Kam dál? Trojice českých mladíků hraje v NHL o budoucnost

píše David Zlomek
2 minuty čtení

Mají být budoucností upadajícího českého hokeje. Svůj potenciál však zatím nenaplňují v takové míře, v jaké by si to všichni představovali. Trojice českých mladíků letos v NHL spíše paběrkuje, začíná se tak nahlas mluvit o jejich budoucnosti.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Mluvíme o trojici útočníků. Martin Nečas je nadějí silné Caroliny, Filip Chytil se snaží přesvědčit trenéry v New Yorku a Filip Zadina bojuje v týmu Detroitu.

Prvně jmenovaný borec bojuje o novou smlouvu. Abychom uvedli věci na pravou míru, je nutno dodat, že bojuje o její výši. Zvlášť v minulém ročníku totiž ukázal, že před ním leží velká budoucnost. Letos je však slabší, a to hlavně střelecky. Zatím má totiž našlápnuto k nejhoršímu ročníku v NHL, pokud nepočítáme sedmizápasový test v premiérové sezoně.

V létě mu vyprší nováčkovský kontrakt a bude doufat, že se přiblíží smlouvě, kterou loni dostal ve stejné situaci o rok starší Rus Svečnikov. Ten si nakonec vystřílel pohádkovou smlouvu na osm let a dohromady 62 milionů dolarů.

Foto: SKYsports.com

To u dvou zbylých hráčů je situace o poznání horší.

Filip Chytil dostal před sezonou od Rangers jasný vzkaz v podobě dvouleté smlouvy. Buď nás za ty dva roky přesvědčíš, že na to máš, nebo jdeš. Zatím to vypadá, že zvítězí spíše druhá možnost.

Odchovanci Zlína se nedaří prosadit do nabitého útoku Rangers. Poměrně často je zraněný či nemocný, ale i když není, hraje buď málo, nebo vůbec. Jednoduše nemá důvěru trenéra Gallanta. Ten sází na jiné typy hokejistů a nutno dodat, že mu vedení týmu nic vytýkat nemůže, Rangers totiž sviští do play off.

Trojici borců uzavírá Filip Zadina. Ten měl být střelcem budoucnosti Detroitu, nicméně zůstává daleko za očekáváním. Góly jednoduše nedává a pomalu je odsouván v sestavě níž a níž.

Nepomohl mu ani návrat šikuly Jakuba Vrány, jenž se vrátil do sestavy po zdlouhavé rekonvalescenci po operaci ramena. Právě u Zadiny se nejhlasitěji mluví o možné výměně.

Foto: NHL.com

Pokud se nestane nic nepravděpodobného, první dva jmenovaní zamíří do play off. Nicméně Red Wings v něm budou chybět, a tak existuje naděje, že by Zadina mohl zamířit na mistrovství světa a oprášit svůj um, který ukázal například loni v extralize.

>> BLOG: Jalonen se stal už třetím zahraničním trenérem u repre. Kdo byli jeho předchůdci?

A vy u toho můžete být s námi! Díky leteckému speciálu se naskýtá exkluzivní možnost vidět českou hokejovou reprezentaci, kterou nově povede Fin Kari Jalonen, ve dvojzápase proti Velké Británii a Švédsku. Navíc po dlouhé době s plnými tribunami. U toho nechcete chybět!