NHL startuje, koho z Čechů sledovat?

píše Adam Weidenthaler

Start letošního ročníku NHL je za dveřmi a i skupina českých legionářů vyhlíží nástup zpět do akce. Podívejme se na nejzajímavější tváře, které budeme moci v nadcházejícím roce sledovat na kluzištích.

Hvězdy ve výrobě

Doby, kdy se po nejslavnějších kluzištích proháněli kapacity jako Jágr, Hašek, Eliáš či Hejduk jsou bohužel passé. Mezi Čechy však začíná dorůstat zajímavá skupinka hráčů, která se může těmto hvězdám přiblížit.

Největší personou by měl být bezpochyby David Pastrňák. Třiadvacetiletý křídelník Bostonu v minulé sezoně nasbíral v 66 utkáních 81 bodů a naznačil tak, kam až může sahat jeho potenciál. Mezi hokejovou smetánkou je už teď považován za špičku v soutěži, což mimo jiné dokazuje třeba i rating v nové videohře NHL 20, kde je mezi nejlépe hodnocenými.

Český prapor však nedrží pouze “Pasta”. V posledních letech se na špici tlačí třeba novopečený asistent kapitána v San Jose Tomáš Hertl,  nebo Jakub Vrána, vítěz loňského Stanley Cupu s Washingtonem. Oba jsou stále ve věku, kdy může jejich výkonnost i již tak velký přínos týmu narůst. Dá se tedy spolehnout na to, že budou u všeho podstatného.

Zajímavý rok čeká taktéž Ondřeje Kašeho z Anaheimu a Davida Ritticha v Calgary. Ten první se vrací po zranění, které mu ukončilo velmi slibný ročník. Druhý ročník již předvedl, že se může být o pozici jedničky v ambiciózním týmu NHL. Dopadne jim to?

Ostřílení pardálové

Kromě mladých dravců budeme moci sledovat i zkušené borce, jejichž přínosy pro jednotlivé týmy jsou velmi ceněné. Nejzvučnějšími jmény, které může náš hokej již po řadu let nabídnout, jsou bostonský David Krejčí a Jakub Voráček z Filadelfie. Vysoké platy, osvědčené bodové přínosy a vůdčí hlasy v kabině, to je právě tato dvojice.

Zajímavými jmény budou i Michael Frolík z Calgary, Roman Polák z Dallasu a Ondřej Palát v Tampě. První dva už jsou sice, jak za oceánem rádi říkají “na špatné straně třicítky”, to jim ovšem neubírá na kvalitě. Sledovat je se však vyplatí i z dalšího důvodu. U Frolíka i Paláta se začíná spekulovat o možných výměnách (klauzulím navzdory), neboť působí v našlapaných mančaftech, které mají pod platovým stropem sotva skulinku na dýchání. Polákovi pak, stejně jako Frolíkovi, končí po sezoně smlouva. Dokážou vedení, že si své místo zaslouží?

Nový domov, nová kapitola

Změny působišť jsou v kolotoči NHL na denním pořádku a není tak divu, že v letních přestupech figurovali i čeští hokejisté.

Nejzajímavějším transferem je Dominik Kubalík. Čtyřiadvacetiletý odchovanec Plzně si udělal v uplynulých sezonách jméno jak v mateřském klubu, tak ve švýcarské lize, odkud si ho v létě vytáhlo Chicago. Šikovný šutér se bude učit od kapacit jako jsou Jonathan Toews, nebo Patrick Kane, předvede se?

Bydliště mění i Radko Gudas a Martin Frk. Defenzivní tvrďák se rozloučil s Voráčkem ve Filadelfii a zamířil za Vránou a Kempným do Washingtonu, kde bude krýt záda Ovečkinovi a dalším. To Frk zkusí místo Detroitu prosluněné Los Angeles, kde se ale v kempu nevešel do sestavy a bude tak začínat na farmě. Šance proniknout do skomírajícího mužstva Kings tu ale je.

Mládí vpřed

Zapomenout nesmíme i na šikovné mladíky, kteří si klestí svou cestu k výraznější minutáži.

Nejlepší výchozí pozici má podle všeho Filip Chytil, dvacetiletý forvard New Yorku Rangers. K loni odehraným 75 zápasům by měl rodák z Kroměříže přidat ještě další a dost možná by z toho mohli být i první starty v play-off, pokud si nový kádr okolo Artěmije Panarina sedne.

Sledovat se vyplatí i detroitskou dvojici Filip Zadina Filip Hronek. Oba loni nakoukli do NHL, na obou by měli Red Wings, pokud se tedy osvědčí novému GM Stevu Yzermanovi, do budoucna stavět. Na šanci však čekají draví Češi i jinde, zmiňme hlavně top prospekt Caroliny Martina Nečase nebo Jakuba Lauka, který by klidně mohl vykročit ve šlépějích již zmíněného Pastrňáka.

Jak se jim bude v následujícím roce dařit? Jeďte se podívat na vlastní oči!