Představujeme soupeře ve skupině: Posílené Rusko i „trpaslík“, který nás trápí

8 minut čtení

Sedm zápasů během dvanácti dnů. Hokejovou reprezentaci čeká už v základní skupině mistrovství světa v Rize pořádná šichta. Pojďme si soupeře po soupeři představit, kdo se národnímu týmu v první fázi turnaje postaví do cesty. Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění naleznete na našich sociálních sítích Facebooku či Instagramu.

RUSKO: ČTYŘI OBRÁNCI Z NHL

Hned na úvod šampionátu nás čeká těžká zkouška. Rusko, které kvůli trestu za dopingové aféry musí nastupovat na akcích s globálním přesahem pod názvem ROV (Ruský olympijský výbor), bude patřit k největším favoritům šampionátu. Kór když zámořské reprezentace do Rigy neposlaly ani zdaleka tak hvězdné výběry jako v minulosti.

Ze zámoří posílí ROV obránci Vladislav Gavrikov, Nikita Nestěrov, Ivan Provorov, Nikita Zadorov, Arťom Zub a útočníci Alexandr Barabanov a Michail Grigorenko. Sborná tak nastoupí do šampionátu v úplně jiné síle, než odehrála generálku právě proti českému týmu. Na závěr Českých her Pešánovi svěřenci smázli Sbornou 4:0.

ŠVÝCARSKO: ŠESTNÁCTÉ MS PRO AMBÜHLA

Druhým soupeřem Česka bude reprezentace Švýcarska. V její nominaci nechybí spoluhráči Jana Kováře z mistrovského Zugu v čele s brankářem Leonardem Genonim. Dorazí i legendární Andres Ambühl z Davosu, kterého čeká už šestnáctý šampionát. Chyběl jen v roce 2018 v Kodani, takže mu uniklo historické stříbro.

Tým uvítá i několik posil z NHL v čele s kapitánem New Jersey Devils Nico Hischierem (letos 21 zápasů – 6+5). Mezi tyčemi bude národní tým ze země helvétského kříže spoléhat kromě Genoniho rovněž na z NHL dobře známého Reta Berru.

BĚLORUSKO: NAKONEC BEZ PARDUBICKÉHO KOSTICYNA

Původně jeden z hostitelů šampionátu, který nakonec o pořadatelství přišel – Bělorusko. V předběžné nominaci byl i zkušený forvard Andrej Kosticyn, který strávil letošní sezonu v Pardubicích, ale nakonec vypadl pro zranění. Chybět nebude alespoň jeho bratr Sergej, ten hrál naposledy u našich východních sousedů za Bratislava Capitals (ICEHL).

V běloruské brance si premiéru připíše kanadský gólman Danny Taylor, jenž před pěti lety krátce chytal za Spartu.

ŠVÉDSKO: SPOUSTA OMLUVENEK A TOUHA NAPRAVIT NEÚSPĚCH

Na Českých hrách jsme Švédsko porazili i díky dvěma gólům Filipa Zadiny 3:2 v prodloužení, podobný výsledek bychom určitě brali i na mistrovství. Švédský trenér Johan Garpenlöv přijal pro letošní šampionát spoustu omluvenek. Nepřijedou Mika Zibanejad, Erik Karlsson nebo jednička draftu z roku 2018 Rasmus Dahlin, kterého čekají po skončení nováčkovské smlouvy jednání o lukrativnějším kontraktu.

Nakonec může švédský národní tým z NHL počítat aspoň s útočníky Rickardem Rakellem a Isacem Lundeströmem z Anaheimu, Adrianem Kempem z Los Angeles, Marcusem Sörensenem z San Jose a Viktorem Olofssonem z Buffala.

Na posledním světovém šampionátu v roce 2019 vypadla země tří korunek na Slovensku už ve čtvrtfinále s rivalem z Finska a podrobila se velké kritice. V Lotyšsku má tedy co napravovat.

VELKÁ BRITÁNIE: HLAVNÍ TRENÉR ZŮSTAL DOMA

Stále ještě hokejovou neznámou je Velká Británie. V nominaci jednoho ze soupeřů Česka v základní skupině je i 38letý kapitán Jonathan Phillips, pro kterého půjde už o 17. mistrovství světa v součtu s nižšími kategoriemi. Nechybí ani mladý útočník Liam Kirk, kterého v roce 2018 draftovala Arizona.

Británie se objevila mezi elitou na posledním šampionátu 2019 na Slovensku, kde se zachránila posledním zápasem proti Francii. Vzájemné zápasy s naší reprezentací novodobá historie nepamatuje. Zajímavostí je, že tým nakonec nepovede hlavní kouč Peter Russell, který po nedávném konci sezony v německém Freiburgu zůstal z rodinných důvodů doma. Mužstvo povedou jeho dva kanadští asistenti.

DÁNSKO: „TRPASLÍK“, KTERÝ NÁS DVAKRÁT ZASKOČIL

Největší hvězdy z NHL v čele s Larsem Ellerem budou Dánům chybět. Útočník Alexander True ze San Jose je tedy jedinou posilou hokejistů Dánska z NHL pro mistrovství světa v Rize. Kouč Heinz Ehlers sází na na stabilní kádr a z 28členné nominace nebyla na minulém světovém šampionátu na Slovensku před dvěma roky jen osmička hráčů.

A pozor, poslední dva zápasy proti Dánsku jsme prohráli – na mistrovství světa 2016 v Rusku 1:2 na nájezdy (Plekanec) a o dva roky dříve na šampionátu v Bělorusku 3:4 také po nájezdech (Klepiš, Jágr, Kindl). Dejme si na ně pozor!

SLOVENSKO: MLADÍCI POD VEDENÍM KANADSKÉHO KOUČE

Bonbónek na závěr základní skupiny – federální derby proti Slovensku. Naši východní sousedé pod vedením Kanaďana Craiga Ramsayho nominovali mladý tým, nechybí ani sedmnáctiletí (!) Šimon Nemec a Juraj Slafkovský. Naopak zkušenost by měli dodat Július Hudáček, Marek Ďaloga, duo z Leksandu Peter Cehlárik – Marek Hrivík nebo jediná posila z NHL Marián Studenič (New Jersey).

Tým doplní ze zámoří ještě „farmáři“ Adam Húska a Róbert Lantoši. Na soupisce je celkem sedm hráčů, kteří v uplynulém ročníku působili v české extralize. V přípravě jsme Slovensko dvakrát porazili – 2:0 (Červený, Tomášek – ani jeden se do konečné nominace nedostal) a 2:1 (A. Musil, Šustr).

PROGRAM NAŠICH V ZÁKLADNÍ SKUPINĚ

Pátek 21. května: 15.15 Rusko – Česko
Sobota 22. května: 19.15 Česko – Švýcarsko
Pondělí 24. května: 19.15 Česko – Bělorusko
Čtvrtek 27. května: 19.15 Švédsko – Česko
Sobota 29. května: 11.15 Česko – Velká Británie
Pondělí 31. května: 15.15 Česko – Dánsko
Úterý 1. června: 15.15 Slovensko – Česko

Mistrovstvím světa ale hokejové zážitky pro rok 2021 ani zdaleka nekončí. Od podzimu chceme začít opět vypravovat naše klienty za zážitky do zámoří, kde si můžeme společně užít nejen NHL, ale i další tradiční severoamerické sporty. Už nyní nabízíme zájezdy do New Yorku, Kalifornie a Nevady nebo do Miami.

NÁŠ TIP: Nenechte si ujít novinky v našem FAN shopu.
Potěšte svou fotbalovou duši suvenýry už od 25 korun!

Přejít do FAN shopu