Pardubický štírek, kterého už mnozí vidí v NHL. Blümel patří na MS k českým oporám!

3 minuty čtení

Nebojí se, má sebevědomí, bruslí mu to a s pukem si nesmírně rozumí. Pardubický štírek Matěj Blümel hraje na mistrovství světa ve Finsku skvěle a možná překvapivě zastává roli jednoho z lídrů českého týmu. Není divu, že se v souvislosti s ním mluví o možném přesunu do NHL.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Dva góly Velké Británii, jeden Švédům a jeden Američanům. Ten poslední zajistil národnímu týmu definitivu postupu do čtvrtfinále. Jednadvacetiletý odchovanec Pardubic je aktuálně se čtyřmi trefami nejlepším střelcem Česka na turnaji, více branek než on dali zatím jen Švýcar Nico Hischier (5) a Švéd Rasmus Asplund (6).

Blümelovi to sedlo na začátku šampionátu v prvním útoku po boku zkušených hráčů Davida Krejčího a Romana Červenky. Jakmile se potvrdilo, že do Tampere přiletí David Pastrňák, bylo jasné, že mu své místo bude muset přepustit. Problém? Ale vůbec ne. Jde mu to i vedle Hynka Zohorny a Tomáše Hertla ve druhé pětce.

Mám k sobě skvělé hráče. Ať už to bylo během přípravy, nebo teď na mistrovství,“ sdělil do televizních kamer po utkání proti Spojeným státům americkým.

Navíc považte, že mu aktuálně nepatří místo v přesilovkových formacích! Ve druhé speciálně sestavené pětce dostávají z útočníků prostor Jakub Vrána, Jiří Smejka a Jiří Černoch. Možná ale na Blümela Jalonen a spol. ještě ukáží…

Už během přípravy na mistrovství mu to šlo, v 11 duelech zaznamenal osm bodů. Přitom závěr extraligové sezony ho zrovna v laufu nezachytil. Za posledních 14 utkání ročníku zapsal do statistik jen dva body. V reprezentačním dresu je to ale jiná písnička.

Na mistrovství ho nezastavil ani tvrdý hit norského forvarda Andrease Martinsena. „Ty jo, byla to bomba,“ řekl o den později už s úsměvem Blümel.

Sympatický útočník na svou adresu přijímá samá superlativa. „Je budoucností českého hokeje. Je pokorný, šikovný a rychle se učí,“ chválil ho trenér Jalonen. „Rozhodně si řekl o pozornost. Trefil se už čtyřikrát,“ připomněl Jiří Hudler, bývalý útočník Detroitu či Calgary ve studiu deníku Sport.

Foto: IIHF.com

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • Matěje Blümela v roce 2019 draftoval ve čtvrtém kole z celkové 100. pozice Edmonton. Nikdy s ním ale smlouvu nepodepsal, proto už na něj klub, v němž řádí nejlepší hráč světa Connor McDavid, ztratil práva. Blümel tak může podepsat s kýmkoliv.
  • S 8 kladnými body ve statistice +/- je v tomto ohledu nejlepší v českém mužstvu, dokonce společně s Finem Mikko Lehtonenem a Kanaďanem Dysinem Mayem vede tuto statistiku v rámci celého turnaje.
  • Ačkoliv na MS exceluje, v Pardubicích to nebyl úplně bodový uragán. Nepropadl, to ne, ale 24 bodů ve 49 zápasech základní části není něco, podle čeho byste mu rovnou kupovali letenku za moře.
  • Blümel už byl na minulém mistrovství, tehdy v pěti zápasech zaznamenal jeden gól. Byl také součástí kádru na olympijských hrách v Pekingu, na soupisku se ale nakonec vůbec nedostal.
  • Je synem bývalého vynikajícího čárového rozhodčího Petra Blümela.
Foto: Dynamo Pardubice – FB.

Je na místě se ptát, zda se Blümel vrátí po mistrovství do Dynama. Východočeši mohutně posilují (např. Tomáš Hyka, Lukáš Sedlák, Lukáš Radil) a je vlastně otázkou, jakou roli by šikovný odchovanec dostal. Zkusit (znovu) štěstí v zámoří, kde už se v sezonách 2017/18 a 2018/19 trochu oťukal, se jeví jako ideální možnost.

Přijde laso z nejlepší ligy světa? Blümel v to v tichosti doufá, a i proto u brankáře Lukáše Dostála zjišťoval, jak to chodí, když má hráč dvoucestnou smlouvu. Tak ještě pár gólů, Matěji, a jsi tam!

Kdo ví, třeba po něm sáhne Nashville, nebo San Jose a na Blümela se budeme moct mrknout ve dvojzápase, který se v říjnu odehraje v pražské O2 areně (vstupenky ZDE). Ano, možná jsme se hodně zasnili, ale sny je potřeba si plnit 😊