Největší hráčská překvapení a zklamání MS v hokeji 2022

4 minuty čtení
píše Dávid Lech

MS v hokeji 2022 ve Finsku je za námi. Kteří hráči svými výkony překvapili hokejovou veřejnost a kteří naopak zaostali za očekáváními?

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

ZKLAMÁNÍ: Nespolehliví brankáři a nepřesvědčivé výkony hvězd NHL

Zklamáním lze rozhodně označit vystoupení brankářů Elvise Merzlikinse a do jisté míry i Leonarda Genoniho. Lotyšský brankář v NHL atakoval v sezóně 21/22 solidní úspěšnost zásahů 91%, ale na šampionátu byl v této statistice předposlední. Gólman Columbusu Blue Jackets kryl 100 ze 116 střel, což činí podprůměrnou 86,21% úspěšnost zákroků.

U strážce švýcarské svatyně bývalo zvykem, že mívá na turnajích přes (a někdy hodně vysoko) 90 % úspěšnosti zákroků. Teď to tak ale v případě gólmana, který chytá za Zug, nebylo. K 90 % se nakonec jen přiblížil, navíc dost lacině inkasoval ve čtvrtfinálovém souboji proti Američanům.

Mezi největší hráčská zklamání mezi bruslaři lze zařadit i amerického útočníka Ryana Hartmana. Po životní sezóně v Minnesotě Wild (82 zápasů, 65 bodů) měl patřit mezi tahounů USA. Nakonec si však v 5 duelech na konto připsal jen jeden přesný zásah.

Výkony nepřesvědčila ani dvojice českých útočníků Tomáš Hertl a Jakub Vrána. První jmenovaný měl patřit mezi nejlepší útočníky turnaje, ale ve většina zápasů byl doslova neviditelný. Bilanci 1+4 mu vylepšují především tři asistence ze souboje o bronz proti USA, kde jeho výkony výrazně oživila spolupráce s Davidem Pastrňákem.

Jakub Vrána si v NHL držel skvělý průměr 1,52 vstřelené branky za 60 minut při hře 5 na 5, což ho řadilo na celkové 6. místo v nejlepší lize světa. Na MS měl potvrdit střelecké vlohy, ale v 10 duelech zapsal jen jeden jediný kanadský bod za gól do sítě Norska.

PŘEKVAPENÍ: Produktivní obránci i zatracovaný kapitán

Na zlatých ZOH 2022 odchytal Jussi Olkinuora jen jeden zápas. Na MS v hokeji však přicestoval jako týmová jednička a svět ohromil především fantastickou 99% úspěšností zásahů ve skupinové fázi. Ve vyřazovací části už sice inkasoval víckrát, ale zaslouženě byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, nejlepším brankářem MS a stejně tak byl zařazen do All Stars týmu. Turnaj zakončil s 94,83% úspěšností zákroků.

Je opravdu tak velký talent nebo se mu prostě jen povedl olympijský turnaj? Tuto otázku si kladlo množství expertů a především skautů. Mnozí upozorňovali, že od něj nelze čekat oslnivé olympijské výkony. Juraj Slafkovský ale potvrdil, že patří mezi velké hokejové talenty. S bilancí 3+6 byl nejproduktivnějším hráčem Slovenska na šampionátu a v zámořských kuloárech otevřel vášnivou debatu o tom, kdo by si zasloužil být letošní jedničkou draftu.

👉 Češi budou hrát příští MS opět v Tampere, z nováčků narazí na Maďarsko

V minulosti odepisovaný Roman Červenka se stal s bilancí 5+12 nejproduktivnějším hráčem šampionátu a kromě nominace do All Stars týmu obdržel i ocenění pro nejlepšího útočníka turnaje. Český kapitána a 36letý hokejista potvrdil nesporné kvality a umlčel všechny kritiky tím nejlepším možným způsobem. Česko skvělými výkony dovedl k bronzové medaili.

Pozoruhodné výkony předvedli i obránci Kai Wissmann a Valeri Ořechů. Německý bek působící v domácí DEL přežil povedený šampionát. V osmi zápasech zaknihoval 7 kanadských bodů a spolu se Seiderem a Michaelem se stal nejproduktivnějším Němcem na turnaji.

22letý Valerij Orechov si na konto v 7 vystoupeních připsal stejný počet bodů (3+4), což je o bod více než jeho výkon ve 41 zápasech v KHL v dresu Barysu Nur-Sultan. Zpozice obránce opanoval produktivitu Kazachů a byl jedním z hlavních důvodů, proč se Kazachstánu podařilo udržet příslušnost v elitní kategorii i pro rok 2023.

Světový hokej na dosah ruky

Chtěli byste vyrazit i vy za nejlepším světovým hokejem? Co takhle zkusit NHL v Praze, kde nastoupí nastoupí Žraloci ze San Jose proti Predátorům z Nashvillu?

🎫 Vstupenky na PÁTEČNÍ zápas San Jose – Nashville
🎫 Vstupenky na SOBOTNÍ zápas Nashville – San Jose

DOPORUČUJEME:
Dárková poukázka
Zájezdy do Kalifornie a Nevady
Zájezdy do Miami
Zájezdy do New Yorku