Kodaňská Royal Arena – přechodný domov našich hokejistů

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

 

Hokejové mistrovství světa prožijeme v Kodani. Respektive jen ti šťastnější z nás. Zbytek bude nalepený u televize. Hokejisté si však budou dresy převlékat v nové, luxusní Royal Areně.

Aréna s kapacitou 12 500 diváků byla slavnostně otevřena v únoru 2017 po třech letech výstavby. Celkové náklady se vyšplhaly na 134 milionů € a designéři vsadili na osvědčenou, striktně severskou architekturu.

Dánové ji velmi chtěli, ale ještě více potřebovali. Pokud totiž chtěli v Kodani pořádat akce typu Mistrovství světa v hokeji, Eurovize, Mistrovství světa v házené, případně Cirque de Soleil, potřebovali arénu této velikosti. Ne, že by nic jiného ve městě neměli. Ale Parken Stadium je příliš velký, Aréna Brondby zase příliš malá.

A tak dříve, než na ní padne první buly mistrovství, hostila návštěvníky koncertů Metallicy a Weeknda. Obyvatelé Kodaně tak mohou být hrdí na to, že jejich město může směle konkurovat Londýnu, Berlínu a Stockholmu. Ročně se v Royal Areně uskuteční až okolo 100 různých událostí.

Zajímavostí stavby pokrývající více než 34 000 m2 je i fakt, že přízemí je otevřené a můžete si v něm vybrat kavárna, případně restauraci k posezení. Nemyslete si však, že obyvatelé přilehlé čtvrti při její výstavbě hromadně podepisovali petice. Právě naopak. Tak, jak je hala uvnitř dokonale ozvučena, je myšleno i na odhlučnění okolí.

Ahoj sousedé

Pokud spěcháte z hotelu a zapomenete na snídani, jednu z nejlepších káv dostanete v Orange Coffee. V podniku s názvem Dalle Valle fields si formou bufetových stolů vyberete z obrovské nabídky jídla a hlavní výhodou je, že na něj nemusíte dlouho čekat a rychle jste zpět v aréně. Itálie letos v A kategorii chybí, ale vzpomínka při výborné pizzy v restaurací Gorm s Field udělá radost každému fanouškovi. Burgry, steaky a saláty se vyplatí zkontrolovat v podniku LOFT Gastrogrill. Samotná lokalita je velmi vhodná na bezcílně procházky po okolí. Charakterizuje ji totiž příroda, voda a architektura. Tři kilometry od arény najdete jeden z nejkrásnějších parků světa Tivoli Gardens, nebo muzeum Ny Carlsberg. Ne, to není muzeum piva. Světoznámé pivo má své muzeum v budově s názvem Visit Carlsberg. Město, které má řeku, je vždy ve výhodě. Odpočinek v lokalitě s názvem Island Brygge potěší všechny milovníky dobrého streetfoodu. A pokud se vám omrzí pohled na zmrazenou vodu, navštivte vodní svět Den Bla Planet.

Jak se do Royal Areny dostat

Hala se nachází v městské části Orestad, známé svou architektonickou experimentálnosťou, která ji odlišuje od úplného centra města. Její výhodou je blízkost k letišti, ale i centru Kodaně. V těsné blízkosti haly se nacházejí dvě linky metra Orestad and Vestamager, jakož i vlakové nádraží Orestad. Systém metra v Kodani je opravdu jednoduchý. Žlutou linkou z letiště se odvezete na zastávku Christianshaw, kde přestoupíte na zelenou linku ve směru Vestamager. Jedna cesta vás vyjde na 3 eura. Za odvoz taxíkem byste v průměru zaplatili 16 €. Volba je na vás.

Ať získá titul mistra světa v hokeji kdokoli, nikdy nezapomene na to, v jaké aréně zvedl nad hlavu vítěznou trofej. Protože Royal Arena patří bezesporu mezi nejkrásnější sportovní stavby světa a bude ozdobou turnaje.

Nenechte si ujít hokejový svátek roku a cestujte na MS 2018 spolu s nejzkušenější sportovní CK Hokejtour.cz! Kompletní nabídku zájezdů naleznete ZDE.