Mistrovství světa osmnáctek je tady! Mají Češi na medaile?

3 minuty čtení

Čeští hokejisté do 18 let startují své mistrovství světa ve Švýcarsku! Tým trenéra Jakuba Petra chce navázat na úspěchy z posledních šampionátů, medaile přivezla ženská reprezentace, ale i dvacítka nebo loni v květnu áčková reprezentace. Má na cenný kov i družstvo kolem ofenzivního lídra Eduarda Šalého?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Český ročník 2005 má za sebou výsledkově turbulentní sezonu. Na Hlinka Gretzky Cupu herně potěšil a obsadil čtvrté místo, v listopadu skončil ve Spojených státech poslední. O Vánocích vyhrál švýcarský turnaj, aby v únoru ve Finsku zase spadl zpátky na zem. Zkrátka pořádná horská dráha.

„Tři plus sedm plus třináct. Dvacet tři bojovníků. Každý má svoji roli, každý ví, proč tady je,“ jednoduše okomentoval nominaci pro Hokej.cz hlavní trenér Jakub Petr. Finální kádr krystalizoval posledních pár týdnů na soustředění v jihočeském Písku. Ve výběru nakonec figurují jen tři hráči ze zámořských juniorských soutěží.

Hlavní ofenzivní hvězdou týmu má být bezpochyby Eduard Šalé z Komety Brno. Svůj střelecký potenciál ukázal hned proti Slovákům v prvním utkání. Na druhém konci kluziště pak bude zodpovědnost na bedrech Michaela Hrabala. Bez jednoho centimetru dvoumetrový brankář by měl patřit mezi nejvýše postavené gólmany na nadcházejícím draftu NHL – možná bude úplně nejvýše. Odhady mu povětšinou přisuzovaly pozici někde na hranici prvního a druhého kola. Pravděpodobně by tedy z Čechů měl přijít na řadu jako druhý po Šalém, který pomýšlí na elitní desítku.

A přesvědčit mohou i hráči mladšího ročníku – Jan Skok a zejména Adam Jiříček, bratr známějšího Davida, který se s největší pravděpodobností podívá v květnu na mistrovství světa dospělých. To Adam mezi tím prožije šampionát osmnáctek. Největší počet hokejistů – po čtyřech jménech – dodaly do osmnáctky západočeské kluby z Plzně a Karlových Varů. „Za mě má tenhle ročník obrovský potenciál. Může to být super a může to být taky totální prů*er, mluvím opravdu na rovinu,“ nebere si servítky kouč Petr pro Hokej.cz.

Národní výběr se pokusí navázat na loňský turnaj, kdy po povedených výkonech prošel do bojů o medaile, ale nakonec skončil čtvrtý. Do šampionátu vstoupil ve čtvrtek 20. dubna utkáním se Slováky. Dále nás v rámci základní skupiny A v Porrentruy čekají Němci, Švédové a Kanaďané.

Nominace ČR na MS U18

Brankáři: Jan Kavan (Kometa Brno), Adam Dybal (Karlovy Vary), Michael Hrabal (Omaha, USHL).
Obránci: Jakub Dvořák (Liberec), Matteo Kočí (Karlovy Vary), Martin Matějíček (Jihlava), Josef Eichler, Adam Jiříček, Jan Skok (všichni Plzeň), Vojtěch Vochvest (Mladá Boleslav).
Útočníci: Eduard Šalé (Kometa Brno), Matyáš Adámek, Adam Csabi (oba Karlovy Vary), Jan Kučera (Plzeň), Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Andrej Fábry (Sparta Praha), Miroslav Holinka (Třinec), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko), Dominik Petr (Lukko Rauma, Finsko), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Pavel Šimek (Saint John, QMJHL), Adam Židlický (Mississauga, OHL).

Program MS U18

Skupina A (Raiffeisen Arena, Porrentruy): Švédsko, Česká republika, Kanada, Německo, Slovensko.
Skupina B (St. Jakob Arena, Basilej): USA, Finsko, Švýcarsko, Lotyšsko, Norsko.

Čtvrtek 20. dubna: 18.30 ČR – Slovensko. Sobota 22. dubna: 17.00 Německo – ČR. Neděle 23. dubna: 17.00 Švédsko – ČR. Úterý 25. dubna: 18.30 ČR – Kanada.

Vyřazovací část začne čtvrtfinálovými zápasy ve čtvrtek 27. dubna, semifinále se hraje o dva dny později v sobotu 29. dubna a v neděli 30. dubna se bude hrát jak o bronzové medaile, tak finále. Oba medailové zápasy proběhnou v Basileji.

Jste fanoušky reprezentačního hokeje? Chtěli byste vidět na vlastní oči mistrovství světa dospělých? Navíc letos v blízkém Pobaltí, přesněji v malebné Rize. Krásné město, přátelští lidé, bouřlivá atmosféra a hon za medailemi. Kdo by tam nechtěl být?

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023