Narozeniny dnes slaví: Milan Hejduk

píše Adam Weidenthaler

 Majitel zlaté medaile z Nagana, Stanley Cupu s týmem Colorado Avalanche a 1020 startů, v nichž si připsal 805 bodů. To je jen stručný výčet kariéry Milana Hejduka, hráče, jehož v očích českého diváka lehce zastínily další osobnosti jako Jágr nebo Hašek. Neprávem.

Když v lednu 2018 slavnostně vytahovali v Pepsi Center jeho číslo 23 ke stropu haly, které nosil po celou svou kariéru v NHL, stal se právě po Haškovi druhým takto oceněním Čechem v celé soutěži. Není se čemu divit. Obávaný kanonýr, mimochodem vítěz Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části, spojil svou zámořskou štaci právě jen a pouze s týmem z Denveru, v jehož dresu je pak rekordmanem v počtu utkání.

 

O jeho kvalitách si jsou v organizaci Avalanche dobře vědomi: “Milan byl skvělý hokejista, skvělý spoluhráč, vítězný typ a profesionál v každém ohledu. Nebyl to jen jeden z nejlepších střelců v historii klubu, ale po celou dekádu i jeden z nejlepších v lize,” řekl současný viceprezident a generální manažer klubu Joe Sakic, sám bývalý spoluhráč Hejduka, jehož dres nyní pod stropem arény visí společně s “třiadvacítkou” českého pravého křídla.

Číslo 23 je však spjato s Hejdukem i díky náhodě. On sám si ho totiž nevybral, bylo mu v přípravném kempu před sezónou 1998/1999 přiděleno. Když se pak i díky úspěchu s reprezentací na japonských olympijských hrách dostal do prvního týmu Avalanche, připsal si hned v prvním zápase branku s asistencí a šťastné dvojčíšlí si ponechal.

 

 

Rodák z Ústí nad Labem, kde 14. února 1976 spatřil světlo světa, je už od roku 2013 v hokejovém důchodu. V USA se mu zalíbilo natolik, že zde v roce 2016 získal americké občanství a spolu se ženou a dvěma syny – dvojčaty – stále žije v Denveru, ve městě, které mu třináct let tleskalo za příděly důležitých gólů. I my tleskáme. Všechno nejlepší, Milane!