Překvapení základní časti NHL: Probudil se Kraken a padly nezlomitelné rekordy

5 minut čtení
Autor: Viktor Háber

Základní část NHL skončila a začíná nejdůležitější fáze. Již nyní však můžeme hovořit o velkých hokejových překvapeních. Boston překvapil na několika frontách, překonal mnoho rekordů, ďábel a podvodná šelma se probudili z popela a Erik Karlsson dokázal, že i obránci mohou mít stobodovou sezónu. Pojďme si rozebrat překvapení základní části NHL 2022/2023.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

TÝMOVÁ PŘEKVAPENÍ

Boston Bruins – Není příliš překvapivé, že Medvědi vyhráli základní část. Spíše je překvapivý způsob, jakým to dokázali. Vítězství slavili 65krát a získali 135 bodů, čímž překonali předchozí rekordy registrované jako nepřekonatelné. Boston je kromě Edmontonu jediným týmem, který nastřílel více než 300 gólů, a se 177 obdrženými brankami má jasně nejlepší obranu v NHL. Stejně tak jediným střelcem, který kromě Connora McDavida překonal hranici 60 gólů, je Čech David Pastrňák. Pro žlutočerné je však důležitější, aby si tuto formu udrželi i v play off.

New Jersey Devils – Loni tým, který na play off nemohl ani vzdáleně pomýšlet, letos však usiloval o celkové prvenství v Metropolitní divizi. Devils neprovedli příliš mnoho změn, pouze vylepšili to, na čem začali stavět v předchozí sezoně. Došlo k výměně asistentů trenéra a příchodu cenných posil jako John Marino, Ondřej Palát a Vítek Vaněček. Zlepšení celého týmu a vítězná mentalita se hodně změnily. A stejně tak je třeba zmínit superformu jednadvacetiletého útočníka Jacka Hughese, kterému chyběl jen bod k překonání stobodové hranice.

Seattle Kraken – Minulá sezona byla pro tým ze severozápadu Spojených států vůbec první v NHL a nebyla šťastná. Seattle získal pouze 60 bodů, ale nyní se Krakeni zřejmě probudili a najednou je těch bodů sto. Vedení týmu udělalo v mimosezonním období spoustu dobrých tahů, vyřešilo problém s brankáři a přivedlo dobré posily, například Fina Eeliho Tolvanena. Skutečnou silou týmu je však variabilita v útoku – žádný jiný tým letos neměl více různých střelců.

Vegas Golden Knights – Loni jim těsně uniklo play off, nyní jsou vítězem Západní konference. Zranění vyřadilo na většinu sezony jejich největší hvězdu Marka Stonea a nejistá byla po zranění Robina Lehnera i otázka brankářů. Ale přestože se v brance Golden Knights vystřídalo pět gólmanů, Vegas je v počtu zákroků brankářů až na 7. místě v lize. Možná nečekaným a překvapivým tahem byla akvizice Jonathana Quicka, který po dlouhé době opustil LA Kings, ale mezi své brankářské kolegy dobře zapadl. V play off však pravděpodobně nastoupí výborně chytající Laurent Brossoit.

LA Kings – Ani ne tak týmové překvapení, jako spíše jedna nečekaná týmová statistika. Od sezóny 2017/18 neměli Kings úspěšnost přesilových her vyšší než 20 %, ale v letošní sezóně je úspěšnost proměněných přesilovek až 25,2 %, takže soupeři si musí dávat velký pozor na jejich přesilovky. Los Angeles v nich vstřelilo 65 gólů, přičemž Adrian Kempe a Viktor Arvidsson skórovali každý devětkrát. Úspěšnější v přesilovkách jsou pouze Edmonton a Tampa Bay.

👉 PŘEČTĚTE SI: Zklamání základní časti NHL: Proč selhal Washington, Calgary nebo Patrick Kane? 

HRÁČSKÁ PŘEKVAPENÍ

Linus Ullmark – Před sezonou nic nenasvědčovalo tomu, že by švédský brankář Bostonu mohl být kandidátem na Vezina Trophy, ale dnes je to realita. S 93,8% úspěšností zákroků je lídrem této statistiky a hlavním důvodem úspěšných defenzivních výkonů Bruins. Je velmi sebevědomý, navíc oproti předchozím sezonám v Buffalu či Bostonu udělal velký pokrok.

Erik Karlsson – Pro obránce San Jose byly předchozí tři sezony spíše zklamáním, a to nejen kvůli zraněním. Letos se karta zcela obrátila a Švéd se stal prvním obráncem po 31 letech, který překonal hranici sta bodů v produktivitě (25+76). Neuvěřitelný výkon, který bohužel nezopakuje v play off, protože Sharks se do něj nedostali.

Josh Morrissey – Obránce, který se neustále zlepšuje. V minulé sezoně umlčel kritiky, v té aktuální se stal nejlepším hráčem Winnipegu a dosáhl svého maxima v produktivitě (15+56). Průbojný hráč, který táhne Jets do play off a pravděpodobně nebude chybět mezi hlavními kandidáty na Norris Trophy.

Andrej Kuzmenko – Ruského křídelníka přestalo bavit hrát v KHL a jako sedmadvacetiletý si poprvé vyzkoušel zámořskou soutěž. Za úspěšnou sezonu by se považovalo, kdyby v dresu Vancouveru nasbíral 40 bodů, místo toho vstřelil 39 gólů a přidal 35 asistencí a okamžitě se stal nepostradatelnou součástí Canucks.

Wyatt Johnston – Kanadskému centrovi je teprve 19 let a do Dallasu přišel pod tlakem očekávání, ale zapadl velmi dobře a bude kandidátem na nováčka roku. Johnston ve své premiérové sezoně nastřílel 27 gólů a přidal 14 asistencí a v play off může tyto skvělé statistiky ještě vylepšit.

ZAJÍMAVOST -> HokejTour predikuje: Stanley Cup vyhraje Colorado, překvapí Islanders

Základní část sice skončila, ale play off je úplně jiná soutěž. Teprve teď začne ta pravá NHL!

JEĎTE S NÁMI NA HOKEJ!