Ostrava se znovu dočká mistrovství juniorů, mladé naděje uvidí i Třinec.

píše Adam Weidenthaler

Letošní mistrovství světa juniorů zavítá do Ostravy a Třince. Po dvanácti letech tak bude mít český fanoušek možnost sledovat tuzemské borce i vycházející hvězdy ze zahraniční na zdejších kluzištích. Turnaj, který se tradičně odehraje na přelomu kalendářního roku, startuje již dva dny po Štědrém dni a vrcholí 5. ledna finálovým utkáním v Ostravar Aréně.

 

Češi budou na šampionátu bojovat o vylepšení historických statistik. V domácím prostředí byli nejlépe dvakrát pátí. Cenný kov se juniorům na krku nehoupal dlouhých šestnáct let, na zlatou medaili čekají ještě o čtyři roky déle. Z loňského šampionátu přijela parta okolo Nečase, Kauta či Zadiny jako sedmý tým v celkovém pořadí.

Diváky čeká celkem třicet utkání. V základní části si užijí dvacet střetnutí, dvě budou rozhodovat duel o udržení. Čtyři týmy z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále play-off, které nám přichystá, stejně jako v mužské kategorii, osm utkání, včetně utkání o bronz.

Domácí reprezentace figuruje v ostravské skupině B. Tamní hala pojme 10,004 diváků. Zajímavostí zůstává, že mistrovství hráčů do 20 let hostila již v roce 1994, tehdy však ještě pod názvem “Palác kultury a sportu”. V dnes již zrekonstruované Ostravar Aréně odehrají Češi zápasy s Ruskem, Německem, Spojenými státy americkými a Kanadou. Ani poté se ale nemusí hokejisté se znakem lva na hrudi s tamním kluzištěm loučit, neboť umístění na druhém či třetím místě jim zajistí setrvání i pro čtvrtfinále. Obě semifinále i klání o medaile budou sehrány taktéž v metropoli moravskoslezského regionu.

Jen pět let stará Werk Arena, mimo jiné působiště letošních šampionů extraligy Ocelářů Třinec, bude hostit skupinu A. V ní se představí výběry Švédska, Finska, Švýcarska, Slovenska a Kazachstánu. Moderní hala disponuje kapacitou 5200 míst, která poslouží i k dvoum čtvrtfinálovým kláním.

Volba na střediska proslavená těžebním a hutnickým průmyslem byla vcelku logická. “Obě města disponují moderními arénami, stejně jako odpovídajícím zázemím a infrastrukturou, důležitá byla dojezdová vzdálenost. Velmi si vážíme rovněž podpory, kterou mistrovství přislíbily Moravskoslezský kraj, Ostrava, Třinec a Třinecké železárny,” vyzdvihl pro web iihf.com důvody pro umístění turnaje prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

V České republice svedou junioři souboj o trofej mistrů světa již počtvrté, naposledy byly hostitelskými městy v prosinci 2007 Pardubice a Liberec. Na šampionátu se představili například Claude Giroux, Brad Marchand, Sergej Bobrovskij, Jakub Voráček a mnoho dalších, kteří později nabyli zvučného jména na kluzištích severoamerické NHL. Je tedy zřejmé, že o spoustě mladíků z letošního klání ještě v budoucnu uslyšíme.

Zájezdy na turnaj MS 2020 U20 naleznete zde.