MS 2023: Jak se zapojí mladé pušky?

4 minuty čtení
Autor: David Zlomek

Hokejová horečka, která Česko po zisku stříbrných medailí z mistrovství světa juniorů zachvátila, se naplno rozběhne zase v květnu, kdy se rozjede šampionát dospělých. Na mladíky by se však nemělo zapomínat. Ostatně, podívejme se na čtveřici z nich, která může pomoci i „áčku“.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Téměř jistota: David JIŘÍČEK

Na juniorském šampionátu vyčníval. David Jiříček prokázal, proč si ho Columbus vybral ze šestého místa na minulém draftu. Jedná se o moderního obránce, který vyčnívá v útoku, nicméně směrem dozadu nic neztrácí. Navíc je i přes svou výšku rychlý a obratný.

Pokud bychom měli zmínit jedno jméno z kádru stříbrných juniorů, které má největší šanci na účast na květnovém vrcholu sezony, pak půjde jednoznačně o Jiříčka.

Důvodů je hned několik. Jiříček už v této sezoně debutovalNHL, její zbytek tráví na farmě. Co to znamená? Hraje ve výborné soutěži mezi dospělými, díky čemuž získává neocenitelné zkušenosti. A další plus – zkušenost s MS dospělých už má, z minulého roku má doma bronz, odehrál pět utkání.

Eso v rukávu: Jiří KULICH

Vlastně podobný příběh jako u Jiříčka. Možná se ptáte, proč není takovou jistotou. Dle našeho názoru je v útoku mnohem větší konkurence a cpát tak šikovného útočníka do čtvrté lajny je nesmysl. Jeho přednosti by v ní nevynikly.

I přes to by mohl být pomyslným esemrukávu. Na juniorském mistrovství prokázal, jak skvělým útočníkem i přes svůj mladý věk je. Sedm braneksedmi zápasech je všeříkající, navíc válí i v AHL. Na farmě Buffala zapisuje na premiérovy ročník v zámoří skvělá čísla. Jeho trenéři si ho nemůžou vynachválit.

Pokud by se některý z útočníků zranil, byl by Kulich jistě skvělou volbou.

Z domácí líhně: Eduard Šalé

Už loni trenér Kari Jalonen ukázal, že se neštítí vzít borce z české ligy. Vyplatilo se, například Jiří Černoch patřil k objevům mistrovství.

Šalé se v této sezoně naplno prosadil do sestavy Komety. Na produktivitě sice trochu strádá, ale už jen to, že v sedmnácti letech hraje nejvyšší ligu, o něčem svědčí. Navíc si podmanil nejen MS juniorů, ale i šampionát do osmnácti let.

Vzít tak mladého borce na MS by bylo asi riskantní, ale z nabraných zkušeností by mohl čerpat v dalších letech. Výrazně by se navíc navýšily jeho akcie směrem k draftu, který ho v létě čeká. Někteří skauti ho momentálně mají dokonce na sedmém místě.

Borec ve stínu: Matěj Blümel

Blümel sice na juniorském šampionátu nebyl, ale ve svých dvaadvaceti letech stále patří mezi nejmladší české naděje.

Po loňském vydařeném MS se přesunul do zámoří, kde kývnul na nabídku Dallasu. V NHL už stihnul vstřelit gól, ale drtivou většinu sezony tráví na farmě. Tam se mu ale daří náramně a po celou dobu působení se přibližuje k průměru bodu na zápas.

Výbušnost, chuť do hry, solidní střela a mezinárodní zkušenosti, to vše z něj dělá platného člena nároďáku. Už v minulém roce ukázal, že by v Jalonenově výběru neměl chybět.

O tom, které mladé pušky se prosadí, se můžete přesvědčit na vlastní oči. Podívejte se na naši širokou nabídku zájezdů a leťte do Rigy s námi! Kouzelné město, český nároďák a parádní atmosféra, kterou nabízí pouze MS? Neváhejte!

👉 MS 2023: Česko – Slovensko, Česko – Kazachstán (charter) – letecký zájezd
👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023