Průlomové sezony českých nadějí. Nečas i Chytil jsou lídry týmů

4 minuty čtení

Dlouho čekali čeští hokejoví fanoušci na to, až někdo pořádně naváže na Davida Pastrňáka. Ten se oficiálně zařadil mezi největší ligové superstar. A má dva šikovné následovníky. Martin Nečas vyhrál bodování jednoho z nejlepších celků NHL, Filip Chytil zase díky skvělým výkonům podepsal štědrou smlouvu s Rangers.

Soutěže o ceny nebo zajímavosti z hokejového dění na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

LEPŠÍ NEŽ OSTATNÍ

Začněme u Martina Nečase. Ten zažil doslova životní sezonu. Jistě, zažil skvělé ročníky na farmě Caroliny i následně v prvním týmu, ale asi v žádné sezoně neměl takový přínos pro tým jako v té současné.

V základní části byl totiž vůbec nejproduktivnějším hráčem Hurricanes. Je to velká věc ze dvou důvodů. Tím prvním je, že Carolina patří mezi nejlepší celky ligy, takže vést bodování v tak dobrém týmu je kumšt. Tím druhým je fakt, jakou konkurenci má – Sebastian Aho, Andrej Svečnikov, Brent Burns nebo Jordan Staal? To jsou všechno ligové hvězdy.

Zajímavý je také jeho kariérní posun. Zatímco v minulých dvou sezonách zapsal 41 a 40 bodů, v té letošní o třicet víc, což je velmi podstatný rozdíl.

A další zajímavost? Neboduje jen tak. Když už, jde o podstatné body. Jen v této sezoně NHL zapsal čtyři góly v prodloužení, dohromady jich má v kariéře sedm. Ve stále mladém věku má navíc už sedmnáct vítězných branek.

CHYTIL PO BOKU HVĚZD

Je podivuhodné, s jakým přehledem Filip Chytil na Manhattanu hraje. Ano, většina hráčů sice v New Yorku ráda hraje, ale zároveň se několikrát stalo, že i ty největší hvězdy se s velkým tlakem, který na Rangers je, nedokázaly vypořádat.

Rodák z Kroměříže hraje v podstatě NHL celou věčnost. Debut si zapsal už v sezoně 2017/18, od té doby je v sestavě stálicí. Už jen to samo o sobě je úctyhodné. Rangers je totiž tým hvězd, na mladíky nikdy nebyl moc prostor.

A když už ho díky přestavbě dostali, mělo se spoléhat na dvojici spasitelů Kaapo Kakko a Alexis Lafreniere. Chytil za nimi však nezaostával. Naopak. Společně s nimi dotváří Kid Line, kterou si mnoho nestranných fanoušků oblíbilo.

Stejně jako Nečas, i Chytil v této sezoně bodově vystřelil. A to až dvojnásobně! Růst naznačil už v minulém play off, kdy byl konečně zdravý. V této základní části se mu ohromně dařilo a zapsal kariérní maxima v gólech, asistencích i bodech. Stal se také šestým nejproduktivnějším hráčem Rangers, což v konkurenci Panarina, Foxe nebo Zibanejada není vůbec špatný počin.

V průběhu sezony tak přišla odměna, a to v podobě prodloužení kontraktu o čtyři roky za luxusních 4,5 milionů dolarů ročně.

KDO DÁL?

Zatímco dva zmínění se v NHL usídlili, je čas přemýšlet o tom, kdo by je mohl následovat. Jedním z možných kandidátů je třeba Matěj Blümel, kterému se dařilo na farmě Dallasu a který by mohl využít chystající se generační obměny Stars, nebo například Jiří Kulich.

Do kádru Buffala se bude sice těžko dostávat, ale šanci by dostat měl. Devatenáctiletý střelec totiž v premiérové sezoně na farmě zapsal skvělá čísla, kdy v 62 utkáních vstřelil 24 branek a na 22 nahrál. V San Jose mírně ožil i Martin Kaut, čím dál víc příležitostí dostal v Anaheimu i Lukáš Dostál.

A kdo ví, třeba někdo vyletí i na blížícím se mistrovství světa. Vzlet některého z českých hráčů můžete vidět na vlastní oči!

DOPORUČUJEME

👉 MS 2023: Česko – Norsko, Česko – Švýcarsko (charter) – letecký zájezd
👉 Nabídka vstupenek a zájezdů na MS 2023