Kanadské týmy v útlumu. Pozvednou mladíčci své týmy?

Píše Adam Weidenthaler

Dvacet šest let. Tak dlouho čekají kanadské týmy na zisk Stanley Cupu. Od roku 1993, kdy hráči Montrealu Canadiens ovládli vyřazovací boje NHL, můžeme v historických záznamech sledovat jen pět finálových proher kanadských mužstev. Jinak americké vlaječky na počátku 21. století vládnou. Změní se to v blízké době?

Edmonton Oilers

Při pohledu na historii Oilers se dají jen těžko přehlédnout dvě jména. Wayne Gretzky, nejproduktivnější hráč všech dob, a Connor McDavid, jeho nástupce, který by měl navázat na odkaz slavné “devětadevadesátky” a dotáhnout tým ke Stanley Cupu. Jaká je ale realita? Zázračný mladík, který sbírá v průměru téměř 1,3 bodu na zápas, opravdu táhne jako kapitán své mužstvo. Problém Edmontonu ale začíná v momentě, kdy McDavid odbruslí z ledové plochy. Ačkoliv měli Oilers v posledních devíti draftech k dispozici čtyři první volby (a jednu třetí), do play-off se ve zmíněném časovém výseku povedlo proklouznout jen jednou. Vedení mužstva nebylo (a pravděpodobně stále není) schopné připravit svým hvězdám McDavidovi a Draisaitlovi potřebný servis v podobě kvalitních spoluhráčů do třetí, čtvrté lajny.

Nepovedené akvizice Adama Larssona či Milan Lucice (toho se nakonec povedlo udat do Calgary), přeplácení průměrných hráčů a velký cap hit právě pro dvojici McDavid-Draisaitl. To vše sráží konkurenceschopnost Oilers. Hned několik nevýhodných smluv však budou moci v Edmontonu odškrtnout po nadcházející sezoně. Letos tak posílení mužstva nečekejme, slibnější bude příští léto. Hokejový svět očekává, zda poté konečně McDavid a spol. udělají díru do světa.

Calgary Flames

Problémy s tím, jak naskládat své hvězdné borce pod platový strop, řeší i v Calgary. Oproti Oilers však Flames disponují vyváženějším mužstvem, které sice nemá vyloženou superhvězdu, za to může zahrozit v podstatě kdokoliv. Další výhodou Calgary je mladý kádr. Johnny Gaudreau, Sean Monahan či Elias Lindholm mají potenciál táhnout tým klidně dalších deset sezon. Otázkou však zůstává, zda-li všechny své hráče Flames udrží už letos. V posledních dnech se sice povedl vyjednat kontrakt s českým golmanem Davidem Rittichem, čímž se povedlo vyhnout tolik nechtěné arbitráži, na své peněžní ohodnocení však stále čeká dvojice nadějných mladíků Matthew Tkachuk a Andrew Mangiapane.

Prostor pod platovým stropem ale v Calgary příliš nemají, proto jsou zatím jejich úpravy kádru spíše kosmetické. Došlo k již zmiňované výměně Neal-Lucic, od které si oba týmy slibují probuzení jednatřicetiletých forvardů, do Edmontonu pak putoval i Mike Smith, za něhož přišel Cam Talbot. I tak ale Flames pravděpodobně navážou na dobrou základní část loňského ročníku. A pokud by se náhodou povedlo manažeru Bradovi Trelivingovi najít před play-off ještě nějakou posilu, tým může dojít hodně daleko.

Vancouver Canucks

Tým s kosatkou ve znaku prožil v posledních letech krušný ústup ze scény. Po prohraném finále v ročníku 2010/2011 výkonnost týmu klesala, osa mužstva začala stárnout a z kdysi nablýskaného mužstva zbylo jen několik přeplacených veteránů. Nyní se ale blýská na lepší časy. Přeplacených veteránů (až na Louie Erikssona) ubylo, prostor začalo dostávat dravé mládí a Vancouver se konečně začíná odlepovat ze dna pacifické divize.

O ofenzivu se po odchodu dvojčat Sedinových začala starat trojice mladíků Boeser-Horvat-Pettersson, slušné bodové příděly zaznamenal dva ročníky po sobě i obránce Alex Edler, poslední pamětník onoho finálového zklamání. Canucks však stále čeká mnoho práce. Tým zatím podobně jako v Edmontonu postrádá větší konkurenci v “bottom six” (útočníci třetí a čtvrté lajny), složení obranných dvojic by také mohlo být kvalitnější. Zas a znovu ale narážíme na problém platového stropu, zvlášť v momentě, kdy již zmiňovaný Boeser, třetí nejproduktivnější muž sestavy, zatím není na příští sezonu podepsaný. Ve Vancouveru si jsou nedostatků vědomi, proto před nadcházejícím ročníkem přetáhli J. T. Millera a Tylera Myerse. Ačkoliv nejde o nejlevnější hráče na trhu, svou kvalitu rozhodně mají a mohli by se stát rozhodujícím faktorem v boji o postup do vyřazovací části, který by zase o kousek posunul limity rostoucího týmu.