Kanadské týmy v útlumu. Povede se vzkříšení uvadajících značek? (pokračování)

Píše Adam Weidenthaler

Dvacet šest let. Tak dlouho čekají kanadské týmy na zisk Stanley Cupu. Od roku 1993, kdy hráči Montrealu Canadiens ovládli vyřazovací boje NHL, můžeme v historických záznamech sledovat jen pět finálových proher kanadských mužstev. Jinak americké vlaječky na počátku 21. století vládnou. Změní se to v blízké době?

Toronto Maple Leafs

Dres Toronta v posledních desetiletích oblékala nejedna z legend NHL, finálovou sérii Stanley Cupu ale město na břehu Ontarijského jezera nevidělo dlouhých dvaapadesát let. Co hůř, postup do druhého kola vyřazovacích bojů slavili borci s modrým javorovým listem ve znaku naposledy rok před výlukou v sezoně 2003/2004. Skepse by mohla být na místě, místní publikum však věří v zářnou budoucnost týmu, kde se to hemží nadějnými mladíky. Jednička draftu 2016 Auston Matthews, syn majitele 679 bodů v NHL Michaela Nylandera William či vysoce ceněný (a zatím nepodepsaný) centr Mitch Marner. K tomu připočtěme loňskou akvizici hvězdného Johna Tavarese nebo služby dánského brankáře Frederika Andersena. Na papíře by mělo být mužstvo kouče Mikea Babcocka vysoce konkurenceschopné.

Jaká ale bude realita? Situace na špičce atlantické divize nehraje Maple Leafs do karet. Loni suverénní Tampa z plynu určitě upouštět nebude, našlapaný a také zkušenější mančaft má Boston. Pro Toronto tak bude nesmírně obtížné prosadit se na první místo divize a tudíž se vyhnout souboji s jedním z těchto soupeřů hned v prvním kole. I z toho důvodu je zatím v kancelářích Maple Leafs rušno. Od akvizice beků Tysona Barrieho z Colorada a Codyho Ceciho z Ottawy si slibují zlepšení v defenzivě, zkušený Jason Spezza pak má být hlavním mentorem v kabině poté, co kvůli vysokému platu odešel jiný veterán Patrick Marleau. Bude to stačit na to, aby si po šestnáctileté odmlce Toronto konečně pořádně prodloužilo sezonu?

Ottawa Senators

Ač je vzhledem k účastem v play-off nedávná historie Senators růžovější než u rivala z Maple Leafs, Prince of Wales Trophy z roku 2007 pomalu zapadá prachem a zatím to nevypadá, že by do klubové vitríny přibyl další pohár. Hlavním problémem kdysi nadějného týmu je zcela určitě management přestupů. Ottawa pustila (i kvůli nespokojenosti některých hráčů) v průběhu posledních sezon několik svých hvězd v čele s Erikem Karlssonem, Markem Stonem či Mattem Duchenem. V kolonce příchozích však žádná zvučná jména nefigurují, což udělalo vrásky na čele nemalému počtu příznivců. Společně s přestupovou politikou bude muset generální manažer týmu Pierre Dorion zapracovat i na smlouvách. Výplatní pásku bude ještě několik let zatěžovat stárnoucí Bobby Ryan, nemalé platy mají i nově příchozí Artem Anisimov a Nikita Zaitsev, jejichž Cap Hit dohromady činící přes 9 milionů dolarů by se určitě dal využít lépe.

Vedení týmu se však může upínat k následujícím draftům, hlavně k tomu v létě 2020. Senators totiž disponují dvěmi volbami v prvním kole (krom své získali i jednu v rámci výměny Karlssona ze San José) a hned třemi v kole druhém. Navíc mají už teď podle expertů škálu mladíků z výborným potenciálem, zmiňme produktivního beka Thomase Chabota či Bradyho Tkachuka, zástupce slavného hokejového rodu.

Přesto si ještě fanoušci nějakou dobu počkají, než mladíci z Ottawy naplní svůj potenciál. Do té doby nemůžeme tým považovat za jednoho z hlavních kanadských kandidátů na hokejový trůn.

Ale jak známo, v hokeji jeden nikdy neví!