Jaká jsou nejméně oblíbená pravidla podle hráčů?

Píše David Zlomek

V průběhu dubna udělali zámořští novináři zajímavý průzkum. Z každého týmu si vybrali zástupce a dotázali se ho, co se jim líbí a co méně. 97 procent respondentů například uvedlo, že se jim líbí formát prodloužení 3 na 3. A co dál? Průzkum také ukázal, že některá pravidla by sami hráči nejraději zrušili. Jde například o vyloučení za zdržování hry nebo nedovolené bránění gólmana.

Pravidlo o prodloužení je oblíbené všeobecně, zvlášť rád ho pak má obránce Kevin Connauton, jenž v době dotazníku působil v Arizoně. Ten totiž přímo nesnáší nájezdy. „Fakt je nemám rád,” řekl pak v rozhovoru. Prodloužení má také v oblibě hvězdný John Tavares. „Je parádní vidět na ledě ty nejlepší hráče na světě. V tom smyslu, kolik místa na ledě mají,” vysvětloval. „Je to super způsob, jak rozhodnout zápas. Někdo musí vyhrát a nemůžeme hrát do nekonečna.” „Jako gólman to nenávidím, ale jako fanoušek miluju,” usmíval se pak Cory Schneider. „Určitě je to lepší než nájezdy. Není to sice dokonalé, ale zápas to rozhodne a fanoušci to zbožňují. Na led pak chodí jenom ti nejlepší, je to skvělá reklama.”

Toho, že nájezdy nejsou dvakrát oblíbené, si všimla i NHL. Právě proto před sezonou 2015/16 rozhodla o novém formátu prodloužení. Přinesl víc místa na ledě, více gólů a méně nájezdů.To předchozí styl 4 na 4 se více líbil Radko Gudasovi. „Dřete 60 minut 5 na 5 a z ničeho nic je to pak 3 na 3. Tam pak prostě vyhraje ten, kdo je rychlejší,” postěžoval si. „Čtyři na čtyři je mnohem hokejovější,” dodal ještě.

Pak jsou tu ale pravidla, která nesnáší úplně všichni hráči. Jedno ale vyčnívá. Jedná se o zdržování hry. Tedy když hráč vyhodí puk přes plexisklo až do hlediště. „Nemyslím si, že by se za to mělo vylučovat,” tvrdí obránce Ian Cole. „Řekl bych, že by to mělo mít stejný následek jako zakázané uvolnění, takže třeba vhazování. Je to až moc drastické vyloučení, v podstatě za nic.”

Dalším otravným vyloučením je pak nedovolené bránění gólmana. To totiž, podle hráčů, může být souzeno pokaždé jinak. Je sice vymezeno, co to obnáší, nicméně rozhodčí se mnohdy rozhodují spíše podle citu než podle přesných pravidel. „Během zápasu se toho děje strašně moc, navíc velmi rychle za sebou. Je těžké udělat správné rozhodnutí,” vysvětloval svou nelibost Darnell Nurse.

A co dál? Trojice hráčů uvedla, že nejméně oblíbeným pravidlem je, když se na videu kontroluje ofsajdové postavení. Dalších devět pak zmínilo pravidlo o podražení a simulování. Někteří neodpověděli a takový Islanders měl jednoduchou odpověď: „Pravidla jsou pravidla. Takže se podle nich řídím,” zakončil.