Lukáš Dostál a ti další. Kdo je nejlepším střelcem mezi brankáři?

2 minuty čtení

Má nakročeno k velké kariéře. Jedenadvacetiletý brankář Lukáš Dostál je v hierarchii Anaheimu hodně vysoko, klub s ním do budoucna počítá možná i na post prvního brankáře. Góly od něho ale organizace určitě neočekává. A přesto se podařilo!

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Zpracoval si kotouč za vlastní brankou, trochu si povyjel a vypálil. Českému hokejovému brankáři Lukáši Dostálovi se v zámořské AHL povedl husarský kousek. Jeho střela přes celé hřiště z 60. minuty totiž skončila gólem. Rodák z Brna tak vyšperkoval vítězství svého San Diega proti Coloradu. Byl to jeho velký zápas. Ke vstřelenému gólu totiž přidal ještě 51 úspěšných zákroků.

NEJVĚTŠÍ BRANKÁŘSKÉ ZASTOUPENÍ V HISTORII

Česká gólmanská škola zkrátka pořád šlape. Momentálně máme v NHL sedm brankářů, pokud počítáme i Dostála debutujícího letos v lednu. Tak početnou gólmanskou bandu jsme ještě v nejlepší lize světa nikdy neměli. Další muži s maskou navíc čekají na šanci po farmách a zámořských juniorkách.

Prvním českým brankářem v NHL byl Jiří Crha, který se dočkal svého debutu 16. února 1980 v barvách Toronta Maple Leafs. Tehdy mu bylo necelých 30 let. Dalším už byl o deset let později Dominik Hašek, který toho z našich mezi smetánkou odchytal nejvíce a jen těžko ho bude v nejbližší době někdo překonávat. V základní části nastoupil do 735 utkání, dalších 119 přidal v play off.

Foto: NHL.com.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • Ve farmářské AHL se stal Lukáš Dostál, který platí už od dětství za velký brankářský talent, teprve 16. gólmanem historie soutěže, kterému se podařilo vstřelit gól.
  • Byl pravidelným mládežnickým reprezentantem. Nechyběl například na juniorském MS v letech 2019 a 2020. Od roku 2018 patří Anaheimu, který si ho vybral v draftu. Právě za Ducks si letos odbyl i premiéru v NHL, když 9. ledna naskočil proti Detroitu a připsal si 33 úspěšných zákroků. Stal se v pořadí 23. českým gólmanem, který do NHL naskočil.
  • Hned dvakrát uspěl střelou přes celé kluziště v NHL Ron Hextall. První gól vsítil někdejší brankář Philadelphie v prosince 1987. Na svůj kousek navíc navázal v dubnu 1989 dokonce v utkání play off.
  • Přesto není Hextall nejlepším kanonýrem – tři góly má na svém kontě Martin Brodeur z New Jersey. Hned dvakrát to ale bylo díky nepřesným přihrávkám soupeřů a následným vlastňákům, kdy se Brodeur dotkl puku jako poslední ze svého týmu.

Rittich, Francouz, Vaněček, Vladař, Vejmelka, Mrázek nebo třeba právě Dostál. O české brankáře v zámoří není nouze. Chcete být u toho? Vyberte si z naší nabídky zájezdů na NHL, u nás si vybere každý!