MS 2020: Česko potáhnou zástupci z Evropy

píše David Zlomek

Další mistrovství světa se pomalu blíží. I proto už nyní začínají spekulace a dohady o tom, kdo jakou zemi bude reprezentovat. Kdo by to tedy u Česka měl být? Kdo bude největší hvězdou? A jaké jsou šance na triumf?

Není tajemstvím, že síla české reprezentace bude letos spočívat hlavně na hráčích, kteří působí v Evropě. Alespoň je to velice pravděpodobné. Nicméně, kdo by teoreticky mohl přijet? Na play-off v NHL to moc nevypadá například u Anaheimu, Chicaga, New Jersey, či NY Rangers. To by znamenalo, že k dispozici by byli Ondřej Kaše, Dominik Kubalík, David Kämpf, Filip Hronek, Pavel Zacha nebo Filip Chytil.

Filip Hronek / Dominik Kubalík

Jak můžete sami vidět, žádný dlouhý výčet jmen to není. A tak se Miloš Říha bude muset spolehnout na hráče, kteří letos hrají v Evropě. Pozitivní pro něj i celý český tým je, že si právě tyto hráče, kteří budou tvořit většinu týmu, zkouší celou sezonu díky turnajům Euro Hockey Tour.

A o koho tedy půjde?

Vypadá to, že o brankářích má český trenérský tým v podstatě rozhodnuto. Prozatím sází na trojici Marek Langhamer (Chabarovsk), Šimon Hrubec (Kunlun) a Roman Will (Rögle).

Marek Langhamer / Šimon Hrubec

Co se týče obrany, tak hlavní volbou by měl být nejlepší český obránce v NHL Filip Hronek, jenž se výrazně prosazoval už na šampionátu v Bratislavě, kde patřil k oporám. Nominace by neměla uniknout ani Jakubu Jeřábkovi (Viťaz), Andreji Šustrovi (Kunlun), Jakubu Krejčíkovi (Karpat), Vojtěchu Mozíkovi (Farjestad) nebo Ondřeji Vitáskovi (Chabarovsk).

Tahouny do ofenzívy by měli být především útočníci z KHL. Mluvíme tedy například o Andreji Nestrašilovi (Magnitogorsk), Dmitri Jaškinovi (Dynamo Moskva), Lukáši Sedlákovi (Čeljabinsk) nebo Jiřím Sekáčovi (CSKA Moskva). Všechny tyto hráče spojuje zkušenost s NHL. Všichni si ji zahráli, nicméně neprosadili se tak, jak si představovali. Nicméně faktem je, že ve svých klubech teď hrají velkou roli a mají větší minutáž. Jejich větší rozehranost by tak měla českému týmu pomoct.

Doplnit by je mohli někteří hráči z NHL a samozřejmě také zástupci z české ligy – může to být David Tomášek ze Sparty, Michal Birner a Tomáš Filippi z Liberce nebo Milan Gulaš z Plzně.

Milan Gulaš / David Tomášek

Cíl českých reprezentantů se nemění. Medaile. A už by bylo na čase, chtělo by se říct. Ta poslední byla bronzová a přišla v roce 2012. Od té doby je maximem čtvrté místo.

Podpořte české hokejisty na turnaji ve Švýcarsku a vyražte s HokejTour.cz.


FOTO: Google.com