Pavel Novák podepsal kontrakt do NHL a věří v medaili reprezentace z Tampere

3 minuty čtení

Smlouva v NHL. Sen, o kterém se zdá snad každému malému hokejistovi, se splnil jihočeskému útočníkovi Pavlu Novákovi v čerstvých 20 letech. Rodák z Veselí nad Lužnicí, který prošel mládeží v budějovickém Motoru, kde ovládl před lety dorosteneckou extraligu, podepsal v minulých dnech tříletý nováčkovský kontrakt s Minnesotou Wild. „Já doufám, že si vybojuji pevné místo na farmě, kterou má Minnesota v Iowě, a strávím tam celou sezonu,“ hlásí útočník, který byl v uplynulé sezoně bodovým lídrem týmu Kelowna Rockets v juniorské Western Hockey League. I tam by se mohl v případě potřeby na výjimku vrátit, pokud by neměl dostatečný prostor na ledě v celku Iowa Wild.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

Pavla Nováka zkrátka čeká sezona plná výzev. „Budu makat, budu dřít a věřím, že se to jednou může povést,“ vzhlíží ke startu v NHL. Ještě než začne bojovat o své místo v nejprestižnější lize světa, vyrazí v případě nominace na odložené srpnové mistrovství světa dvacítek, které bylo v prosinci po pár dnech vinou pandemie předčasně ukončeno.

Jaké jste měl první pocity, když jste se dozvěděl, že budete mít kontrakt s týmem z NHL?
Musím říct, že to přišlo v docela nečekanou chvíli. Hráli jsme play off WHL a čtvrtý zápas jsme vyhráli, ale prohrávali jsme v sérii 1:3 na utkání. Já jsem navíc čtvrtý zápas nemohl hrát, protože jsem během play off chytil covid. Bylo pro mě náročné se na kluky dívat v televizi a nemít možnost nic ovlivnit, to je vždycky těžší, než být na ledě. A druhý den ráno po tom zápase, který jsem nehrál, mi zavolal agent, že jsme dostali nabídku od Minnesoty. Ze začátku jsem z toho byl vykulený, ale moc rád. Hned jsem mu děkoval a pak volal rodičům. Ptal jsem se jich, jestli jsou spolu, to ještě nebyli, tak jsem počkal, až budou všichni doma pohromadě. Pak jsem jim to zavolal a všichni měli samozřejmě obrovskou radost. Pak už bylo jen otázkou času, kdy bude smlouva připravená k podpisu a oznámí se to.

Dá se říct, že je to splněný sen?
Splněný sen to bude, až si NHL zahraju a udělám si tam kariéru. Od té doby, co jsem byl draftovaný, jsem měl poslední roky za cíl upozornit na sebe takovým způsobem, abych si svými výkony a přístupem řekl o tu smlouvu. To se teď povedlo, je to jeden z kroků, které je třeba na cestě do NHL udělat, ale nic tím nekončí. Budu makat, budu dřít a věřím, že se to jednou může povést.

Foto: Minnesotta Wild - IG.
Foto: Minnesotta Wild – IG.

Myslíte, že je reálné už v první sezoně naskočit do NHL, nebo bude vaším stropem udržet se na farmě, jak už jste zmínil?
Tak možné je všechno, byl by to sen, kdyby se to povedlo hned příští sezonu. Nikdy neříkej nikdy a já budu opravdu makat. Chci přijít co nejlépe připravený, abych zvládl nováčkovské a předsezonní kempy nejlépe, jak to jen půjde a vypadal jsem na ledě od začátku dobře. Bylo by to super, ale to je zatím opravdu jen sen. Když se to nepovede hned, tak budu makat dál a věřit, že se to povede v příštích letech.

Na přelomu roku jste byl na mistrovství světa dvacítek, které ale covid brzo ukončil. Nakonec by se měl šampionát hrát netradičně v náhradním termínu v srpnu. Co na to říkáte?
Já jsem jedině rád. Když si mě trenéři vyberou a dostanu nominaci, tak strašně rád přijedu, protože reprezentace se neodmítá. Doufám, že se nám třeba povede zahrát dobrý turnaj a pomohu týmu k pěknému výsledku. Myslím, že v srpnu v Kanadě to bude super turnaj, mohlo by přijít hodně lidí, opravdu se na to těším. Sice je to malinko jiné, než tam jet rozehraný klasicky v prosinci, bude se tomu muset trochu uzpůsobit příprava na sezonu, ale třeba mi to pak pomůže v Minnesotě. Když se tam dostanu, tak odehraju spoustu kvalitních zápasů, než poletím na kempy, to bude určitě výhoda a navíc velká zkušenost.

Nyní navíc začíná také mistrovství světa dospělých, jak se na šampionát těšíte?
Zatím to pod trenérem Jalonenem vypadá slibně a zajímavě, tým vypadá také velmi dobře. Jako každý Čech si každý rok přeju, aby to vyšlo a uhráli jsme už konečně nějakou medaili, vždycky to s kamarády i rodiči doma sledujeme. Věřím, že se to letos povede a cinkne medaile. Náš hokej už úspěch potřebuje, doufám, že to brzy přijde, aby se český hokej začal zase zlepšovat a vrátili jsme se tam, kam jsme patřili a mohli bychom patřit zase.

Foto: Minnesotta Wild.