Narozeniny dnes slaví: Jaromír Jágr

píše Adam Weidenthaler

 Není v Česku člověka, který by o úspěších legendární “68” neslyšel. Dva Stanley Cupy, pět Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, zlato z Nagana či dvou mistrovství světa. Výčet by mohl pokračovat do nekonečna, my se však podíváme do zákulisí kariéry druhého nejproduktivnějšího hráče historie NHL.

Jágr se narodil 15. února 1972 v Kladně, s hokejem začal ve třech letech života. Jeho mládí lemuje nespočet historek: denně dělal tisíce dřepů a kliků, venku pak pomáhal rodičům při práci na statku třeba přehazováním slámy. Kombinace talentu a ctižádosti, díky které na sobě pracoval jako nikdo jiný, ho brzy předurčila k velké kariéře. Vždyť už ve dvanácti letech naskočil do nejvyšší juniorské ligy v dresu Poldi Kladno, kde rozhodně nebyl do počtu, během čtyř sezón si připsal 265 bodů. V šestnácti tak byl více než připraven na štaci v A-týmu Kladna.

V době, kdy Jágr již druhým rokem kouzlil v mužské kategorii přišla zásadní změna, nebýt které by Jágra dost možná hokejový svět nepoznal v celé své kráse. Sametová revoluce v listopadu 1989 zapříčinila mohutný export českých (a pochopitelně i slovenských) talentů do zámoří, jehož součástí bylo i statné levé křídlo. Hned v létě 1990 si tak osmnáctiletého Čecha vybral tým Pittsburgh Penguins jako 5. volbu draftu a když po jedenácti sezónách odcházel, nemohl litovat.

Není to však jen obdivuhodná porce bodů a ocenění, které ve své kariéře posbíral, díky nimž si budeme “Džegra” pamatovat. Legendárním se stal i díky své dlouhověkosti. A že se NHL během 23 sezón, ve kterých nastoupil, pořádně změnila, dokazuje hned několik skutečností. Jen namátkou: Na startu Jágrovi kariéry působilo v soutěži 21 týmů, jejichž počet se rozšířil na 31; syn Keitha Tkachuka (hráče, který byl draftován ve stejném roce, jako česká legenda) si zahrál po boku slavné “68” při jeho poslední štaci v ročníku 2017/2018 u Calgary Flames; při té byl Jágr jediným hrajícím pamětníkem starých hal Montreal Forum a Boston Garden, kde organizace Canadiens a Bruins působily od 20. let minulého století.

Jaromír Jágr byl, je a ještě dlouho bude osobností číslo 1 v českém hokeji. Současný vlastník a prezident Rytířů Kladno, tedy týmu, který navázal na tradiční Poldi, se stále aktivně angažuje ve svém milovaném sportu. A byť je jeho hráčská kariéra pravděpodobně uzavřená, my věříme, že čestný a skromný Jágr bude i nadále rozdávat radost i mimo ledovou plochu. Všechno nejlepší, Jaromíre!