NHL odstartovala. Co zaujalo?

píše David Zlomek

Nejlepší hokejová liga světa se minulý týden konečně rozběhla. Jako tradičně se našla spousta otázek, které startu soutěže předcházely. Kdo letos vyhraje Stanley Cup? Bude lepší Hughes, nebo Kakko? Kdo bude nejlepší hráč soutěže? A jak se budou prosazovat Češi?

První týden mnohé napověděl. Začněme Východní konferencí. Zde zatím žádné větší překvapení nevidíme. Po loňské úspěšné sezoně se vepředu vyhřívají Carolina Hurricanes s Petrem Mrázkem či Martinem Nečasem, jenž se dostal do prvního týmu a měl by dostat větší roli. Na špici jsou kromě tradičních velikánů Capitals a Bostonu třeba Rangers, kteří úspěšně zvládli své první dva zápasy a fanouškům ukazují, že mají potenciál. Ten má rozhodně i Buffalo, jenž zatím baví útočným hokejem, který řídí kapitán Jack Eichel.

A co opačný pól tabulky? Na posledním místě se podle očekávání krčí Ottawa a Columbus. Spolu s nimi je tam avšak i celek z New Jersey, který zatím hraje daleko za očekáváním. Stejně by se dal označit i letošní tým Pittsburghu, kterému však mnoho expertů predikuje spíše propad než útok na stříbrný pohár.

Podívejme se na Západní konferenci. Obhájce ze St. Louis zatím hraje dobrý hokej, k němuž připojuje i dobré výsledky. Celkem překvapivě jsou zatím bez ztráty jediného bodu Edmonton Oilers a Anaheim Ducks. Solidní start mají za sebou také Colorado, Vegas či Nashville. To, že Arizona nebo Minnesota nebudou atakovat nejvyšší příčky, se tak nějak čekalo, nicméně málokdo čekal, že po čtyřech kolech budou bez bodu San Jose Sharks.

Ano, je teprve začátek sezony a nemá cenu se pouštět do jakýchkoliv větších hodnocení, nicméně vždy je důležité nenechat si utéct zbytek. Ale nemusí tomu vždy tak být, jenom vzpomeňme na příběh St. Louis.

A individuality? Jedno jméno vyčnívá. Nemluvíme o Connoru McDavidovi nebo Maku Stoneovi, od kterých se body jednoduše čekají tak nějak automaticky. Největší kometou letošního ročníku je zatím jednoznačně Švéd Mika Zibanejad, jenž hájí dres New York Rangers. Už loňská sezona se mu povedla, ale tu probíhající zatím stíhá ve strhujícím tempu. Ve dvou zápasech dokázal nasbírat osm bodů!

Co se týče obránců, zde vyčnívá hlavně Dougie Hamilton z Caroliny, jež hraje velice ofenzivní hokej a Hamilton tak sbírá body po hrstech. Daří se také mladému Dahlinovi z Buffala nebo Riellymu z Toronta.

A nakonec muži v brankovišti. Moc se o něm nemluví, nezabírají ho reflektory ani není v debatách týkajících se nejlepších gólmanů ligy. Řeč je o maskovaném muži Anaheimu Ducks Johnu Gibsonovi. Ten letos nastoupil do tří zápasů, všechny vyhrál a drží si úžasnou procentuální úspěšnost zákroků. Svítí u něj číslovka 97!

Samozřejmě jde o začátek sezony, je odehraných jenom pár zápasů. Nicméně lídři se krystalizují a debaty se můžou rozjet na plno. NHL začala!