Nejlepší junioři po 11 letech v Česku. Kdo tehdy zářil?

píše  David  Zlomek

Letos v zimě čeká Českou republiku hokejový svátek. Po jedenácti letech se totiž do naší země podívají nejlepší hokejoví junioři světa. Opět to bude přehlídka hokejových klenotů a dost možná budoucích hvězd. Nabízí se tedy otázka, jak dopadly hvězdičky nejen z českého týmu?

Začněme naší reprezentací. Mimochodem, té se nesplnil sen o medaili, skončila totiž na pátém místě. Nicméně, kdo tehdy  před 11 lety hájil barvy českého nároďáku? V brankovišti to byli Michal Neuvirth a Jakub Kovář. Zatímco první jmenovaný se do NHL v jisté míře dokázal prosadit (jmenujme Washington Capitals nebo Buffalo Sabres), Jakub Kovář zakotvil v Evropě, kde už sedmým rokem objíždí stadiony KHL. Nutno dodat, že Neuvirthovi pokazilo kariéru množství zranění.

Na soupisce jsou dále známá jména jako Michal Jordán (v minulosti Carolina, nyní Chabarovsk), Tomáš Kundrátek (Washington, Slovan Bratislava, nyní Třinec), David Květoň (Oulu, Vítkovice, Třinec). Dále pak i současní tahouni reprezentace Jakub Voráček (Philadelphia Flyers) nebo Michael Frolík (Calgary, Chicago).

A kdo dál? Namátkou Petr Strapáč, jenž je stále aktivní v Extralize, kde momentálně hraje za Olomouc, drtivou většinu své kariéry však strávil ve Vítkovicích. Zbyněk Hampl zase vyměnil Česko za Francii, kde působí od sezony 2013/14. Teď hraje první ligu v Nice. A naposled třeba Radek Meidl, další cestovatel. Ten si zkusil kromě kanadské juniorky nejvyšší soutěž v Česku, Polsku, Slovensku a nyní v Anglii.

Přejděme od českého týmu k vítězi zlaté medaile. Byl to tým Kanady, jenž byl tradičně napěchován hvězdami. Není překvapením, že většina z hráčů se naplno prosadila do NHL. Není je ani třeba představovat, budou stačit jména. Jonathan Bernier, Steve Mason, Drew Doughty, PK Subban, Claude Giroux, Steven Stamkos nebo John Tavares.

Stříbrnou medaili si odvezl výběr Švédska. Mezi jeho hlavní tahouny patřil bezesporu současný obránce Tampy Bay Victor Hedman nebo útočníci Mikael Backlund a Patrik Berglund. Druhý sled borců čítá například Carla Hagelina, jenž stále působí v NHL a má bohatou kariéru, nebo Magnuse Paajarviho. Zbytek borců se chytil spíše v Evropě.

Do třetice bronzový tým. Své semifinále nezvládli Rusové, jež se tak museli spokojit pouze se zápasem o bronz, který však zvládli. Měli zajímavý tým, který řídil například brankář Sergej Bobrovskij, dále pak Artěm Anisimov, Jevgenij Dadonov nebo Viktor Tichonov. Zastavíme se však u jiného jména.

Nikita Filatov. Jemu byla předpovídána zářná budoucnost, na tomto šampionátu byl druhým nejproduktivnějším hráčem s devíti body. Na draftu šel později jako šestý celkově, ruce si mnuli v Columbusu, kam putoval. Jeho potenciál byl opravdu velký, měl se stát další ruskou hvězdou NHL. Bohužel pro něj i Columbus se to nestalo.

Začátek měl slibný, nicméně v půlce druhé sezony začal trucovat a být nespokojen. To vyústilo v jeho hostování v CSKA Moskva. Po návratu to nebylo o moc lepší, a tak byl vyměněn do Ottawy. Ta s ním trpělivost ztratila rychle a neprodloužila mu smlouvu. Filatov se tak rád vrátil do KHL, kde působil až do loňské sezony. Momentálně totiž nemá angažmá. Proti rusům zahájíme domácí šampionát. Dokáže tým lvíčat vstoupit do turnaje vítězně?