Los skupin MS 2020: Čechy čeká semifinálová “odveta” i federální souboj

píše Adam Weidenthaler

Hvězdy NHL z Kanady, tradičně silné Švédsko či bratrovražedný souboj se Slovenskem. Nejen tyto soupeře může česká reprezentace vyhlížet ve skupinové fázi mistrovství světa v ledním hokeji v květnu 2020. Správný fanoušek nesmí chybět!

Po letošním turnaji, který nakonec skončil mírným zklamáním z pomyslné “bramborové medaile”, dostane český nároďák šanci na repete za rok ve Švýcarsku. Šampionát proběhne mezi 8. a 24. květnem v Lausanne a Curychu a obě základní skupiny nabídnou opět zajímavé souboje hokejových velmocí i trpaslíků.

V lausannské skupině A by Češi měli plnit roli favoritů společně s Kanadou, se kterou sehrajeme pomyslnou odvetu letošního semifinále, a se Švédskem. To má po letošním vyřazení už ve čtvrtfinále s pozdějšími šampiony (a hlavními rivaly) z Finska o motivaci postaráno. O čtvrté postupové místo by se měly poprat výběry Německa, v jehož dresu působí hned několik hráčů s českými kořeny, a Slovenska, tradičního to konkurenta ještě z dob federace. Pořadím může ještě zamíchat Dánsko. Osmičku doplní z nižší divize postoupivší Bělorusko a Velká Británie, která se navzdory veškerým předpokladům udržela v hlavním turnaji na úkor v posledních letech nevyzpytatelných Francouzů.

Nový stadion v Lausanne.

Skupinu B bude hostit již zmíněný Curych. Postup by si měli pohlídat výběry tradičně silného Ruska, USA, obhájců titulu z Finska a s největší pravděpodobností i Švýcarsko, tedy čtyřlístek, který v play-off figuroval i letos. Z minulosti však dobře víme, že i Lotyšsko či Norsko umí velká jména zaskočit a sebrat pár důležitých bodů. Ty následně hrají vliv při veledůležitém párování čtvrtfinálových dvojic. O sestup si to pravděpodobně rozdají Kazachstánci, kteří se na vrcholný turnaj vrátí po čtyřleté odmlce, a Italové. Země z Apeninského poloostrova, v níž budeme hokejové haly hledat jen stěží, letos unikla sestupu jen díky bídnému šampionátu Rakušanů.

Stadion v Curychu.

Ať už se hodláte zaměřit především na českou reprezentaci, které se zdá se vydařila nedávná generační obměna, nebo na jiné výběry plné hokejových hvězd a pracantů, určitě nebudete litovat. Letošní mistrovství na Slovensku ukázalo, že na těchto tradičních květnových turnajích je a bude k vidění velmi kvalitní hokej, mnohdy srovnatelný s nejlepší ligou světa.