NHL Global Series ve Stockholmu! Co vidět v „Benátkách severu“?

3 minuty čtení

Už v listopadu letošního roku se odehrají čtyři zápasy Global Series nejslavnější hokejové ligy světa NHL ve švédském Stockholmu. Ikonické přístavní město, kterému se říká také Benátky severu, tak uvidí na vlastní oči hvězdy Detroitu Red Wings, Toronta Maple Leafs nebo Ottawy Senators. Co tak navštívit a kam zajít mezi zápasy, nabízíme v našem cestovatelském blogu.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Stockholm leží na 14 ostrovech a voda je tak čistá, že by se snad dalo plavat i v samotném centru. My ale doporučujeme hlavně výletní plavby lodí, kdy si prohlédnete přímo z lodě s kávou v ruce historické centrum města, královský palác a mnoho dalšího. Stockholm, byť jde o 1,4 milionové město, je znám svou krásnou přírodou, jak je tomu u mnoha severských metropolí. Na každém kroku tak narazíte na parky a lidi, kteří si jen tak užívají přítomnost a relaxují při pikniku. Prostě taková jedna velká Náplavka. 🙂

Pokud máte rádi i adrenalinovou zábavu, nevynechejte velký zábavní park Gröna Lund na ostrově Djurgarden. Vyzkoušet si musíte horskou dráhu, jež dosahuje rychlosti až ke 100 kilometrům v hodině. Vynechat byste neměli ani náměstí Stortorget, jednoznačně nejkrásnější náměstí ve Stockholmu. Nachází se v historickém centru města, tedy na ostrově Gamla Stan. Budovy se pyšní nádhernými fasádami, hrajícími všemi barvami. Najdete tu také Nobelovo muzeum, kde se dodnes předávají nejprestižnější ceny světa.

Loď, která byla 333 let na mořském dně

Další dvě krásná muzea, která stojí za návštěvu a nachází se na stejném ostrově, jsou Vasamuseet a Nordiska museet neboli Severské muzeum, které je zase věnováno švédské kulturní historii a etnografii. Vasamuseet je pojmenované po slavné lodi Vasa, která se převrátila a potopila na své první cestě do Stockholmu v roce 1628. Na mořském dně strávila tato pozoruhodná válečná loď 333 let, než byla objevena a z hlubin moře přesunuta na pevninu. A pokud už na ostrově jste, určitě si zajděte i do Skansenu. Je to nejstarší muzeum na světě pod širým nebem, ve kterém uvidíte domy, farmy, sámské budovy, kostel Seglora, větrné mlýny nebo venkovskou školu.

Česká hospoda s 11 druhy piva a super noční život

Pokud se vám ale přece jen zasteskne po našincích, tak ve Stockholmu najdete i české hospody. My doporučujeme zaběhlý podnik Krogen Soldaten Svejk alias Hospodu vojáka Švejka, která se nachází v samotném centru města. S číšníky se domluvíte většinou i česky a především vás na čepu čeká jedenáct tradičních českých piv! A nechybí ani klasika – slivovice, utopenec, guláš. Prostě všechno, co má český fanoušek hokeje rád. Guláš si dáte v přepočtu zhruba za tři stovky, půllitrovou Plzeň 12 cca za 180 korun (88 švédských korun). Jak známo, alkohol v severských zemích nepatří zrovna k nejlevnějším.

Minimálně za návštěvu ale hospoda určitě stojí – má totiž ještě sklep, kde najdete i mapu Československa s vyznačenými místy, kde se vaří piva, co nabízejí, a velký výčep. Hospoda vojáka Švejka je pár minut chůze od zastávky metra Medborgarplatsen, v příjemné čtvrti Södermalm v jižní části stockholmského centra. I místní o této hospodě mluví tak, že se vyznačuje příjemným prostředím, milým personálem a patří k nejlepším svého druhu ve městě.

Noční život si ve Stockholmu také užijete. Večer uvidíte v Avicii Aréně hvězdy jako Auston Matthews, John Tavares nebo českého snajpra Dominika Kubalíka, a po zápase můžete využít jednu z mnoha kaváren a hospůdek.

Co se týče cestování městskou hromadnou dopravou, vyplatí se nejvíce SL card, což je karta připomínající kreditku, kterou si nabijete v jakékoliv trafice nebo obchůdku se suvenýry a pak ji využíváte v turniketech po celém městě. SL card se vyplatí více, než si kupovat jednotlivé lístky. A nebojte se, Švédové jsou velmi vstřícní a ochotní lidé, navíc mluví ve valné většině plynně anglicky, takže vám vždy rádi pomohou a vše vysvětlí. Oficiální měnou ve Švédsku jsou Švédské koruny. Jedna Švédská koruna se rovná cirka 2,09 českých korun. Bez problémů ale ve Stockholmu zaplatíte také eury nebo svými kreditními kartami.

Že může být i cestování kulturní zážitek, to zjistíte právě až ve Stockholmu. Každá stanice metra je totiž doslova architektonickým skvostem. Někde připomíná jeskyni, někde peklo a jinde zase naopak moře… Metru ve Stockholmu se dokonce přezdívá díky rozmanitým malbám a překrásné výzdobě největší galerie na světě. Polovina celé délky sítě (přes 100 stanic) vede pod povrchem země a druhá polovina je nadzemní.

Pokud Vás Stockholm ani teď neláká, tak už Vám asi nepomůžeme. Ale věřte, Benátky severu stojí za návštěvu!

Vyrazte s námi na hokej!

👉 Kompletní čtyřzápas NHL ve Stockholmu
👉 Toronto Maple Leafs – Detroit Red Wings ve Stockholmu
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023