Kouzelný rozhovor legend! Proč ještě hraješ, ptal se Gretzky Jágra

píše David Zlomek
4 minuty čtení

Byl to magický moment. Na obrazovce zámořské televize se v jeden moment sešlo 1660 gólů v NHL. Právě takovou sumu dostaneme, když sečteme vstřelené branky Waynea Gretzkyho a Jaromíra Jágra. Nešlo však jen o suché tlachání, o humor nebyla nouze!

Poté, co ve studiu proběhly všechny formality, dostal slovo nejlepší hokejista historie. A než položil otázku, neudržel smích! „Všechny nás tu zajímá jenom jedno. Proč ještě hraješ?!“ vyhrknul Gretzky na Jágra.

Hned co se Jágr dosmál, tak Gretzkymu odpověděl: „Když něco miluješ, nechceš se toho vzdát. Já hokej pořád miluju, prostě se ho nemůžu vzdát.“

Kompletní rozhovor Jaromíra Jágra pro NHL on TNT

Slovo následně dostal i další host ve studiu Rick Tocchet. Ten s Jágrem v dresu Pittsburghu oslavil Stanley Cup v roce 1992. Toccheta, který je v NHL rekordmanem v počtu hattricků Gordieho Howea, pro změnu zajímalo, v čem tkví tajemství tréninku české legendy.

„Bez tréninku je těžké hrát, trénink prostě potřebujete. Když jsem nebyl ve formě, do zápasů jsem chodil nerad. Proto tolik trénuji,“ vysvětloval Jágr.

Dalším expertem byl Anson Carter. Co má on do činění s Jágrem? Inu, právě on byl součástí výměny Jágra z Washingtonu do New Yorku Rangers. A právě i na toto období přišla řeč.

„Ve Washingtonu to nebyly povedené roky,“ vzpomínal Jágr. „Chtěl jsem být ten nejlepší, ale prostě to tam nějak nevyšlo. Když mě poslali do New Yorku, byl jsem jako vyměněný. Něco se přepnulo, hokej jsem zase miloval.“

Jde to vidět i na číslech! Jágr v americké metropoli odehrál tři a půl sezony a na ledě si dělal, co chtěl. Neskutečně vypadá kupříkladu ročník 2005/06, ve kterém získal 123 kanadských bodů!

Ty roky jsou však dávno pryč. Jágrovi bude v půlce ledna padesát let, nicméně stále hraje na vysoké úrovni. I proto musela přijít otázka, jestli by si ještě troufnul na NHL.

„Ne, to fakt ne,“ řekl poté, co se dosmál. „Hra se už moc změnila. Teď je to víc basketbal než hokej. Není to už tolik o soubojích, ale spíš o bruslení. Takže by mi to nevyhovovalo. Vždycky jsem měl rád, když jsem byl u mantinelu, rychlost nebyla nikdy moje silná stránka. Nikdy jsem nechtěl být nejrychlejší. Chtěl jsem být nejsilnější.“

NABÍDKU VŠECH ZÁJEZDŮ DO USA NAJDETE ZDE.

Vyberte si z našich zámořských zájezdů a užijte si sportovní zájezd vašeho života. Tak třeba do New Yorku míříme v březnu. Tentokrát uvidíme třeba zápasy Islanders – Dallas nebo derby Devils – Rangers.