MS 2019: Plejáda hvězd míří na Slovensko!

píše Pavel Pubal

Alexandr Ovečkin, Patrick Kane, Henrik Lundqvist nebo americká hvězda budoucnosti Jack Hughes – letošní mistrovství světa na Slovensku slibuje parádní podívanou za účasti nejlepších hokejistů světa! Na turnaji hladových vlků se o titul porvou hvězdami napěchované reprezentace Ruska, obhajujícího Švédska nebo Spojených států amerických, které naopak čekají na zlato už takřka 60 let. Útok na zlato ale sebevědomě vyhlásil i český obránce Radko Gudas. Naše reprezentace složila pro hokejový svátek roku velmi silný tým a může se těšit na takřka domácí prostředí!

Na Slovensku máme na co navazovat

Češi už do dějiště mistrovství vyrazili a tisíce fanoušků je budou brzy následovat. Buďte u toho také! Naše reprezentace se může opět po roce spolehnout na velkou fanouškovskou podporu. Dá se očekávat, že právě český národní tým bude mít na bratislavském Zimním stadionu Ondreje Nepely vůbec nejvýraznější support, protože Slováci odehrají svou základní skupinu v Košicích. Bratislavský stadion pojme 10 110 diváků, o zábavu na tribunách tak bude jistě postaráno. Naposledy hostilo Slovensko světový šampionát v roce 2011 a tehdy z toho byla bronzová medaile, tak jak to dopadne letos? To máte možnost vidět bez většího cestování na vlastní oči, protože takhle blízko zase mistrovství světa pár let mít nebudeme. U nás doma by se mělo uskutečnit pravděpodobně až v roce 2024.

Hvězdy světového hokeje

Zejména reprezentace Ruska, Švédska a Spojených států amerických budí pro letošní šampionát respekt a všichni zmínění budou útočit na zlato. Že jste si ještě nestihli projít nominace všech národních týmů? Pak věřte, že pokud s námi vyrazíte na nadcházející mistrovství, budete moci sledovat na vlastní oči třeba Alexandra Ovečkina, Jevgenije Malkina, Nikitu Kučerova, Henrika Lundqvista, Williama Nylandera, Loui Erikssona, Johna Tavarese, Patricka Kanea, Jacka Eichela nebo Jacka Hughese. Oproti zmíněným nabušeným výběrům mohou naopak tak trochu z povzdálí a ze zadních řad nerušeně zaútočit Finové, kteří na Slovensko dorazí s velmi mladým týmem bez výraznějších hvězd, trenéři nominovali jen dva borce z NHL.

Lídrem Voráček, nadějí Chytil – „Pasta“ nepřijede

Také trenér českého národního týmu pro šampionát sestavil papírově silný tým. Kapitánem a zkušeným lídrem mužstva by měl být Jakub Voráček, klid a rozehrávku od modré čáry si vezme na starost Filip Hronek a jedním z objevů šampionátu může být po průlomové sezoně v New York Rangers také Filip Chytil, který už na mistrovství hrál loni v Dánsku, ale nyní by v týmu mohl mít ještě výraznější roli. O tom, jak prestižnější je pro naše hráče šampionát u východních sousedů, hovoří také fakt, že někteří přijeli bez smlouvy v NHL pro příští ročník, což bylo v minulých letech buď takřka nemyslitelné, nebo jen hodně málo vídané. Do původní nominace kouč Říha zahrnul hned deset hráčů z kanadsko-americké NHL a další mohou ještě podle průběhu vyřazovací části nejlepší ligy světa dorazit. Vedení čeká a na soupisce pro první zápasy vynechá volné kolonky na to, jak se vyvine sezona za mořem pro Faksu, Hertla nebo Francouze. Naopak už vzdalo posílení o Pastrňáka s Krejčím, kteří už dovedli svůj Boston do finále konference. Vůbec poprvé se naopak na šampionátu představí brankáři Bartošák s Hrubcem, obránce Musil a útočníci Vrána, Tomášek, Hynek Zohorna či Palát, který už nás sice reprezentoval na Světovém poháru nebo na Zimních olympijských hrách, ale mistrovství světa se mu doposud pokaždé vyhnulo.

Přes silné Švédsko až do finále?

Náš národní tým zahájí šampionát v pátek 10. května zápasem proti hvězdami napěchovanému Švédsku od 20.15 hodin. Poté v osmičlenné skupině vyzve postupně Norsko, Rusko, Lotyšsko, Itálii, Rakousko a Švýcarsko. Kromě posledního zápasu základní skupiny proti Švýcarům, který začne už v poledne od 12.15 hodin, budou hrát Češi celou skupinu v divácky příhodné časy – buď odpoledne od 16.15, nebo večer od 20.15 hodin. Nejlepší čtveřice postupuje do čtvrtfinále – dvě se budou hrát v Košicích a dvě v Bratislavě. Od semifinálových bojů už se bude hrát pouze v Bratislavě na Zimním stadionu Ondreje Nepely. Finále je na programu 26. května od 20.15 hodin.

Program českých zápasů ve skupině

Pátek 10. května: Česko – Švédsko (20.15). Sobota 11.května: Norsko – Česko (20.15). Pondělí 13. května: Rusko – Česko (16.15). Čtvrtek 16. května: Česko – Lotyšsko (20.15). Pátek 17. května: Česko – Itálie (20.15). Neděle 19. května: Rakousko – Česko (16.15). Úterý 21. května: Česko – Švýcarsko (12.15).

Nominace českého národního týmu

Brankáři: Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL), Patrik Bartošák (HC Oceláři Třinec), Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec, odchod).

Obránci: Radko Gudas (Philadelphia, NHL), Jan Rutta (Tampa Bay, NHL), Filip Hronek (Detroit, NHL), David Sklenička (Laval, AHL), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Petr Zámorský (Mountfield HK), David Musil (HC Oceláři Třinec).

Útočníci: Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay, NHL), Michael Frolík (Calgary, NHL), Dominik Simon (Pittsburgh, NHL), Dmitrij Jaškin, Jakub Vrána (oba Washington, NHL), Filip Chytil (New York, Rangers, NHL), Robin Hanzl (Spartak Moskva, KHL), Michal Řepík (Podolsk, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), David Tomášek (Jyväskylä, Finsko), Hynek Zohorna (Lahti, Finsko), Jan Kovář (HC Škoda Plzeň).

Stále pro vás máme plno vstupenek a mnoho zajímavých zájezdů, abyste mohli i na vlastní oči sledovat hokejové mistrovství světa u naši bratrů Slováků. Tak pozorně sledujte naši bohatou nabídku, stačí si jen vybrat!