MS v hokeji 2018: Zažijte hokejový květen přímo v Kodani

Píše Richard Hanzlík, z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk

Květen pomalu klepe na dveře a s ním i jeden ze dvou hokejových vrcholů roku. Po olympiádě se naše Áčko představí na Mistrovství světa v Dánsku a my můžeme být rádi, že své skupinové zápasy odehrajeme v Kodani.

Kodaň ve zkratce

V hlavním městě Dánska v současnosti žije více než půl milionu obyvatel. Pokud rádi cestujete, možná Kodaň znáte také jako Benátky severu. To proto, že se rozprostírá na dvou ostrovech. A jelikož Dánsko se pyšní titulem království, nejznámější rodina v zemi má své sídlo v hlavním městě. Chcete-li popsat Kodaň v jedné větě, je to umělecké, překvapující a kosmopolitní město. Památník ve městě má i jeden z nejznámějších Dánů Hans Christian Andersen a mezi symboly města patří bronzová socha malé mořské panny z jeho pohádek.

Ale město není pouze o slavném pohádkář a jeho malé mořské panně. Je plná krásných lidí, kol, prostoru, vody a svobody. Pokud existuje slovo, které Dánů vystihuje, je to slovo HYGGE. Útulný. Dánové velmi investují do vybavení svých domácností, neboť v nich kvůli počasí tráví spoustu času a rádi své přátele zvou k sobě domů. Útulné je tak celé Dánsko.

Dánové mají rádi život

Tivoli Gardens zná každý. Říká se, že neexistuje Dán, který tento park založen v roce 1843 Georgem Carstensen, alespoň jednou nenavštívil. Najdete zde vše, od krásných zahrad, kolotočů, restaurací oceněných michelinskou hvězdou až po divadlo. Všudypřítomná atmosféra 19. století vás dostane a stačí se podívat kolem sebe. Tolik šťastných lidí na jednom místě nemůže být náhoda.

Do Kodaně se necestuje k moři, ale městská pláž určitě potěší. Amager Strandpark vás neokouzlí teplou vodou, ale je ideálním místem na relax, nebo večerní procházku v každém ročním období.

Můžete ji milovat, nebo nesnášet. Taková je Christiania, volný stát, který v roce 1971 založila parta hipisákov na území nevyužívaného vojenského tábora. Od té doby je centrem umělců a symbolem svobody v zemi.

Nejznámější sladké pečivo v zemi nese název po hlavním městě našich západních sousedů. Wienerbrød do země přinesli během stávky místních pekařů někdy kolem roku 1850 právě jejich kolegové z Vídně. Od té doby si původní recepturu cukrárny upravili, ale ten nejlepší v cukrárně La Glace. Od roku 1870 ho dělají stejně a lidé ho milují.

Sídlo parlamentu je v paláci Christiansborg. Budova dříve sloužila jako sídlo královské rodiny a přímo z ní dýchá až 800 letá historie. V roce 1167 na jejím místě biskup Absalon postavil první sídlo s kostelem. Jeho pozůstatky byly odkryty při rekonstrukci královského sídla v roce 1907.

Nyhavn, ikona Kodaně

Ulice, resp. lem celého kanálu kdysi rušného přístavu (titulní fotografie článku). Kdysi špivané místo se změnilo a dnes je plné krásně barevných domů s kavárnami, restauracemi a obchody. Pokud tam budete, určitě si dobře prohlédněte dům na adrese Nyhavn 9. Je to nejstarší dům na ulici, postavili ho ještě v roce 1681. Stejně tak nezapomeňte na chvíli zastavit při čísle 20. Žil a psal tam slavný Hans Christian Andersen.

Jen 5 minut chůze od paláce Christanborg se ocitnete na ulici Strøget, kde ukojíte všechny nákupní vášně. Strøget začíná na Radničním náměstí. Místní radnice, postavená mezi roku 1892 a 1905 je mixem mezi italskou renesancí a dánskou středověkou architekturou. Pro dokonalý výhled na město vám stačí vyjít na 106 metrů vysokou věž.

Příběh o malé mořské panně, která vyšla z moře kvůli své lásce k princi, zná každý. Její bronzová socha se nachází na břehu bývalé vojenské pevnosti Kastellet. Fungovala jako součást městského opevnění, dnes je už jen místem na příjemné rodinné výlety. Je postavena ve tvaru pentagramu s pěti baštami.

Royal Arena, královská adresa pro sport

A na závěr nejnovější přírůstek do profilu města – multifunkční Royal Arena. V nedávno dokončené hale se kromě květnových MS v hokeji konají i jiné sportovní a kulturní akce. Za všechny zmíníme na severu mimořádně populární házenou, ale i plavání. Právě (mírně upravená) zbrusu nových aréna hostila Mistrovství Evropy 2017 v plavání.

Nenechte si ujít hokejový svátek roku a cestujte na MS 2018 spolu s nejzkušenější sportovní CK na Slovensku! Kompletní nabídku zájezdů naleznete ZDE.