu. Chceš se k nim přidat, nebo půjdeš se mnou a budeme fandit Montrealu?“ řekl šestapadesátiletý Ervil Di Giusto, který si v mládí zamiloval Montreal a legendy Jeana Beliveaua a Guye Lafleura, serveru thestar.com.

„Spojuje nás to. Jsme fanoušci Montrealu, ale žijeme v Torontu a není možné, abychom vždy cestovali na zápasy do Montrealu.“
vysvětlila Dani Di Giusto situaci pro ESPN Canada

Zároveň upozornila, že nejde jen o slepé fandění soupeři. Všechny kluby NHL si důkladně mapují a sledují. „Myslím, že je to skvělé i pro samotné týmy, když jedou takovou dálku a vidí, že je lidé v aréně podporují. Když náš tým prohraje, fandíme mu, abychom ho nakopli. Když pak vidím jejich úsměv na tváři, opravdu mi to zlepší náladu.“

V Torontu už jsou známou firmou

Toronto je jedním z těch měst, která jsou hokejem poblázněná. Fandit pokaždé soupeři, zvlášť když domácí tým prohrává, může být lehce nebezpečné.

„Většina fanoušků je opravdu milá. Sem tam mají nějaké vtipné poznámky. Jediný případ byl, když po mně jeden fanoušek hodil pivo. Konec konců, všichni chodíme na zápasy kvůli dobrému hokeji. Nezáleží na tom, jaký dres máme na sobě. Do arény chodíme pro pozitivní zážitek,“
nechala se slyšet bývalá mládežnická hokejová brankářka, jejíž idolem byl Carey Price


Zdroj: thestar.com

Vůči Maple Leafs necítí nenávist

Jak Di Giustovi poznamenali, na zápas nejdou s tím, že by organizaci Maple Leafs přáli nějakou zášť. Chtějí, aby Toronto hrálo dobře, ale jdou povzbudit hostující tým, aby hrál o něco lépe. Co by řekli, kdyby Toronto vyhrálo Stanley Cup? „Vypadli bychom odtamtud, jak nejrychleji bychom mohli,“ zakončila se smíchem povídání pro ESPN Dani Di Giustová, která je se svým otcem průkopnicí neobvyklého (anti)fandovství.