Kdo to vlastně je?! Co možná nevíte o Tomáši Suchánkovi

3 minuty čtení

Že jste dnes devatenáctiletou vycházejícího hvězdu českého hokeje ještě před pár týdny pořádně ani neznali? Tomáš Suchánek platil v českém hokejovém prostředí už od útlého věku za velký brankářský talent. Co o něm možná ještě nevíte, nabízíme v našem blogu.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Velké kluby o něho bojovaly už od žákovského věku. Hokejově vyrůstal až do roku 2019 v Přerově, jehož je odchovancem. V Přerově byl Tomáš Suchánek jedním z klenotů silného ročníku narození 2003. Obránce Stanislav Svozil, útočník Martin Ryšavý, brankář Tomáš Suchánek.

Na mládežnických turnajích je nešlo přehlédnout, společně sbírali úspěchy. Spolu byli na bronzovém World Hockey Challenge 2019 a všichni společně vyrazili i teď na stříbrné mistrovství světa do 20 let.

Proč neodešel za Svozilem do Komety?

Suchánka tehdy chtěla i Kometa, kam zamířil o něco dříve jeho spoluhráč a kapitán letošní dvacítky Stanislav Svozil. Když se ale Libor Zábranský ozval, Suchánek odmítl, protože se mu ještě z Přerova nechtělo.

Až poté jej ulovila organizace třineckých Ocelářů, která jej hned ohrávala v dospělém hokeji na své prvoligové farmě ve Frýdku-Místku. To už Suchánkovi dávalo smysl, protože z Frýdku odcházel do zámořské juniorky OHL brankář Nick Malík (aktuálně chytající nejvyšší soutěž ve Finsku).

Od 16 let chytal za chlapy

Podle jeho tehdejších trenérů neměl žádný problém s tím, že chytal už v 16 letech dospělou soutěž. Však on nastupoval za starší kategorie od malička. A pozor, ve Frýdku začal pěti výhrami v pěti zápasech! „První rok do toho byl vyloženě hozený. Sezonu začínal jako dorostenec a končil ji mezi muži, takže skočil do rychlíku. A byl to hodně velký skok. Zvládl ho, v tu chvíli o tom nepřemýšlel, prostě chytal puky a byl skvělý,“ vzpomínal třeba jeho tehdejší trenér Jan Svaříček pro deník Sport.

Jak šel čas, bylo jasné, že na tuzemském ledě nevydrží dlouho. V létě 2021 pak přišlo nevyhnutelné. Tomáš opustil rodnou půdu a odešel do zámořské juniorky – WHL, kde chytá za Tri-City Americans a vede si velmi slušně. Před šampionátem stihl odchytat 22 utkání, je jedničkou ve svém klubu. Motivací je pochopitelně i reprezentační dres. První velký úspěch si v něm Suchánek připsal na World Hockey Challenge do 17 let. To ale letošní medailový šampionát v Kanadě hravě pokořil.

Gólman, co pokoří i lecjakého útočníka

Na letošním juniorském šampionátu přepsal rekord v počtu asistencí. Jako brankář zapsal hned čtyři gólové přihrávky, což se nikdy žádnému brankáři nepovedlo. Jen pro zajímavost, na šampionátu měl více kanadských bodů než hned sedm jeho spoluhráčů z pole – Ryšavý (1+2), Měchura (0+3), Menšík (1+1), Moravec (1+1), Čech (1+1), Hamara (0+1) a Sapoušek (0+1).

Mimochodem, když jsme u ofenzivního příspěvku českých brankářů, pamatujete si, jaký z nich dal naposledy gól v některé ze zámořských soutěží? Byl to Lukáš Dostál v barvách San Diega v AHL. Na farmě Anaheimu má i letos brněnský odchovanec výrazné vytížení a hned sedmkrát už nastoupil i v NHL za Ducks, kde má úspěšnost zákroků 90,95% s průměrem 3,53 gólů na zápas.

Z naší nabídky doporučujeme

Chtěli byste i vy vidět nejen českou brankářskou školu na vlastní oči v akci? Není žádný problém, stačí si vybrat třeba ze zájezdů na mistrovství světa do Finska a Lotyšska.